Teraz jest piątek, 25 lipca 2025, 15:40

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: bezpieczne szukanie na plaży
PostNapisane: sobota, 13 czerwca 2015, 13:40 
Generał Broni
Generał Broni

Catadero skoro napisał do dyrektora to ten mu odpisał na jakich warunkach może chodzić z wykrywaczem i dał zgodę. Może jest to sposób na konkurencję. Mam skany z dwóch lat 2013 i 2014 :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 13 czerwca 2015, 13:44 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Jako że pojawiły się tak jakby złośliwe uwagi za zgodą co prawda innego kolegi prezentuję wymieniane przeze mnie pozwolenie, dotyczy to co prawda innego terenu ale też znad morskiej plaży :666

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 13 czerwca 2015, 13:54 
Generał Broni
Generał Broni

No ja nie wrzucałem, bo nie wiem czy kolega by sobie życzył, te najnowsze zezwolenie jak widzę jest najbardziej rozbudowane :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 13 czerwca 2015, 18:07 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

I tak biurokrację utwierdza się w przekonaniu o "władzy". Faktycznie, dla szydery chyba wystąpię o zgodę na zainstalowanie parawanu wokół kocyka i roboty ziemne na plaży, żeby synek mógł se zamek pobudować :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 13 czerwca 2015, 18:20 
Generał Broni
Generał Broni

Na zapytanie o zgodę na poszukiwanie monet z wykrywaczem na plaży jeden z UM odpowiedział:
"W związku z ochroną brzegu morskiego w zarządzeniach porządkowych nie działalności polegającej na używaniu wykrywaczy metali. W związku z powyższym nie ma podstaw do udzielania zezwolenia na działalność, która nie jest prawnie reglamentowana."
Konkludując-poszukiwanie na plaży nie jest zabronione o ile przestrzega się postanowień porządkowych, umieszczonych na tablicach informacyjnych i ostrzegawczych przy wejściach na plażę.
I to mądry urzędnik zrozumiał i przekazał.

C.
(za to zgodnie z przepisami porządkowymi UM zbieranie bursztynu bez zezwolenia powinno być karane :lol: )
Miś-stawianie parawanu też jest zabronione o ile robisz to w odległości mniejszej niż 2 metry od podstawy wydmy.

C.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 13 czerwca 2015, 18:42 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Z tego co wiem to na tych terenach określonych w wyżej załączonym zezwoleniu takowe zezwolenie jest wymagane i sprawdzane. Koleżce za brak tego papierka chcieli wlepić karę. Dorwało go na plaży dwuch błąd ortograficzny - piszemy dwóch urzędasów i nie chcieli odpuścić, nastawienie w stosunku do niego mieli jak do rabusia. Może zabrzmi to śmiesznie bo sam się z tego w zeszłym roku nieźle uśmiałem ale ta było. W tym roku profilaktycznie odpowiednio wcześniej załatwił sobie ten świstek. Oczywiście nikogo do niczego nie namawiam bo sam jestem przeciwny takim praktykom. Mowa tu o płaceniu za możliwość chodzenia z wykrywaczem po ogólno dostępnej plaży.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 14 czerwca 2015, 12:30 
Generał Broni
Generał Broni

Urzędas nie ma prawa legitymować, a to że większość trzęsie portkami to już inna sprawa.
"Oprócz policji uprawnionymi do legitymowania osób w celu ustalenia ich tożsamości są:
funkcjonariusze Straży-Granicznej, Łowieckiej, Ochrony Kolei, Miejskiej i Gminnej, ABW i Agencji Wywiadu, BOR, CBA , Służby Celnej. Funkcjonariusze Straży Rybackiej tylko wobec osób podejrzewanych o nielegalny połów ryb. W razie pobytu na terenie wojskowym prawo legitymowania ma także Żandarmeria Wojskowa."
Jakoś nie widzę tu urzędasów od plaży :D
Przy okazji, zgodnie z art.15 ust.1 Ustawy o Policji, policjant jest zobowiązany podać swój stopień, imię i nazwisko w sposób umożliwiający odnotowanie tych danych oraz podstawę prawną i przyczynę podjęcia czynności służbowej. Osoby nieumundurowane mają obowiązek okazać legitymację służbową i umożliwić odnotowanie danych w niej zawartych. I dlatego zawsze mam przy sobie jadowicie żółty notes i sprawny pisak.

W środkach komunikacji kontroler biletów może zwrócić się do pasażera (w uzasadnionych przypadkach) o podanie danych personalnych i okazanie dokumentu tożsamości (odebranie podróżnemu dokumentu jest naruszeniem prawa i podlega ściganiu).
Na terenach chronionych może nas kontrolować służba ochrony jednak po wcześniejszym wylegitymowaniu się.
Nie mamy obowiązku nosić przy sobie dokumentów tożsamości, ale w takim przypadku zostaniemy zaproszeni na komendę policji w celu ustalenia danych.

C.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 14 czerwca 2015, 15:43 
Kapitan
Kapitan

Może ktoś z Was chodził w Karwi .Wybieram się tam i chciałbym zorientować się czy nie spotkam tam jakichś utrudnień.Ewentualnie proszę na PW.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 15 czerwca 2015, 11:37 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam może trochę z innej beczki. Właśnie wróciłem Darłowa . Trochę pochodziłem po plaży w Cisowie i Kopań . Rezultaty marne wiadomo to jeszcze nie sezon . Dowiedziałem się że na plaży w Darłówku jakiś kretyn rozsypuje cienkie i krótkie druciki . Siada sobie potem i ma ubaw patrząc na ludzi z wykrywaczami . Opowiedziała mi to miejscowa znajoma. Niestety ale nie chciała dać namiarów na tego głąba . A szkoda bo chciałem z porozmawiać .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 22 czerwca 2015, 20:21 
Pułkownik
Pułkownik

Lokalizacja: لا تخافوا من الظلال. وهي تشهد على حقيقة أنه في مكان ما هناك ضوءلا تخافوا من الظلال. وهي تشهد على حق.
Takich ludzi jest więcej kolego sam się o tym przekonałem ;)
Tylko że sprawa nie dotyczyła się drucików lecz zrywek od puszek :evil:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 22 lipca 2015, 18:49 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Szukał ktos z was na węgierskicz plażach? W poniedziałek wybieram się z rodziną do miejscowości Balatonlelle.
No i oczywiście biore ze sobą kanarka

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 sierpnia 2015, 08:46 
Generał Broni
Generał Broni

fiszer5 napisał(a):
Z tego co wiem to na tych terenach określonych w wyżej załączonym zezwoleniu takowe zezwolenie jest wymagane i sprawdzane. Koleżce za brak tego papierka chcieli wlepić karę. Dorwało go na plaży dwuch błąd ortograficzny - piszemy dwóch urzędasów i nie chcieli odpuścić, nastawienie w stosunku do niego mieli jak do rabusia. Może zabrzmi to śmiesznie bo sam się z tego w zeszłym roku nieźle uśmiałem ale ta było. W tym roku profilaktycznie odpowiednio wcześniej załatwił sobie ten świstek. Oczywiście nikogo do niczego nie namawiam bo sam jestem przeciwny takim praktykom. Mowa tu o płaceniu za możliwość chodzenia z wykrywaczem po ogólno dostępnej plaży.

No i stało się.
Przyciśnięty do muru (do piachu?) Urząd Morski w Szczecinie (kolega z PFE dostał także odpowiedź pisemną na swoje zapytanie [w formie wniosku o udzielenie informacji publicznej]-obie odpowiedzi jakoś dziwnie się zbiegły w czasie :hahaha ) w sprawie podstawy prawnej na wydawanie zezwoleń na poszukiwania na plaży-wycofał się raczkiem (żeby zachować twarz?) na z góry ustalone pozycje i przyznał (z oporami), że pozwolenie nie jest potrzebne :nicnie . Jednak uwagi w stylu "zasypywać wykopane przez siebie doły" są równie idiotyczne jak (hipotetyczne) żądanie przedstawienia zezwolenia na budowę zamków z piasku na plaży czy żądanie, by plażowicze po skończonym smażeniu się na słońcu likwidowali usypane przez siebie wały czy grajdoły.

http://radioszczecin.pl/1,127768,dobra- ... &si=1&sp=1

:D
C.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 sierpnia 2015, 10:25 
Starszy Wachmistrz
Starszy Wachmistrz

Te papierki tudzież świstki ala pozwolenia rozpleniają się na całym wybrzeżu jak fotoradary gminy wietrzą w tych pozwoleniach kasiorkę hehe. ;)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]