Teraz jest środa, 25 marca 2026, 02:50

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 czerwca 2006, 17:57 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

To granaty moździerzowe 120 mm :666 Znalazłem ich więcej ale "schowałem" głęboko w ziemi i na dnie rzeczki :jump Niektóre z zapalnikami ale sporo też samych korpusów tak jakby materiał wybuchowy się wypalił :luv Chciałem zabrać jednego na pamiątkę ale za ciężki do targania do samochodu :) Może znasz jakieś inne ciekawe miejsca w okolicy to zawalczylibyśmy razem :que :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 czerwca 2006, 20:06 
Sierżant
Sierżant

"na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! coś leży w ziemi też poza amunicją, transportowano przeróżne rzeczy, nawet skradzione przez Niemców skarby polskie,
a do pola minowego takiego miejsca bym nie porównywał gdyż amunicji jest wiele ale przewożona była w stanie nieuzbrojonym, tzn. zapalniki odzielnie a korpusy też odzielnie. Jedynie zapalnik może stwarzać zagrożenie o ile nie zniszczył go wybuch.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 czerwca 2006, 10:15 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

ookami odezwij sie na gg 4478913 albo na koma przesle ci numer na pw

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 czerwca 2006, 11:53 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Witam!

W większości to pewnie "legenda ludowa" jak pisze Yoo2 ;)
Bohun napisał:
Cytuj:
W Kłodzku są takie miejsca ale niestety nie ma mozliwości przejścia z wykrywką - Wieksza częśc wpadła do Nysy.

To w Kłodzku działała partyzantka? :drap No chyba, ze za takowych uważasz Wehrwolf? :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 czerwca 2006, 14:14 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

akurat miejsca gdzie ja byłem to nie miejscowe legendy tylko w jednym pociąg został wysadzony w powietrze i duza cześc składu zwalila sie do wody z mostu a w drugim to okolice chojnic i juz sami poszukajcie bo za duzo by pisac ale tak wracając do tematu to nie ma tam nic prucz śmieci i rozrywek wiekszej wielkości czasem sie jakis gr trafi albo cós w ten deseń

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 czerwca 2006, 15:05 
Szeregowy
Szeregowy

Znam miejsce na obrzeżu miasta mojego rodzimego, gdzie w powietrze wyleciał skład z amunicją i jakimś sprzętem. Pociąg stanął w płomieniach na wskutek (ponoć) ostrzału przez radzieckie samoloty lecące na Kołobrzeg. Siła eksplozji była na tyle ogromna, że z powierzchni ziemi zniknął pobliski tartak...
Miejsce niezbyt ciekawe do poszukiwań z wykrywką - zbyt dużo złomu i niewypałów... Zaraz po wojnie saperzy wywieźli 10 ciężarówek amunicji i min do zdetonowania. Znacznie ciekawsze jest to, czym ten ogromny lej po wybuchu zasypano po wojnie - śmieci z magazynów (kilka ogromnych hal) umundurowania i sprzętu oraz "zwykłe", cywilne pozostałości. Tak więc trafiają się całkiem ładne fanty.

Grzesiek :b1 :b2 :b3

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: to jednak prawda..................
PostNapisane: poniedziałek, 3 lipca 2006, 23:02 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Van Worden napisał(a):
Witam!

W większości to pewnie "legenda ludowa" jak pisze Yoo2 ;)
Bohun napisał:
Cytuj:
W Kłodzku są takie miejsca ale niestety nie ma mozliwości przejścia z wykrywką - Wieksza częśc wpadła do Nysy.

To w Kłodzku działała partyzantka? :drap No chyba, ze za takowych uważasz Wehrwolf? :666

Sam tez mieszkam w Kłodzku..... to fakt, prawy brzeg Nysy na wysokości kolejowego Dworca Głownego , posłużył po wojnie jako składowisko broni, jaka musieli oddawac cywilni mieszkańcy Kłodzka. Broń ta została poskładana warstwami-drewno-bron-drewno-broń ..itd. następnie podpalone-- celem rozhartowania. Następnie to przysypano.
Tak się skaładało iz każde kolejne stany powodziowe odsłaniały czasami trochę tego szmelcu.... a szczególnie powódź z roku 1997..Po tej powodzi to normalnie wystawało to z dna. Sasiad sam wyciągnał pieknie zardzewiałe MG42 - bez lufy i bebechów.....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 lipca 2006, 09:20 

Witam!

Chodziło mi o temat tego wątku - w Kłodzku nie spodziewam się znaleźć "zdetonowanych przez partyzantów pociągów" ;) a namiary i opis na "zrzutowisko" podałem na forum XLT..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 lipca 2006, 20:55 
Specjalista
Specjalista

Czyli w sumie to "ludowa legenda" bo ja słyszałem od kumpla z kłodzka że to pochodzi z wykolejonego pociągu - niekoniecznie musiał być wysadzony. A pistolety jakoś miały być znajdowane obok dworca Kłodzko Miasto.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]