Teraz jest poniedziałek, 22 września 2025, 01:40

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 lipca 2006, 09:43 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Bardzo ciekawa stronka! I chyba dzięki niej mamy rozwiązanie. Obiekt ze zdjęcia jest bardzo podobny do tego, którego dotyczy wątek.
Na zdjęciu reduta z wojny 30-letniej. Być może to jest właśnie to!

pzdr,

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: znalazłem coś podobnego
PostNapisane: piątek, 28 lipca 2006, 22:26 
Plutonowy
Plutonowy

Znalazłem coś podobnego co to może być??? może reduta ,nie dalego jest miasteczko bardzo stare ,pierwsze wzmianki ok 1100r.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Ciekawy obiekt- zdj.satelitarne
PostNapisane: środa, 2 sierpnia 2006, 14:53 
Porucznik
Porucznik

kamil255 napisał(a):
Ostatnio przeglądając zdjęcia satelitarne natknołem się na pewnien teren w którym widać wyraźny zarys regularnego prostokąta i obok niego kwadrat.Jak myslicie co to może być.Powiem że dłuższy bok prostokąta ma ok dł.45m.

tak sobie oglądam pola przez satelite i coś mnie natknęło - charakterystyczny kszałt koperty jaki pojawia się na twoim (i nie tylko twoim) polu, powstaje w trakcie prac rolniczych, kiedy ciągnik ora pole wykonując prostokątną spirale od wewnątrz, na zewnątrz pola. Jako że w samym centrum pola przy kwadratowej spirali ciągnik musiałby się kręcić prawie w miejscu, stąd zaczynają małym prostokątem który robi się coraz większy. Na przekątnych pola ciągnik skręca stąd charakterystyczne ułożenie pod kątem bliskim 45 stopni do krawędzi pola.

Na innych polach jest to widoczne jak na dłoni, szególnie tych większych. u ciebie ledwo co.

zastanawia tylko "kontynuacja" tych lini na innych polach... przypadek ?

Pozdrawiam, pifko

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 września 2006, 16:14 
Starszy Sierżant Sztabowy

Witam !

Jak to jest z wlazeniem na czyjes pole ? Domyslam sie ze formalnie bez zgody nie wolno. A jak to jest w praktyce ?
Czy pytacie gospodarza o zgode na "przesluchanie" pola ? Jak reaguja ?
W mojej okolicy jest pelno "garnkow kocha" (chyba tak sie to nazywa;) ale 90% znajduje sie na polach. Czy ma sens zapuszczanie sie tam z Jablem ?

Łukasz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 września 2006, 18:45 

viewtopic.php?t=11466&highlight=polu

Tutaj coś na twoje pierwsze pytanie. Był kiedys fajny temat o kopaniu i pozwoleniach na polu ale nie moge go znaleźć :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 września 2006, 21:42 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

a teraz sorka ze z innej beczki ale z jakiej stronki macie takie fajne zdjecia satelitarne bo ja tez mam ale gorszej jakosci
z góry dzieki
pozd.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Ciekawy obiekt- zdj.satelitarne
PostNapisane: wtorek, 5 września 2006, 22:39 
Wielki Szpitalnik

pifko napisał(a):
... kiedy ciągnik ora pole ...

Kiedy ciągnik "ora" to wszytko jest możliwe, a nie zastanawiałeś się nigdy co się dzieje kiedy ciągnik orze pole?

pifko napisał(a):
tak sobie oglądam pola przez satelite i coś mnie natknęło - charakterystyczny kszałt koperty jaki pojawia się na twoim (i nie tylko twoim) polu, powstaje w trakcie prac rolniczych, kiedy ciągnik ora pole wykonując prostokątną spirale od wewnątrz, na zewnątrz pola. Jako że w samym centrum pola przy kwadratowej spirali ciągnik musiałby się kręcić prawie w miejscu, stąd zaczynają małym prostokątem który robi się coraz większy. Na przekątnych pola ciągnik skręca stąd charakterystyczne ułożenie pod kątem bliskim 45 stopni do krawędzi pola.
Na innych polach jest to widoczne jak na dłoni, szególnie tych większych. u ciebie ledwo co.
zastanawia tylko "kontynuacja" tych lini na innych polach... przypadek ?
Pozdrawiam, pifko

Nie zgodzę się z powyższą tezą.
Z regóły pola są orane wzdłuż, czyli po najdłuższym boku i do zawracania ciągnikom służy służy droga na której kończy się pole (jeśli jest taka sytuacja), nieużytek, lub końcowe metry tegoż. Nikt nie traci ropy, czasu i metrów kwadratowych pola żeby jeździć w kształcie rombu. Może się mylę, w takim razię proszę mnie sprostować.

pozdrawiam.
tomato.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 września 2006, 22:43 
Generał Broni
Generał Broni

obawiam się FDJ, że nie masz racji.
jemu chodzi o ye nie lezące w liniach wertykalnych czy horyzontalnych tylko te ledwie widoczne prostokąty w poprzek pól...
Mniejszy na lewoskos w górę na zdjęciu i wiekszy z prawej troszkę bardziej po środku.

Widziałem kiedyś coś podobnego w Israelu z góry Masady.
Na dole były pozostałosci po obozach rzołniezry rzymskich z tym że bardziej widoczne ale dlatego, że tam nie uprawiają ziemi i jest kamienista więc wiatr nie rozwiał.

Oczywiście nie rzucam rewolucyjnej hipotezy że to rzymianie tu byli bo nawet nie wiem gdzie ten rejon ( a swoją drogą gdzie to?)
tylko sugeruję że moga to być "oszańcowania" obozów: głównego i zagrody z końmi......

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]