Teraz jest czwartek, 31 lipca 2025, 22:27

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Dziki i inne dzikie zwierzęta !
PostNapisane: niedziela, 22 lutego 2015, 00:05 
Porucznik
Porucznik

Z tego co ja wiem o jeleniach to potrafią być bardzo groźne podczas rykowiska i nie zawahają się użyć tych potężnych szabli . Kiedyś jechałem sobie autem wioskową dróżką pomiędzy dwoma polami i coś zwróciło moją uwagę tj, coś zapierdzielało po polu aż się spod kopyt kurzyło też w pierwszej chwili pomyślałem jakiś koń samopas biegnie ale im bardziej się zbliżał tym bardziej upewniałem się że to bydle to jeleń . Przebiegł mi tuż przed autem wbiegając na drugie pole zniknął później gdzieś w lesie . Muszę powiedzieć że bydle jest potężne a biegnące vmax po polu wyglądało co najmniej majestatycznie .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 22 lutego 2015, 04:33 
Plutonowy
Plutonowy

A co powiecie żeby nosić ze sobą petardy ? I w razie czegoś odstraszyć hukiem dziką zwierzynę ? :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 22 lutego 2015, 09:33 
Plutonowy
Plutonowy

G.Stachu74 napisał(a):
black007 napisał(a):
Jest jeszcze dużo potencjalnie niebezpiecznych leśnych zwierząt np jelenie na rykowisku :)
Kolega G.Stachu74 może się jak najbardziej wykazać :)

Co prawda posiadam,jak wielu tu kolegów,baretkę za wielokrotny kontakt wzrokowy z dzikami,ale o jeleniach nie mogę wypowiadać się w celach dydaktycznych.Miałem tylko jedną przygodę z jeleniami i nie wiem jak one to spotkanie oceniły,wiem natomiast,że byłem wówczas pod wielkim wrażeniem.
Szedłem sobie raz leśną dróżką,już nieźle zmęczony wykopkami,detektor i "żelaźniany" szpadel na ramieniu,więc z trudem powłóczyłem nogami.Dotarłem do przecinki z trakcją elektryczną i musnąwszy wzrokiem na prawo odnotowałem,ledwie dziwiąc się w myślach,jakie duże konie i do tego tak samopas.I wówczas kątem oka stwierdzam,że te konie podnoszą łby a dwa z nich mają na tych łbach gigantyczne poroże.Dość nietypowe dla koni,więc wniosek nasunął się szybko.Jelenie.To była odległość niecałe 100 metrów.Największy z nich był najbliżej i uważnie na mnie patrzył.Tamte też zerkały w bezruchu.
Trwaliśmy tak może z minutę.Byłem lekko spięty,ale w miarę upływu czasu atmosfera wyraźnie się rozluźniła i po dwóch minutach wpatrywaliśmy się już w siebie na całego.Były naprawdę duże.Czekałem na ich ruch a one prawdopodobnie na mój.
Pat.
Nie wiedziałem... uznać,że jest remis czy jak?Potem przyszła jednak chwila zwątpienia bo jeśli te jelenie nie zamierzają zrywać się do ucieczki to co chcą zrobić? Atakować???!
Niewiele wówczas wiedziałem o tych zwierzętach,prawdę mówiąc niewiele wiem i dziś.Nie mam pojęcia czy było to ich normalne zachowanie.Wiedziałem,że jeśli już na mnie napadną to może zdołam zdzielić szpadlem jednego z nich,ale dwa pozostałe i tak rozszarpią mnie na strzępy.No może przesadzam,nie rozszarpią,ale potraktują tymi bagnetami na łbach.Ale nic takiego się nie stało.Wycofałem się wolniutko do linii drzew i dałem nogę już w szybszym tempie.Chętnie dowiedziałbym się czy takie zachowanie jeleni należy do ich normalnych procedur w przypadku spotkania z ludźmi a jeśli nie to czy zdolne są te zwierzęta do ataku i jakiegoś znacznego demontażu człowieka?

Jeleń czyli byk jest mniej grożny od dzika nie atakują ludzi gdy się na nie natkniesz idzie się bez problemu dalej w swoją stronę.Na moich terenach jeleń czy dzik to normalka gdy się chodzi po lasach gorzej jest gdy są rykowiska ale w 99% też uciekają chodz w tym czasie są troszkę ogłupiałe :lol: jedynie gdy sie natkniecie w gęstym młodniku to lepiej się usunąć z drogi bo mogą stratować :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 22 lutego 2015, 09:42 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Bo dzika to trzeba umieć podejść ! :lol:
http://youtu.be/Qp0ZuybDhzI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 22 lutego 2015, 12:14 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam , Bardzo fajny wątek ! Proszę się ze mnie nie śmiać ale ja miałem przygodę z zającem . Idę z wykrywką przez lasek i patrzę - leży na trawie jakaś taka dziwna kość czy coś takiego ?(tak to wyglądało). Podszedłem do tej niby kości i nagle ta kość wystartowała z pod moich nóg z szybkością rakiety . Ten zając tak się zakamuflował w trawie że Rambo to przy nim to PIKUŚ ! Spał tak mocno ? może trawy się napalił ? Serce to o mało nie wyszło mi czołem tak mnie wystraszył ! Pozdrawiam !

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 22 lutego 2015, 12:22 
Porucznik
Porucznik

Zające faktycznie nie należą do jakiś krwiożerczych bestii ale potrafią wyskoczyć z trawy jak diabeł z pudełka :)
Chyba taka ich taktyka obronna by do końca udawać martwego, skubaniec zaczyna dopiero uciekać jak się jest dwa kroki przed nim :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 22 lutego 2015, 13:36 
Porucznik
Porucznik

Raz wyszedłem zza górki na stado dzików, rozbiegły się każdy w inną stronę, jeden akurat biegł centralnie na mnie. Zrobiłem trochę hałasu, zmienił kierunek. Ale tak się rozbiegły, że zostałem przez nie otoczony. I znowu hałas i "wybiłem" sobie wyjście. Innym razem szedłem dróżką i akurat stado przez nią przechodziło. Natychmiast stanąłem, one też. I patrzą na mnie, ja na nie. I znowu hałasowanie (kaszel, akurat byłem chory) pomogło. A najmilej wspominam spotkanie z wiewiórką. Trzymała się na bezpiecznej odległości 3-4m i po prostu obserwowała co też ja czynię w jej lesie ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 22 lutego 2015, 13:47 
Pułkownik
Pułkownik

black007 napisał(a):
Zające faktycznie nie należą do jakiś krwiożerczych bestii ale potrafią wyskoczyć z trawy jak diabeł z pudełka :)
Chyba taka ich taktyka obronna by do końca udawać martwego, skubaniec zaczyna dopiero uciekać jak się jest dwa kroki przed nim :)

Wyskakiwanie znienacka to na szczęście jedyna broń zająca :D
Jak już tak wyliczamy niespodziewanych dzikich gości na łonie natury to nie należy zapominać o dzikich babach.
Kopałem kiedyś ze szwagrem na łąkach i dopadła nas dzika baba z pobliskiej wsi.Łąki były rozległe,bez widocznych granic,część stanowiła wspólnotę a, jak się później okazało, kilka należało do konkretnych osób.
Nie zwracając zbytniej uwagi na otoczenie musieliśmy przypadkiem wejść na teren o szczególnym statusie i na efekt nie trzeba było długo czekać.Dzika baba pojawiła się błyskawicznie,wydawała odgłosy właściwe nie tylko dzikim babom,ale i też łacinnikom spod sklepu.Sygnalizowałem szwagrowi aby jej nie drażnił,ale nie posłuchał.W takiej sytuacji lepiej skulić głowę i wycofać się.Żadne pertraktacje nie pomogą bo do baby dźwięki artykułowane co prawda docierają,ale ona nie rozumie ich znaczenia.Jej percepcja rzeczywistości przypomina punkt widzenia muchy kiedy to ruchome,ciemniejsze kształty otoczenia jawią się jej jako zagrożenie a ich brak muchę uspokaja.
Oczywiście rozumiem stanowisko dzikiej baby.Była,jak to mówią,na prawie.Cywilizowany świat wypracował jednak już dawno formy komunikacji międzyludzkiej nie wymagające "k...w" i ch....w" aby jednoznacznie dać wyraz braku akceptacji dla czegokolwiek. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 22 lutego 2015, 15:19 
Sierżant
Sierżant

Najmniej ciekawie jest gdy się watahę zaskoczy podczas snu, jest to dużo niebezpieczniejsze niż locha z młodymi. Dziki wtedy uciekają na oślep i jak trafi delikwent w nogi to może być kiepsko. Taj jak ktoś napisał, wystarczy trochę pohałasować (nawet odchrząknąć) i wtedy damy znać o swojej obecności. Dwa razy spotkałem w lesie lochę z młodymi, zachowałem spokój i rodzinka się wycofała.
Ja mam taki gęsty świerkowy zagajnik z pięknymi prawdziwkami, często siedzą w nim jelenie a czasem dziki. zawsze jak do niego wchodzę to zakaszlę, brzęknę kluczami itp. Nie raz słyszę tylko tupot zwierząt podczas ucieczki.
Jako że oprócz historii, to wędkarstwo i grzybobranie jest czymś co kocham to miałem wiele spotkań ze zwierzem. Jedna utknęła mi szczególnie i wtedy ciary przeszły mi po grzbiecie.
Szliśmy na ryby z ojczulkiem starym poniemieckim wałem ppowodziowym, droga znana na pamięć w dzień i w nocy. wtedy zza krzaków na wale wyłonił się obły kształt jakby powalony korzeń drzewa. "Korzeń" wstał i okazał się być pięknym odyńcem. Chyba nas nie widział, a usłyszał bo stał w miejscu i patrzał w nasza stronę. nie było za bardzo gdzie uciekać bo z jednej strony bagna z drugiej rzeka, a drzewa to mikre olsy. Staliśmy jak kilka długich sekund i wtedy tato głośno krzyknął. Odyniec zerwał się do ucieczki prosto w trzciny i długo było słychać jak pędzi. Najważniejsze to zachować spokój.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 22 lutego 2015, 15:29 
Major
Major

Co do dzików to najlepiej je wszystkie pozamykać .
Załącznik:
Zdjęcie0089.jpg

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 22 lutego 2015, 21:11 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Rolnicy domagają się odstrzału . https://www.youtube.com/watch?v=bleUsHeGJvo Pozdrawiam !

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 22 lutego 2015, 23:09 
Chorąży
Chorąży

black007 napisał(a):
No dobra wszystko fajnie , ale jak już ruszy na mnie tzn uciekać ? :)

na drzewo :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 lutego 2015, 13:12 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

He he he to się trochę pośmiałem :D Ale teraz na poważnie. Ryzyko jest nie duże jeżeli chodzi o dziki czy inne leśne zwierzęta. Ja kilkakrotnie miałem do czynienia z dzikami i z łosiami w tym raz z klępa i łoszakiem a odległość jaka nas dzieliła to kilkanaście metrów a łosie się wycofały. Najgorsze co może nam się przytrafić to sytuacja gdy się znajdziemi między klępą a łoszakiem czy lochą a warchołami ;) wtedy zagrożenie jest bardzo realne albo jak trafimy na jakiegoś "postrzałka" W lesie dziki zalegają zazwyczaj w bardzo gęstych młodnikach więc z piszczałką raczej tam nikt nie wchodzi ale za grzybami to już różnie bywa. Jak ktoś już wyżej napisał chodząc po lesie trochę hałasujmy a nie skradajmy się jak Winnetou to zminimalizujemy ryzyko spotkania a co ważniejsze zaskoczenia jakiegokolwiek zwierzaka. Gazy pieprzowe itp. gdy cię już dzik zaatakuje na nic się zdadzą bo wtedy uratuje cię drzewo albo strzelba 12tka z dwiema brenekami w lufach :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 lutego 2015, 14:00 
Plutonowy
Plutonowy

Jak mamy do czynienia z małym okazem, można zapolować :D
https://www.youtube.com/watch?v=Q-K2sLADrW0
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 lutego 2015, 14:07 
Kapitan
Kapitan

[quote="black007"]Zające faktycznie nie należą do jakiś krwiożerczych bestii ale potrafią wyskoczyć z trawy jak diabeł z pudełka :)
quote]
Bywają i krwiożercze ...
http://www.youtube.com/watch?v=wKB9sEtDJOs

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]