Teraz jest czwartek, 14 sierpnia 2025, 00:39

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Dolnośląskie - uwaga na lisy.
PostNapisane: czwartek, 19 września 2013, 19:46 
Porucznik
Porucznik

ROMULUS napisał(a):
bn67 , może być jeszcze jedno wytłumaczenie Twojej przygody .Czy miałeś włączony wykrywacz gdy lis się do Ciebie "przykleił" ?
Zwierzęta mogą reagować na dźwięki . Sam miałem przypadek że podczas poszukiwań słysząc dźwięk mojego wykrywacza , biegał wokół mnie zając jak oszalały przy okazji wydawał dziwne nie skoordynowane dźwięki :) Odpuścił sobie jak wyłączyłem wykrywacz . Z kolei w domu mój kot reaguje na dźwięk pinpointera ! Kiedy włączę pinpointer kot natychmiast przybiega i widać że go bardzo interesuje wydobywający się dźwięk :)

Faktycznie,miałem włączoną wykrywkę.Potem,gdy odchodziłem wyłączyłem ale widocznie lis mnie zdążył już polubić :D .Całe zdarzenie miało miejsce ok.1km od wioski,także zwierzak mógł rzeczywiście często widywać ludzi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 20 września 2013, 07:45 
Chorąży
Chorąży

walker1980 napisał(a):
Odnośnie wyjadania z psich misek przez lisy, to kilkanaście lat temu zachodził jeden taki rudzielec u mojego wujaszka. Ja przy każdych odwiedzinach, jak zawsze leciałem pogłaskać pieska (owczarek niemiecki), a on pewnego dnia złapał mnie za grdykę. Cieplutko się zrobiło na szyi od spływającej krwi i heja do szpitala. Okazało się, że pies załapał wściekliznę i musiałem przyjąć kilka zastrzyków pod pępek (brrr) + szycie na szyi i sporo szczęścia bo dziabnął 1cm od tętnicy.
To tak dla przestrogi.
Żona czasem mówi, że jedną dawkę zastrzyku musięli chyba pominąć :D

Znakiem tego owczarek nie był szczepiony ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 20 września 2013, 11:20 
Major
Major

Wszystko możliwe, niestety tego już się nie dowiem. Obserwując natomiast podejście niektórych mieszkańców mojej wioski to nie zdziwił bym się. Myślą że jak pies na łańcuchu lub w kojcu to wścieklizna mu nie grozi, bo nigdzie nie łazi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 20 września 2013, 15:03 
Generał Brygady
Generał Brygady

wścieklizna nie "atakuje" tak bardzo psów, nosicielami są dzikie zwierzęta, ale żeby psa trafiłą wścieklizna to rzadko się zdarza, wiem bo mam znajomego weterynarza i tak mówi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 20 września 2013, 18:10 
Złosliwy Nieludzki Doktor

Różnie z tym bywa, wszystkie ssaki są wrażliwe w tym samym stopniu na zakażenie i wszystkie sa w stanie przenieść wściekliznę. Po prostu od wielu lat ustawowo nakazane jest szczepienie psów w tym kierunku, populacja psów jest ustabilizowana, na ogół mają właścicieli. Natomiast szczepienia lisów rozpoczęły sie niedawno i to z różną skutecznością abstrahuję czy wielki sens w tym był. Stąd lisy sa głównym nosicielem, po nim na drugim miejscu w Polsce są ........ no kto zgadnie o jakie zwierzę domowe chodzi??? Lisy migrują z terenów jak chociażby Ukraina czy Białoruś (np. po zamarzniętym Bugu w zimie), gdzie szczepień nie ma wcale, albo się zaczynają dopiero. Stąd mamy nosicieli, ale tez i z terenów jak chociażby Podkarpacie gdzie ilość przypadków na skutek ,,błędu szczepionki" sytuacja wróciła do okresu sprzed szczepienia przynajmniej w roku ubiegłym (250 przypadków albo coś koło tego..) 12-15 lat temu średnia ilości przypadków rocznie na terenie samego lubelskiego wynosiła 300-400 rocznie. No ale już się nie wymądrzam :D , pozdrawiam
P.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 20 września 2013, 19:29 
Porucznik
Porucznik

To co napisał PREM nie nazwałbym wymądrzaniem się.Tak sobie myślę,że od ''Nieludzkiego Doktora" możemy dowiedzieć się czegoś ciekawego.
Na Dolnym Śl. podobno przypadki wścieklizny są dość rzadkie - no ale i w totolotka ludzie trafiają.Dlatego unikam bliskich spotkań z dziką zwierzyną,czego i innym życzę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 21 września 2013, 10:06 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Prem, wiem że chodzi Ci o nietoperze:), ps dolnośląskie jest "wolne" od wścieklizny. Swoją drogą w stadium szałowym to biegają opentane albo rzucają się na wszystko, więc obserwacje celu odpadają bo z mety wiszą na nogawce, póżniej sobie spokojnie umierają w cichym miejscu. Myślę że te wszystkie bydlaki było najnormalniej w świecie ciekawe. Może nawet liczyły na jakąś kanapke;)
ps nietoperzy, speleolodzy mogą liczyć na zakażenie aerogenne :)

Nie zostaje nic innego jak zaszczepić sie na wściekliznę.
Pozdro.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 21 września 2013, 21:59 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Napisze co prawda nie o lisach a o ptakach,kilka razy zdarzyło mi się że krążyły nade mną drapieżne ptaki,nie wiem jakie może jastrzębie,bo małe to one nie były,miałem nawet obawy że zaraz mnie zaatakują z góry.Wykrywacz był wtedy na chodzie,odkąd mam słuchawki takie spotkania się nie zdarzają.Coś jest w tym że dźwięki wykrywacza mogą przyciągać drapieżne zwierzęta.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 22 września 2013, 00:49 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Faktem jest infradźwięki wytwarzane przez np. wiatraki przyciągają ptaki do swych śmigieł, stosowane są do przyciągania lub odstraszania zwierząt. Z dwojga złego dobrze że nasze kreciki i inne ryjce przyciągają lisy a nie lochy z potomstwem :roll: . Mam nadzieje że żaden lisek nie podejdzie do mnie w nocy żeby się zaprzyjaźnić :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 22 września 2013, 16:55 
Szeregowy
Szeregowy

Dobrze że z wykrywaczem chodzi się (zwykle) :lol: z saperką albo łopatą. Ile to razy widzę psy pokroju Owczarek niemiecki a nawet Bernardyn :o błąkające się po polach bez właścicieli i to często w grupach. Chociaż w sumie wykrywaczem też można przyfasolić tylko trochę kasy szkoda ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 września 2013, 15:18 
Generał Broni
Generał Broni

Adamo, nie rozśmieszaj mnie. Jesteś szybszy od owczarka niemieckiego? Myślę, że nim byś machnął łopatą byś miał podgryzione gardło :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 września 2013, 15:27 
Porucznik
Porucznik

No no - miłośnik hardcor'u.Adamo,a pomyślałeś,że odprysk krwi bądź śliny chorego zwierzaka może być niebezpieczny?Wścieklizną można zarazić się nie tylko poprzez ugryzienie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 września 2013, 16:30 
Moderator
Moderator

Oczywiście, również przez namiętne pocałunki :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 września 2013, 17:13 
Porucznik
Porucznik

Selim napisał(a):
Oczywiście, również przez namiętne pocałunki :)

Nie wiem,nie próbowałem ze zwierzakami :D
Ale gdy kropelka śliny wściekłego zwierza pryśnie np.w oko,to jest spore prawdopodobieństwo infekcji - tak słyszałem od lekarza.Ale może to nieprawda?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 września 2013, 17:22 
Szeregowy
Szeregowy

bn67 napisał(a):
No no - miłośnik hardcor'u.Adamo,a pomyślałeś,że odprysk krwi bądź śliny chorego zwierzaka może być niebezpieczny?Wścieklizną można zarazić się nie tylko poprzez ugryzienie.

No to miałbym czekać aż mnie w du*e ugryzie czy spie**alać i liczyć na to że mnie nie dogoni? :lol:

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]