Teraz jest środa, 3 września 2025, 05:36

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Dziwne miejsce
PostNapisane: niedziela, 9 marca 2014, 23:58 
Generał Brygady
Generał Brygady

czarny07 napisał(a):
Kolego wiem gdzie to miejsce mieszkam blisko - jest to grodzisko na Twoim miejscu bym sobie darował to miejsce :zb

dokładnie :))

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 10 marca 2014, 21:19 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Selim czy ten przedmiot ołowiany to aby na pewno przęślik? Wydaje mi się ,że gdyby tak było dziurka była by na wylot. Tak czy inaczej jako wykopany na terenie grodziska( którym notabene po trosze się zajmuję) powinien trafić do WKZ...
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 10 marca 2014, 22:46 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam w moim miejscu zamieszkania jest bardzo podobny teren tylko u mnie jest fosa a w środku wyspa taka 100m/100m, chodziłem tam z piszczałka ale teren kompletnie czysty.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 11 marca 2014, 00:32 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Fancior v to jakaś prowokacja z Twojej strony? Tak otwarcie przyznajesz się do chodzenia z wykrywaczem po grodzisku? Oj bardzo nie ładnie...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 15 marca 2014, 16:02 
Generał Brygady
Generał Brygady

a może to stary ciężarek wędkarski :))))) ??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 15 marca 2014, 17:19 
Moderator
Moderator

bartek_84 napisał(a):
Selim czy ten przedmiot ołowiany to aby na pewno przęślik? Wydaje mi się ,że gdyby tak było dziurka była by na wylot. Tak czy inaczej jako wykopany na terenie grodziska( którym notabene po trosze się zajmuję) powinien trafić do WKZ...
Pozdrawiam

Ze zdjęcia nie wynikało że nie ma dziórki na wylot, przęślik może być nałożony na wrzeciono nawet jeśli nie jest przelotowy, byle się trzymał. Natomiast ciężarek wędkarski wtedy odpada.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 15 marca 2014, 19:24 
Weteran
Weteran

odkrycie grodziska w obecnych czasach to niecodzienne wydarzenie, większość dużych form krajobrazowych została zidentyfikowana, większość nowoodkrytych pochodzi z lasu i zostały namierzone za pomocą LIDAR-u. W muzeum twierdź, że odkryłeś grodzisko pierścieniowate a nie jakąś niezidentyfikowaną formę, żeby nie pozostawić wątpliwości kto je odkrył :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 16 marca 2014, 12:36 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

czarny07
Cytuj:
Kolego wiem gdzie to miejsce mieszkam blisko - jest to grodzisko na Twoim miejscu bym sobie darował to miejsce :zb

Nie mam najmniejszego zamiaru tam kopać - to chyba jasno wynika z mojego pierwszego postu :
Cytuj:
zanim załapałem, że to trochę dziwne miejsce pomachałem trochę wykrywką

bartek_84
Cytuj:

Dziurka jest na wylot - i, jak już pisałem, gdy będę miał chwilę czasu wybiorę się tam z aparatem, a następnie odwiedzę mojego WKZ, gdzie nieomieszkam pozostawić przęślik (?). O efektach wizyty poinformuję ;)
Swoją drogą - szkoda, że stanowiska nie są wyraźnie oznaczone - wtedy nikt przypadkowo by na nie nie właził...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 16 marca 2014, 13:13 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

bartek_84 napisał(a):
Fancior v to jakaś prowokacja z Twojej strony? Tak otwarcie przyznajesz się do chodzenia z wykrywaczem po grodzisku? Oj bardzo nie ładnie...

Witam nie wiem czy to grodzisko czy nie grodzisko, do wyspy jest z jednej strony dojazd a cała wyspa jest zaorana, dostałem od rolnika pozwolenie więc chodziłem. Szukałem na necie coś o tym miejscu ale nigdzie nic kompletnie nie znalazłem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 16 marca 2014, 13:53 
Generał Brygady
Generał Brygady

marmor napisał(a):
czarny07
Cytuj:

Nie mam najmniejszego zamiaru tam kopać - to chyba jasno wynika z mojego pierwszego postu :
Cytuj:
zanim załapałem, że to trochę dziwne miejsce pomachałem trochę wykrywką

bartek_84
Cytuj:

Dziurka jest na wylot - i, jak już pisałem, gdy będę miał chwilę czasu wybiorę się tam z aparatem, a następnie odwiedzę mojego WKZ, gdzie nieomieszkam pozostawić przęślik (?). O efektach wizyty poinformuję ;)
Swoją drogą - szkoda, że stanowiska nie są wyraźnie oznaczone - wtedy nikt przypadkowo by na nie nie właził...

bo z jednej strony jak by oznaczyć stanowiska, to hieny z piszczałką by je zaorali tak że nic by nie zostało tylko sama ziemia czy piach, z 2 zaś strony troszkę trzeba się pomęczyć w spisach aby nie wejść na stanowisko, tylko tyle że czasem nie ma ich ani oznaczonych a jak są to tak że można tylko się domyślać gdzie to jest dokładnie, dodatkowo z tego co wiem to chyba nie jest określona odległość od stanowiska aby można było spokojnie szukać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 16 marca 2014, 17:43 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Selim ja myślałem ,że tam nie ma dziurki na wylot ale skoro napisałeś o przęślikach bez takiej przelotowej dziurki... Do tej pory myślałem ,że powinna takowa być , mógłbyś jakieś fotki zapodać albo literaturę?
Fancior v nie sprawdza się w necie a w AZP...
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 16 marca 2014, 19:49 
Moderator
Moderator

Nie spotkałem się jeszcze nigdzie z przęślikiem bez przelotowej dziury, czysto teoretycznie zakładam że coś takiego mogło by działać-w technicznym sensie.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]