Teraz jest czwartek, 4 września 2025, 15:32

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Szalony sposób posukiwań
PostNapisane: poniedziałek, 3 marca 2014, 18:26 
Kapitan
Kapitan

seimitar napisał(a):
Słyszałem,że warto przeszukać drzewo,a także jego najbliższą okolicę,w które uderzył piorun.Jest duże prawdopodobieństwo,że pod takim drzewem zakopany jest większy kawał metalu.U mnie na łąkach są dwie wierzby rosnące obok siebie,w które pioruny strzelały już kilka razy.Nie sądzę by to był tylko zwykły zbieg okoliczności,tym bardziej,że 50m od nich,była kiedyś karczma,i duże gospodarstwo.Niestety nie mam jeszcze na tyle głębokiego sprzętu,by to sprawdzić.

W moim poprzednim poście pisałem o lipie ,która ujawniła swoją tajemnicę.Było to właśnie po uderzeniu pioruna.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 3 marca 2014, 19:00 
Pułkownik
Pułkownik

Myślicie,że statyk wykryłby metal w pniu drzewa? Wierzby są niskie,i nie zaszkodziłoby profilaktyczne objechanie takiego po piorunowego drzewa piszczałką.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 3 marca 2014, 20:51 
Moderator
Moderator

Pomysł jak najbardziej godny sprawdzenia, pamiętacie jak o ile się nie mylę w 2012r wyszedł rosyjski sztandar(zapomniałem jakiego pułku) pod Tannenbergiem i właśnie był w dziupli zwalonego drzewa.
Szkoda że później jakimś dziwnym zrządzeniem losu wylądował w USA. Tak lekko abstrahując od tematu, wie ktoś jak zakończyła się ta sprawa, bo przyznam się że ja przestałem ją śledzić i z czasem zapomniałem o niej, aż do teraz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 3 marca 2014, 21:02 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ciekawe link pasujące do tematu, szkoda że z takim finałem.
Nr.3

http://fabryka-historii.pl/artykuly/w-p ... 0%93-cz-1/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 marca 2014, 10:20 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

rufa napisał(a):
Wpadł mi do pustej głowy,nowy-szalony sposób poszukiwań,poszukiwanie w dziuplach drzew.Powodem jest,takie oto zdarzenie:do mojego kolegi-jubilera,przychodzi ojciec z synem i chcą sprawdzić,autentyczność złotych monet,które ciekawski syn,znalazl w dziupli,ściętego przez nich drzewa.Monety były złote a ważyły,łącznie 750gramów.Tak jak kilka lat wcześniej,mój pomysł z poszukiwaniem,pod wodą,przy pomocy ace250-wydawał się zwariowanym[tak oceniali to znajomi] a okazał się strzałem w dziesiątkę,tak i teraz myślę że coś z tego będzie.Otaczają mnie,stare kompleksy leśne i możliwości są nie małe.Odpowiedni sprzęt już zakupiłem.Teraz pozostaje,znajdowanie dziupli-oby zasobnych.Co Wy na to?.

kolego mógłbyś napisać coś więcej o szukaniu kanarkiem pod wodą? dysponuję 150-tką i ciekawi mnie gdzie najczęściej szukałeś i jak głęboko moczyłeś kanara :)

a pomysł z szukaniem w dziuplach przechwytuję i dam znać jakie efekty :)

pzdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 marca 2014, 18:57 
Generał Broni
Generał Broni

Kolego conir,do poszukiwań pod wodą,kanarkiem[obydwa mają takie same stelaże],wystarczy wywiercić,jeszcze jeden otwór w górnej rurce,tak aby długość przewodu,była maksymalnie wykorzystana[następny etap,to przedłużka przewodu i inny-dłuższy stelaż].Koniecznie,trzeba pamiętać o zapasie przewodu,przy sondzie,tak aby sonda,mogła się swobodnie odchylać w obie strony-do 45 stopni.Proste i skuteczne.Niektórzy "znafcy",twierdzą że kanarki,nie znajdą drobnego złota-moje 2 kolejne ace 250-znajdowały.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 marca 2014, 21:28 
Generał Brygady
Generał Brygady

statyk czy dynamik wykrywa metal w drzewie ;)) mam dwa, armanda i optimę 2 i działa :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 marca 2014, 21:29 
Generał Brygady
Generał Brygady

talag83 napisał(a):
statyk czy dynamik wykrywa metal w drzewie ;)) mam dwa, armanda i optimę 2 i daje radę :) choć drzew nie ścinam:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 marca 2014, 11:20 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

A pamiętacie "Szatan z 7 klasy" ? W finałowej scenie odnajduje monety schowane przez żołnierza z armii napoleońskiej właśnie w dziupli.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 marca 2014, 14:59 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

rufa napisał(a):
Kolego conir,do poszukiwań pod wodą,kanarkiem[obydwa mają takie same stelaże],wystarczy wywiercić,jeszcze jeden otwór w górnej rurce,tak aby długość przewodu,była maksymalnie wykorzystana[następny etap,to przedłużka przewodu i inny-dłuższy stelaż].Koniecznie,trzeba pamiętać o zapasie przewodu,przy sondzie,tak aby sonda,mogła się swobodnie odchylać w obie strony-do 45 stopni.Proste i skuteczne.Niektórzy "znafcy",twierdzą że kanarki,nie znajdą drobnego złota-moje 2 kolejne ace 250-znajdowały.

dzięki, mógłbyś mi na PW podesłać fotkę zmodowanego kanarka?

ps. z tymi dziuplami to ostrożnie...... :idea

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 marca 2014, 16:21 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Pasuje do tematu

Różnego rodzaju kosztowności odnajdywane były dawniej także w najbardziej niepozornych miejscach. W marcu 1935 roku we wsi Konarzyny na Kaszubach ścięto jedną ze starych wierzb rosnących przy stawie. Drzewo przetransportowano na plac przed szkołą i porąbano. W jednym z kawałków wierzby odnaleziono kilkadziesiąt srebrnych monet niemieckich z wizerunkiem cesarza Wilhelma I. W piecu zaś, do którego wrzucono wcześniej część przygotowanej do spalenia wierzby, znaleziono ponad 4 kilogramy stopionego srebra i złota. „Wiadomość o odkryciu skarbu zelektryzowała wszystkich – donosił wydawany w Krakowie „Ilustrowany Kurier Codzienny”. – Na miejscu ścięcia wierzby gromadzi się ludność i czyni poszukiwania za dalszymi skarbami”.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 marca 2014, 18:40 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Kiedyś popularnym schowkiem były barcie po pszczołach .
Zatem warto każde stare drzewo sprawdzić na 100 przypadków
nic nie wyjdzie ale ten jeden morze być wart więcej niż całe lata zbierania .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 marca 2014, 18:44 
Generał Broni
Generał Broni

Potwierdza się moje przypuszczenie o depozytach,ukrytych w dziuplach i dusza się raduje,że może i mnie,spotka miła niespodzianka.Ciągle mam taką nadzieję.Dzięki za duchowe wsparcie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 marca 2014, 19:01 
Generał Broni
Generał Broni

Kolego conir,żadnego kanarka już nie mam,ale gdzieś w moich zasobach,znajduje się zdjęcie wydłużonego stelaża[już z przedłużką przewodu].Przez kilka najbliższych dni,nie będę w stanie,odnaleźć tego zdjęcia,ponieważ mam bardzo poważne kłopoty zdrowotno-rodzinne a na dodatek,dzisiejszej nocy,spalił mi się zasilacz komputera stacjonarnego w którego zasobach,było to zdjęcie.Jak już,sytuacja się wyklaruje[zasilacz już kupiłem],to postaram się,odnaleźć i przesłać to zdjęcie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 marca 2014, 21:41 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

hehe, co za pech! Zasilacz akurat spalił się gdy ktoś poprosił o zdjęcie tego słynnego magiczno-kosmicznego stelaża. :D
kol. conir - tego zdjęcia nie zobaczysz NIGDY bo to ścisła tajemnica, taki tajny patent którego nikt nie może zobaczyć chyba że pofatygujesz osobiście :D.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]