Teraz jest wtorek, 16 czerwca 2026, 04:09

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Mam chęć coś wykopać.
PostNapisane: poniedziałek, 1 czerwca 2026, 15:30 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Zainwestuj w kamizelkę odblaskową, kask, taką tabliczkę z długopisem i kartka papieru i ruszaj śmiało w teren.
Jak coś, to z gminy jesteś, pobierasz próbkę do badania jakości gleby czy tam coś.
Albo lepiej z wodociągów szukasz zaworu , " co to panie, gdzieś z pół metra do metra głęboko może być zakopany".
Lub inny światłowzwód zakopywać będą.

Pies z kulawą nogą się nie zainteresuje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 czerwca 2026, 16:07 
Generał Broni
Generał Broni

Bardzo dobry pomysł - do wykorzystania.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 czerwca 2026, 17:44 
Generał Broni
Generał Broni

prostozsadu, nie te czasy. :)

W dzisiejszych czasach w pobliżu zabudowań lepiej się nie pokazywać, jest dużo włamań i kradzieży. Mieszkańcy są bardziej wyczuleni, bardziej się pilnują, zwracają uwagę na nieznane osoby, na zaparkowane gdzieś na uboczu samochody i ostrzegają się nawzajem. Można być wziętym za złodzieja obserwującego okolicę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 czerwca 2026, 17:55 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Działa zazwyczaj.
Nie przypominam sobie sytuacji aby ktoś kiedyś przypiprzal się do moich pracowników, chociaż stosowne zgody i papiery do wykonywanych robót zawsze były.
Indolencja i paraliż decyzyjny nie pozwala im oderwać dupy od stołka i zapytać o cokolwiek, bo nóż by tak ktoś wyżej wziął dolę ikrzywo spojrzał i nieszczęście gotowe, kariera w gruzach.
Dobrze jest przygotować fachową gadkę, typu " sieć średniego napięcia" , " zasilanie rezerwowe", gazociąg wysokich parametrów"" sieć szkieletowa _ etc.
To wzbudza zabobonny lęk u wszelkiej maści " fachowców" w gminie czy też innym tzw " samorządzie".

Ostatnio edytowano poniedziałek, 1 czerwca 2026, 18:05 przez prostozsadu, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 czerwca 2026, 18:00 
Generał Broni
Generał Broni

Taki nieznany, to nie jestem. Mam pomarańczowy kask i żółtą odblaskową kamizelkę. W jednej ręce szpadel, a w drugiej wykrywacz i heja. To się nazywa "na bezczelnego".
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 czerwca 2026, 22:11 
Generał Brygady
Generał Brygady

Jacek101 napisał(a):
...skonfiskowało beczkę. Potem pod lasem próbowali ją przestrzelić z pepeszy, ale nie dało rady - gruba blacha. Potem ją właśnie zakopali przy skrzyżowaniu dróg...
Pozdrawiam

Mnie ten fragment zainteresował. Pokażcie mi beczkę, której się nie da przestrzelić z pepeszy. To jest bardzo silna amunicja, przechodzi przez większość współczesnych kamizelek, których nie rusza 9x19 para.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 czerwca 2026, 22:57 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Jacek101 napisał(a):
Taki nieznany, to nie jestem. Mam pomarańczowy kask i żółtą odblaskową kamizelkę. W jednej ręce szpadel, a w drugiej wykrywacz i heja. To się nazywa "na bezczelnego".
Pozdrawiam

Możesz zastosować kamuflaż. Nasmaruj facjatę czarną farbą masującą ( do nabycia w znanym sklepie militarnym) , będziesz nie do ruszenia :D :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 czerwca 2026, 23:05 
Generał Broni
Generał Broni

123Borsuk321 napisał(a):
Jacek101 napisał(a):
...skonfiskowało beczkę. Potem pod lasem próbowali ją przestrzelić z pepeszy, ale nie dało rady - gruba blacha. Potem ją właśnie zakopali przy skrzyżowaniu dróg...
Pozdrawiam
Mnie ten fragment zainteresował. Pokażcie mi beczkę, której się nie da przestrzelić z pepeszy. To jest bardzo silna amunicja, przechodzi przez większość współczesnych kamizelek, których nie rusza 9x19 para.

Wystarczy porządnie wyjechana, rozkalibrowana lufa, a po wojnie większość tej broni takie lufy miała.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 czerwca 2026, 23:48 
Generał Brygady
Generał Brygady

frank napisał(a):
123Borsuk321 napisał(a):
Jacek101 napisał(a):
Pozdrawiam

Wystarczy porządnie wyjechana, rozkalibrowana lufa, a po wojnie większość tej broni takie lufy miała.

Rozumiem, że piszesz to na podstawie swojego doświadczenia a nie teoretyzujesz? :) Bo ja się mogę założyć, że najbardziej zużyta pepesza przestrzeli każdą stalową beczkę. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 2 czerwca 2026, 02:03 
Generał Broni
Generał Broni

Coś dziwne te opowieści wujka ojca. Po co MO zarekwirowało tą beczkę? Żeby próbować ją rozstrzelać pod lasem? A później zadali sobie dużo trudu, by ją zakopać w ciężkiej gliniastej ziemi? Możesz sobie wyobrazić ile mieli z tym roboty, skoro Ty musisz szukać posiłków w postaci kupla, żeby to wykopać, chociaż jest płytko, na 20 cm? :ups: :?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 2 czerwca 2026, 07:30 
Generał Broni
Generał Broni

MO uznało to za sprzęt wojskowy i dlatego zarekwirowało. Dziwi mnie to, że od razu nie zakopali pod lasem. byłoby dużo łatwiej. Blacha na zbiorniki do czołgu musi być gruba, żeby wytrzymała ostrzał z karabinu i drobniejsze odłamki. 20 cm, to do wierzchu. Ona ma gdzieś 30cmx50 cm, więc dziura będzie duża.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 2 czerwca 2026, 08:01 
Generał Broni
Generał Broni

Po wojnie po wsiach, po ludziach, było mnóstwo sprzętu wojskowego, wliczając w to różnego rodzaju broń. Nie wiem, czy MO miało na tyle sił i środków, by akurat zajmować się jakimś zbiornikiem. :?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 2 czerwca 2026, 08:53 
Generał Broni
Generał Broni

Byłem i kopałem. Dużo sygnałów na żelazo. Pierwszy dołek - pół podkowy, drugi - śmietnisko, potem już tylko macałem szpadlem. Działka należy do kuzyna, więc wstęp mam wolny. Bliżej drogi ciągnęli wodociąg. Jakby coś wykopali, to bym wiedział. Muszę zwiększyć obszar poszukiwań. Tylko te nacięte gałęzie przeszkadzają.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 2 czerwca 2026, 18:30 
Generał Broni
Generał Broni

Jutro się wybiorę. Tym razem wezmę szpilę.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 2 czerwca 2026, 19:15 
Podporucznik
Podporucznik

Ryjec napisał(a):
Nie chcą się babrać w jakieś wykopki, za zgodą konserwy czy bez, jeszcze z jakimiś węszącymi psami w tle :evil: i jakimś udowadnianiem przed sądem i biegłymi jakiś zastrzeżeń co do posiadanych eksponatów w nieokreślonej przyszłości :666

Bzdury. To jest akurat muzeum finansowane przez MON i bardzo zaprawione w sądowych bojach.
Jakie psy? Chyba ŻW conajwyżej może im węszyć :)

Nic nie muszą udowadniać. Jako placówka muzealna mogą przyjmować tego typu eksponaty, bez żadnej ingerencji w przypadku cech bojowych itd.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]