Teraz jest środa, 25 marca 2026, 21:14

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 grudnia 2007, 20:59 
Sierżant
Sierżant

Dzięki Śnieżynka za poprawienie mnie. :) Dzisiaj byłem w lesie i nic nie znalazłom oprócz kubków do żywicy i metalowych uchwykón na te kubki. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję Medick!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 stycznia 2008, 21:36 
Major
Major

Teren strasznie przekopany , 40 cm od pokaźnego dołka(niestety nie zasypany), wyskakuje złamany na pół mauser, inna sytuacja też obok dołka wykopanego, hełm i saperka ....... i takich przykładów można mnożyć( nie tylko małe, ale także grube fanty leżą obok już wykopanych), pamiętajcie koledzy ,że nie zawsze czeszemy teren centymetr po centymetrze, wystarczy jeden ruch wykrywki w dziwnym kierunku i może być niezłe zaskoczenie, i jeszcze przykład pobojowisko z drugiej wojny - teren około 500 m kw, wydawało by się, że teren jest bardzo znany (niemcy
w okrążeniu)zarazem przeczesany(było to doskonale widać), a i tak wyszły dwie łuski ss, oraz 2 sztuki miedzianych(chyba ) okularów od maski pgaz(a co jeszcze może tam być?), także to różnie bywa, a wokół takich miejsc polecałbym sprawdzić stare drogi (leśne, trakty) i okolice wokół nich . Inna strona medalu, skąd możemy wiedzieć kto tam chodził i z jakim sprzętem? może wykrył wszystko na głębokości której dany sprzęt mógł osiągnąć wszystko? (dał z siebie wszystko?). Pewnego razu byłem z kolegą na wypadzie (typowa militarka, teren pobitewny)który posiada rutusa solarisa, nie znam tego wykrywacza i nigdy z nim nie śmigałem(kolega ma go od pół roku i najwyraźniej się go "uczy", jest to jego błąd po wybrał go ) ja wykopałem kilka dołków za fajnymi skarbami, a on jak wróciłem do jego terenu, nakopał się i same odłamki i raczej nic ciekawego( w 2 godziny przetrzepał teren 300 m kwadratowych), drugą godzinę zakopywał dołki. Także wracając do tematu , sami nie wiemy kto tam był i z jakim sprzętem! pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 stycznia 2008, 23:15 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

I jeszcze tytułem uzupełnienia mojej poprzedniej wypowiedzi... W tym samym miejscu w którym znalazłem klamrę SS na ostatnim wypadzie kolega trafił odznake związku weteranów Powstania Wielkopolskiego a drugi kolega bardzo ładny zegarek w kopercie. I to w miejscach w których nie tylko inni ale nawet ja sam parę razy szukałem... Jak widać nigdy nie można tracić wiary, że ziemia nas czymś fajnym obdaruje!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 stycznia 2008, 23:33 
Specjalista
Specjalista

Zawsze jest warto. Jest taka jakaś dziwna zasada, że pobojowisko musi odpocząć... ale coś tam się zawsze trafi. Żadnego terenu nie przeczesze się do końca. Przykłady:
Teren zryty kolosalnie, dwa dołki obok siebi około 40 cm, pomiędzy nimi sygnał - klamra austriacka.
Wypad na jeden z najbardziej znanych i zmasakrowanych (przez działania wojenne i przez poszukiwaczy, jak i pseudo-poszukiwaczy-sk...synów - już chyba wiadomo, gdzie...) szczytów na Południu, w trzy osoby i kilka godzin 7 bagnetów, odznaka artylerzysty, kukurydze, zapalniki, szrapnele + jeszcze jeden zaj...sty fant... a to wszystko potężne w końcu sygnały. A teren od wielu wielu lat katowany przez ludzi z całej Polski.
Inny bajer - jeśli ktoś zbiera łuski na bicia - kopanie każdego sygnału - wychodzą wtedy i bączki, i monety i łuski z ciekawymi biciami - na 2-3 kilo zawsze się przynajmniej 2-3 trafią warte dołączenia do kolekcji, włącznie z carskimi z biciami w układzie 120 stopni o których nie ma na żadnych stronkach i w żadnych publikacjach mi znanych ;)
Ogólnie - warto kopać, jeśli nie ma się oczywiście miejsca nieprzeczesanego, bo jednak tam większe prawdopodobieństwo większych sygnałów.
medick - żałujesz, że nie brałeś łusek - też tak zaczynałem, ale uwierz mi - kilka wypadów i nie będziesz wiedział co z nimi robić ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 5 stycznia 2008, 22:42 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

ja 4ty miesiac kopie w jednym miejscu ,przede mna bylo juz tam kliku poszukiwaczy i na 100% sie oblowili
tylko zapomnieli o drodze(wiemy ze na drogach wychodzi zlom) ale nie tu gdzie ja kopie
droga byla pelna najciekawszych fantow, bo po bitwie jechalo nia 350 niemieckich czolgow i wymieszalo wszystko z blotem.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]