Teraz jest czwartek, 14 sierpnia 2025, 09:48

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Średniowieczne grodzisko, jak to jest ?
PostNapisane: wtorek, 17 lutego 2015, 19:56 
Pułkownik
Pułkownik

black007 napisał(a):
Jak mówiłem nie miałem zamiaru nigdzie szabrować tylko pokręcić się po okolicy która jest poprzecinana starorzeczami i pełno tam zwalonych pni o które można się zabić . Ja nie biegam z piszczałką dla zysków tylko swojej przyjemności i do tej porynawet pół fanta nie puściłem na allegro .

Co by nie było pisząc : szabrownicy nie piłem do Ciebie bo nie znam twoich intencji,ale postawmy sprawę w jasny sposób,Konserwator jest człowiekiem który jest najczęściej elastycznym w swojej pracy i zakres jego wiedzy jest szeroki,od grodzisk po budynki ,pomniki przyrody i inne tego typu,jak się mówi że się wie wszystko to znaczy że się nie wie nic,nie ma speca od takiego szerokiego przedziału czasowego,nie poda Ci żadnej konkretnej odpowiedzi jak blisko można bo sam tego nie wie,prędzej coś palnie na odczepnego,w przypadku gdy zostaniesz zatrzymany i dojdzie do sprawy okaże się że powiedział więcej a Ty zle usłyszałeś,i efekt wiadomy :cop ,co kraj to obyczaj,co województwo inni ludzie z różnym nastawieniem do naszego hobby,mój Konserwator raczej się sugeruje tym co mówią archeo z którymi współpracuje i to ich decyzja jest tą główną,zawsze mam telefon do bossa i w razie draki może potwierdzić że działam legalnie,a jak już napisałem wcześniej granica ta jest elastyczna jak nastroje WKZ i zawsze idzie ją przeciągnąć na twoją niekorzyść ;)
Ps.Trochę głupio napisana nazwa tematu,jakby jednoznaczna,może i stąd ten uzasadniony rwetes :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 lutego 2015, 21:02 
Porucznik
Porucznik

Możliwie niektórzy źle zinterpretowali mój wpis . Na stronie konserwy napisane jest że jeżeli nie ma jakiegoś zabytku umieszczonego na tej właśnie stronie to nie oznacza to wcale, że nie jest on wpisany do rejestru i wyraźnie jest napisane " prosi się o uzyskanie dokładnej informacji poprzez telefon do konserwatora" i chyba dobrze nie ? żeby uniknąć konsekwencji czy się mylę ? Ja chciałem ustalić granicę której chyba nie muszą oznaczać mury grodziska które podejrzewam na 99% jest mu znane .
To że wspomniałem o tym telefonie miało świadczyć o tym że wcale nie miałem zamiaru tam wchodzić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 lutego 2015, 21:18 
Podporucznik
Podporucznik

Proponuję Ci zadzwonić do konserwatora i sam się przekonasz,,jak to jest. i będzie po sprawie Jak już wykonasz ten telefon to podziel się z nami tym co Ci odpowiedział :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 lutego 2015, 22:17 
Plutonowy
Plutonowy

Gdyby kolega black007 miał zamiar przekopać to miejsce to by to po prostu zrobił bez rozgłosu, natomiast jeżeli pyta o to jak ma postąpić to oczywistym jest, że nie ma złych zamiarów. Tak więc bez zbędnej spinki. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 lutego 2015, 12:49 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Generalna zasada powinna być taka, że od stanowisk archeo, jak i terenów tylko podejrzanych o możliwość bycia takowymi powinniśmy się z definicji trzymać jak najdalej (no chyba, że robimy za "grupę wsparcia taktycznego").

Sam mam bliskie kontakty z wrocławskimi archeologami i wiem jak krzywo na nas patrzą, a uczestnicząc przez lat kilkanaście w różnego rodzaju pracach archeo i będąc wielokrotnie świadkiem spustoszeń jakie ludzie z piszczałkami poczynili na niejednokrotnie bardzo cennych stanowiskach (np. grodzisko Gilów pod Niemczą, czy cmentarzysko kult. łużyckiej pod Żmigrodem) wcale im się nie dziwię.

Powiem więcej (lojalnie uprzedzam) jeśli kiedykolwiek spotkam kogoś z piszczałką grzebiącego (świadomie) na stanowisku archeo, sam osobiście na niego doniosę. Dlaczego? Dlatego, że z jednej strony takim zachowaniem wyrządza szkodę nauce, z drugiej to właśnie zachowanie takich ludzi najbardziej szkodzi środowisku poszukiwaczy i powoduje, że jakiekolwiek próby zmiany naszego chorego prawa spotykają się z tak silnym oporem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 marca 2015, 03:44 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Ja dodam tylko od siebie jeszcze dla innych z podobnymi pomysłami. Szansa że trafisz wykrywaczem coś ciekawego, choćby małą rzymską monetkę że nie wspomnę o depozycie (choćby biżuteria) jakiegoś zasobnego wojownika czy kogoś znacznego, nawet w późno średniowiecznym grodzisku jest tak nikła że szkoda czasu. Z punktu widzenia eksploratora nastawionego na zysk to nieudokumentowany i bez ekspertyzy fant ma cenę złomu kruszcu z którego został zrobiony. Czyli dosłownie żaden, lub naprawdę znikomy. Jeśli chodzi o monetki w większej ilości to na 99% jeśli coś znajdziesz to będą siekańce. Jeszcze gorzej będzie w kurhanach, w których będzie naprawdę sukces jeśli znajdzie się cokolwiek niemetalowego. Niewiele lepiej będzie na starych zamkach, gdzie jedyne na co można napotkać to grocik z strzały czy kuszy nie rozpadający się w rękach, a i to przy naprawdę wielkim farcie. Jak powiedział mój znajomy archeolog do kumpla oglądając piękną Fibulę. - Na cholerę mi to ? Setki podobnych w lepszym stanie leżą w pudłach. Dla mnie ważniejsze, gdzie, w czym, na jakiej głębokości itp. A nie wyczyszczony przez Ciebie ładny kawałek złomu którym się teraz stał, teraz to tylko ciekawostka do gabinetu osobliwości. Tak więc biorąc pod uwagę wyrok sądowy, to czysta głupota grzebać w takich miejscach, zysk prawie zerowy a kara nawet w zawieszeniu może być nieciekawa. Inna sprawa, ja osobiście nie lubię bardzo być okradany, a nauka o naszej przyszłości to nasz wspólny skarb. Jak dorwę kogoś kto grzebie w takim miejscu, to z powodu wysokich cen amunicji, nie będzie strzałów ostrzegawczych (żarcik) :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 marca 2015, 18:51 
Generał Brygady
Generał Brygady

Chłopak się zapytał, to jak ktoś chce odpowiedzieć na temat, to niech odpowie..... a tu widzę, wywody..... zrobiliście z niego złodzieja, hienę, szabrownika .... ręce opadają .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 marca 2015, 23:23 
Generał Broni
Generał Broni

Myślę, że jasnym i ostrym może wywodem spowodowaliśmy, że się ustrzegł bycia w tej roli. Bo ochotę miał, tylko się trochę bał. Też nie odpowiedziałeś na pytanie czy rozkopywałeś średniowieczne grodziska to się nie uważaj za pomocnego w temacie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 marca 2015, 22:10 
Generał Brygady
Generał Brygady

A kto chodzi po grodziskach i po co ? chyba, że zwiedzać, na dzień dzisiejszy jest tak, albo tam nigdy nic nie było, albo już nie ma :D lepiej po polach i lasach chodzić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 marca 2015, 15:50 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

barera napisał(a):
A kto chodzi po grodziskach i po co ? chyba, że zwiedzać, na dzień dzisiejszy jest tak, albo tam nigdy nic nie było, albo już nie ma :D

Oj uwierz, że jest i to sporo, problem w tym, że żeby na średniowiecznych, czy wcześniejszych grodziskach coś piszczałką namierzyć, trzeba się najpierw pozbyć warstwy narzutowej, a ta potrafi mieć nawet ponad metr grubości. Parokrotnie byłem na grodziskach (jako wsparcie dla archeo) z poczciwym kanarkiem i widziałem co mi spod cewki wyciągają.

barera napisał(a):
lepiej po polach i lasach chodzić.

:1

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]