Teraz jest piątek, 19 września 2025, 00:04

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: W Białymstoku też jest
PostNapisane: niedziela, 27 lutego 2005, 16:29 
Kapitan
Kapitan

Witam! Tak sobie z ciekawości ,,wskoczyłem'' w Wasz wątek i przypomniałem sobie,że u mnie w Białymstoku również jest cmentarz żydowski.W sumie to mieszkam od niego w odległości ok. 1 kilometra i często obok niego przejeżdżam.Jeszcze niedawno było nawet głośno w moim mieście,że ten obiekt jest właśnie mocno zaniedbany i nikt nim się nie interesuje.W tej chwili nie pamiętam nawet jak nazywa się ulica przy której jest położony,ale jeśli kogoś interesuje to mogę się dowiedzieć.Nie byłoby problemu również ze zrobieniem fotek,ale nie wiem czy jest teraz sens,gdyż wszystko jest przysypane śniegiem.Nie na darmo mówi się o nas,że mieszkamy w krainie białych niedźwiedzi :hahaha .Zaraz wiosna,więc wtedy mógłbym zrobić lepsze fotki jeśli kogoś by to interesowało.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 lutego 2005, 19:42 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

W Będzinie na "górce zamkowej" też jest cmentarz żydowski, zaniedbany ale ponoć ma być odnowiony.

P.S.
Sorry za jakość fotki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Witam, dotyczy cmentarza w Klodzku
PostNapisane: niedziela, 27 lutego 2005, 19:49 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Chodzilem do podstawowki przy ktorej jest cmentarz Zydowski, pamietam ze byly tam podziemia czy tunel ok 30m czy ktos wie do czego sluzyly? Ostatni raz bylem tam 15-18 lat temu, wejscie bylo troche zawalone ale jeszcze dostepne
PS. postaram sie zeby ten post ukazal sie tylko raz, nie jak ostatni-niewiem jakim cudem wyswietlony 4 razy :kolko

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 lutego 2005, 21:24 
Pułkownik
Pułkownik

Niedaleko mojego domu jest cmentarz żydowski a raczej jego pozostałość-
miejscowość Iłża- jeszcze kilkanascie lat temu było kilka tablic - teraz ostała sie już tylko jedna-wrzuce fotki jutro.

A tak na marginesie gdzie można znaleźć informacje ogólne o cmentarzach żydowskich,układzie, architekturze ,
ceromoniale, zwyczajach i tradycji zwiazanymi z pochówkiem w kulturze żydowskiej????

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 lutego 2005, 23:40 
Kapitan Petersen

Kocio napisał(a):
Chyba wezmę się za wydanie albumu o istniejących cmentarzach i bóżnicach żydowskich w Polsce

Kocio, a jak tam z wystawą dewocjonaliów, którą chciałeś organizować, aby wpływy z biletów przeznaczyć na pomoc dla klasztoru krakowskich kamedułów na Bielanach? Jesienią wspominałeś o tym na forum...

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 lutego 2005, 23:51 
Wielki Szpitalnik

Majorian napisał(a):
Taki cmentarz (a raczej to co z niego zostało po kilkuletniej okupacji) jest w Suwałkach przy ul. Bakałarzewskiej. Zachował się jeden nagrobek bez tablicy. Połamane płyty nagrobne kilkadziesiąt sztuk wmurowane są w specjalnie wykonaną ścianę (zapomniałem nazwy). Co do fotek ja akurat pstrykam stare stylowe nagrobki i krzyże przydrożne do 1945 r. Pozdr.

Cześć Majoran.
słyszałem kiedyś opowieść że ten cmentasz został zbezczeszczony w czasie okupacji na polecenie miejscowego "kacyka" niemieckiego (nie wiem jakiej rangi był ten hitlerowiec). Wszytkie macewy zostały wyrwane na cele budowlane a ten łobuz w krótce po tym zginął. ludzie mówili że to kara Boża. czy słyszałeś o tym?
pozdrawiam
tomato.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 lutego 2005, 00:06 
Major
Major

Kocio - w Żydowskim Instytucie Historycznym mają chyba dane o większości żydowskich cmentarzy w Polsce.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 lutego 2005, 00:16 
Radkoff Pierwszy Wielki

Witam!
http://www.izrael.badacz.org/zydzi_w_po ... tarze.html

Chyba, że chodzi o te zapomniane, umiejscowione w środku ciemnego lasu, gdzie nawet wilk i kapturek się nie zapędzają... hehe :666

Pozdrawiam!

Zmieniono: To taki pierwszy lepszy strzał na google...

Ostatnio edytowano poniedziałek, 28 lutego 2005, 00:24 przez radkow1, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 lutego 2005, 00:20 
Weteran
Weteran

Ta mapa jest bardzo uboga i nie ma na niej nawet tych cmentarzy, które istnieją do dziś.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 lutego 2005, 00:30 
Moderator
Moderator

Kocio na stronie którą podał kolega monty znalazłem dodatkowe info o cmentarzu w Kłodzku http://www.izrael.badacz.org/zydzi_w_po ... odzko.html

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 lutego 2005, 00:39 
Radkoff Pierwszy Wielki

Ale warto ją przeglądnąć, bo są w niej całkiem ciekawe informacje...
http://www.izrael.badacz.org/zydzi_w_polsce/dzieje.html

I zainteresowani forumowicze - tak jak np. Asch mogą sobie trochę pogłębić wiedzę na ten temat. ( pomijając koniecznie dywagacje polityczne umieszczane czasami na takich stronach...)

Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 lutego 2005, 00:47 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

W Siedlcach tez jest kirkut a konkretnie to co z niego zostało. Parę latek temu poprawiono mur okalający (ze 3 metry to ma min). W Mordach jest rampa kolejow zbudowania z żydowskich nagrobków. Jak mocno cie interesuje temat zapraszam (90 km od wawy ) chętnie oprowadzę

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: W Białymstoku też jest
PostNapisane: poniedziałek, 28 lutego 2005, 11:11 
Generał Broni
Generał Broni

Helmut68 napisał(a):
... jest właśnie mocno zaniedbany i nikt nim się nie interesuje.W tej chwili nie pamiętam nawet jak nazywa się ulica przy której jest położony,ale jeśli kogoś interesuje to mogę się dowiedzieć.Nie byłoby problemu również ze zrobieniem fotek,ale nie wiem czy jest teraz sens...

Dzięki za info i faktycznie wstrzymaj się do wiosny z fotkami..... jak bedziesz je wysyłał to napisz adres cmentarza lub opis miejsca i pod który urząd gminy podlega. jak by Ci się udało jeszcze wyrwać adres, nazwisko Naczelnika - Wójta - Prezydenta i telefon to by było fantastycznie.....

:1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 lutego 2005, 11:19 
Generał Broni
Generał Broni

Test napisał(a):
Kocio, a jak tam z wystawą dewocjonaliów, którą chciałeś organizować, aby wpływy z biletów przeznaczyć na pomoc dla klasztoru krakowskich kamedułów na Bielanach? Jesienią wspominałeś o tym na forum... Test

Niestety, pan Marcin Kubat z Radia ZET, który obiecywał zająć się przygotowaniem od strony merytorycznej tej wystawy (dogadania z Przeorem czy Opatem) nie staną na wysokości zadania a ja za daleko mieszkam od dawnej stolicy by móc to dograć..... Tym bardziej, że nie stać mnie aktualnie na wycieczki do Krakowa. Sprawa nie upadła tylko odciągnęła się w czasie. Mamy w tej chwili współpracownicę na terenie Krakowa a w zasadzie na terenie KL Auschwitz - Birkenau, niejaka Martę (ładna....21 lat) ale ona ma zadania przydzielone na marzec i dopiero pod koniec marca będzie mogła spróbować coś zrobić w sprawie tej wystawki...... Będę informował na bieżąco

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 lutego 2005, 11:34 
Generał Broni
Generał Broni

Słuchajcie, sorrki że odpowiadam "Hurtowo" ale nie chodzi przecież o to by natrzaskać postów.

111 - dzięki, chetnie bym zobaczył fotki kirkutu w Wyszkowie, może jakieś ciekawe dodatkowe informacje....
prośba, przesyłaj na priva

Mario - o Będzinie nie słyszałem w ogóle - mam na mysli o kirkucie w Będzinie, bardzo proszę o mozliwe fotki i informacje, chętnie adres Gminy i nazwisko szefa, jego tel. pozdrowionka...

Długi - Jak byś zdobył te zdjęcia tunelu lub opsiówkę to by byo fantastycznie..... na priva

Asch - Znam cukiernię w Iłży, pana Sikorskiego...... znam jego córkę Aśkę... kirkutu nie znam i chetnie dowiem się jak najwięcej. Za kilka dni robi się ciepło więc mozna by jakieś fotki może??? papa! i dzięki.....

Jack - Żydowski Instytut Historyczny nie zawiera w swoich archiwach informacji o wszystkich kirkutach a niełatwo też tam jest się dogadać odnośnie grzebania w archiwach..... dzięki za info...

Radkow1 - jest taka strona http://www.radzyminmemory.pl/radzyminmemory/linkpl.html na niej jest masa linków i w sprawach ceremoni też........... słusznie zauważyłeś że są nieodkryte lub zapomniane kirkuty na polach i w lasach.....

Semen Siedleckie to tereny wyjątkowo bogate w historię Żydów. Proszę o fotki na priva i jak będę jechał w okolice Kałuszyna to się skontaktuję to może wspólne jakies drobne wykopki?....... :1

:ang

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]