Teraz jest czwartek, 31 lipca 2025, 16:12

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 254 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 17  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Kilka fotek z Mierzei Wiślanej
PostNapisane: środa, 22 grudnia 2010, 10:08 
Generał Broni
Generał Broni

Wiem że temat dotyczy Mierzei ale może wstawisz chociaż kilka zdjęć z Helu ?? Żeby nacieszyć oko w te zimowe paskudne dni....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 grudnia 2010, 10:54 
Generał Broni
Generał Broni

Przykro mi, ale ja z reguły na wykopkach w ogóle nie robię zdjęć. Mam taką zasadę, że albo idę kopać, albo robić fotki. W tym roku na Helu byłem z kobietą w celach rekreacyjnych, obejrzeć Muzeum Obrony Wybrzeża (i zrobiło na mnie duże wrażenie, ale to osobny temat) oraz rekonstrukcję D-Day Hell 2010 (tu już wrażenie gorsze). Poza tym jak to z kobietą, plaża, molo, fokarium, parę schronów, Góra Szwedów, te sprawy. Na wykopki skoczyliśmy raptem na 1,5 godziny. Wcześniej w czasie pobytu na plaży wyciągnąłem sobie z morza ładną łuskę polską 75 mm do Schneidera z tuszowymi pieczątkami, ale nieco uszkodzoną szyjką, fant może nie mintowy, ale zawsze cieszy. Na tych krótkich wykopkach pod wieczór wyjąłem 7 skrzynek do 7,5 cm KwK 40 (2 skrzynie z góry stan nieco ziemniaczany ale do zrobienia, pięć niżej bardzo ładnych), 3 pojemniki na nabój do FlaK 18/36 z czego jeden w większości farby, skrzynkę stalową na pociski moździerzowe 8 cm, poza tym jakieś drobiazgi, typu menażka aluminiowa bez dekla (moja poszła z nią na jagody), złamany bagnet i takie tam drobiazgi. Ogólnie w całym lesie sygnałów od cholery i trochę, znakomita większość głęboko czyli nigdy nie kopana, bo parę rzeczy leżało tuż pod ściółką czyli pewnie znaleziska wtórne. Może dla zbieraczy blaszek, odznaczeń czy klamer to śmieci, ale ja akurat takimi fantami nie gardzę, szczególnie zadowolony jestem z tuba do FlaKa, jeszcze tylko trafić ładną odmianę aluminiową i byłbym szczęśliwy. Ze zdjęć jedyne co mogę wrzucić do górę od jednej ze skrzynek, to ta gorsza z góry, ale jako jedyna miała czytelne karteczki z napisami, więc je uwieczniłem do rekonstrukcji, bo w czasie czyszczenia i tak z nich nic nie zostanie.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 grudnia 2010, 18:43 
Generał Broni
Generał Broni

Warunkiem jest posiadanie aparatu, który można łatwo schować do kieszeni, czyli najlepiej płaskiego kompaktu z wysuwanym zoomem optycznym, a ja takiego nie posiadam. Na dodatek wtedy na Helu zaczął siąpić deszcz, zrobiło się ciemnawo, o kobiecie na śmierć zapomniałem i zginęła gdzieś w lesie (okazało się że w ferworze zbierania jagód nazwlekała mi też w pobliże auta jakichś złomów, które "z pewnością Ci się przydadzą kochanie"), a na dodatek poszukiwacze na Helu nie są również zbyt mile widziani przez lokalną SG ani ludzi z MOW, z dość oczywistych względów. Ja się temu zresztą nie dziwię - w niektórych napotkanych dołach można by zakopać małego fiata. To wszystko naraz wybitnie nie sprzyja sesjom fotograficznym, na polu namiotowym też zbytnio nie chciałem się afiszować ze swoim hobby, stąd zdjęcie tylko tej góry od skrzynki.

A żeby powrócić do Mierzei i fotek stamtąd, wrzucę parę zdjęć z "bezkrwawych łowów" czyli wyprawy bez wykrywacza. Na zdjęciach same cywilne graty, ale czasem sobie myślę, szkoda że tak się marnują. Przez wytrawnych kopaczy traktowane są z pogardą, z drugiej strony to namacalne świadectwo dramatu uczestników eksodusu roku 1945. Dobrze byłoby kiedyś zebrać w jednym miejscu takie eksponaty i zrobić jakąś izbę pamięci, np. w Krynicy Morskiej czy innej miejscowości, potrzebny byłby tylko lokal i odrobina dobrej woli.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 grudnia 2010, 01:40 
Generał Broni
Generał Broni

Nie wiem właśnie czy to byłoby aż takie łatwe, z jednej strony z pewnością te eksponaty są świadectwem pewnych wydarzeń, w moim mniemaniu mających wydźwięk tragiczny. Z drugiej strony w naszym kraju brak obiektywnego spojrzenia na takie zagadnienia i zaraz by się zaczęło gadanie, że taka izba pamięci to lokalna przybudówka Związku Wypędzonych czy jak to się tam zwie. Moim zdaniem przeginanie w którąkolwiek stronę nie jest dobre i niczemu dobremu nie służy. Na pieniądze samorządowe bym w tym przypadku nie liczył, takie miejsce musieliby stworzyć jacyś zapaleńcy, tak jak to miało miejsce z MOW na Helu, a wtedy może i znalazłaby się kasa, nawet unijna.

A żeby nie było tam całkiem śmieciowato i cywilnie, jedna fotka (moja) trafień z Piasków (nie moich, bo tych dwóch chłopaków miejscowych). Myślę że się chłopaki nie obrażą, tym bardziej jak ktoś zidentyfikuje ten ogryzek bagnetu i ten długi egzemplarz. Ten kawałek wyjęli w szuwarach po stronie Zalewu, niestety takie stany tam wyłażą. Chociaż okładki są fajne. Ciekawa jest też klamra WH, bo nie jak większość alu czy stal, ale alpaka, do tej pory się z taką nie spotkałem, bardzo miły gadżet. Kozik chyba jakiś cywilny, ale ze względu na okładki, dość miły dla oka.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 grudnia 2010, 09:13 
Moderator
Moderator

Ten górny to francuski http://www.bagnety.pl/francja/88-bagnet ... -1866.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 grudnia 2010, 09:38 
Moderator
Moderator

A dolny to holender wz 1895 .... a co do stanow na Mierzei ...........wszystko zalezy od tego gdze fant lezy :lol: ......... sa miejsca ze fanty są tragiczne, ale sa miejsca ze na przedmiotach nawet nie bardzo widac korozję ..........jak i wszędzie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 grudnia 2010, 16:31 
Podporucznik
Podporucznik

Widzę, że temat ma zainteresowanie, i oto chodzi.Zamieszczanie fotek z poszukiwań, to podstawa na forach o takiej tematyce :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 grudnia 2010, 16:43 
Generał Broni
Generał Broni

Sopel i Argo, dzięki Panowie za ID. :1 Tak jak mówi Argo, stany z Mierzei potrafią się od siebie mocno różnić. Znajomi mi pokazywali wiele klamotów z miejsc oddalonych od siebie czasem o kilkanaście kroków, jedne były mocno skorodowane a inne miewały 3/4 oksydy.

Piecu, to na zdjęciu to kanister czy ki czort?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 grudnia 2010, 17:59 
Podporucznik
Podporucznik

Voucur napisał(a):

Piecu, to na zdjęciu to kanister czy ki czort?

Tak, tylko przerobiony na piecyk(?)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 grudnia 2010, 19:24 
Moderator
Moderator

Hehe, kiedyś sam się okopałem na rosyjskich ziemiankach i wyszedł kanister :D a sygnal dawał taki ze myślałem ze mi cewkę urwie :lol: Ps.Piecu jak możesz wklejaj większe foty, bo na tych wielkości znaczka pocztowego faktycznie niewiele widać :( i zamiast zmniejszcza pl,polecam Ci ten programik banalnie prosty,ale też bardzo użyteczny i co najważniejsze zmniejsza nawet całą serje zdjęć http://www.dobreprogramy.pl/Easy-Thumbn ... 12169.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 grudnia 2010, 00:18 
Specjalista
Specjalista

Witam,

Voucur napisał(a):
Z drugiej strony w naszym kraju brak obiektywnego spojrzenia na takie zagadnienia i zaraz by się zaczęło gadanie, że taka izba pamięci to lokalna przybudówka Związku Wypędzonych czy jak to się tam zwie.

Dokładnie.
Pomysł na pewno dobry, gdyby to było na zachodzie to podejrzewam iż takie muzeum dawno by istniało.
"U nas", pewnie zaraz by pisano w Fakcie czy innej "Prawdzie", iż to znowu z katów robi się ofiary i tym podobne bzdety. Mimo iż ten Exodus przez Mierzeję, to tragedia w sporej mierze właśnie cywilów... zresztą jak wiadomo nie tylko niemieckich. Generalnie każdego kto miał odrobinę oleju w głowie, i wiedział jak wyglądało "wyzwalanie" autorstwa Azjatów w sowieckich mundurach.
W Kątach Rybackich, jest "Muzeum Mierzei Wiślanej", aczkolwiek odnosi się ono raczej chyba do rybołówstwa.

Wracając;
Skąd to mylne przeświadczenie iż mierzeja to tylko piasek, i fanty w super stanie :)
Może ładnie to wygląda ze zdjęć z Google Earth, ale na mierzei naprawdę sporo jest podmokłego terenu. Ładne stany wychodziły bliżej brzegu morza. Głębiej natomiast sporo bagien, i innej podmokłej gleby. O ile jeszcze fanty które leżały głęboko w bagnie zachowują się ładnie (choć ich namierzenie i wydobycie czasem może stanowić problem) to pozostałe tereny podmokłe to tragedia - stany zachowania czasami gorsze niż u nas.

Na foto, pusta skorupa niemieckiego pocisku 15cm AZ Gr.37 (t) wyjęta właśnie z bagna na mierzei.
Znaleziona pusta, jak widać jest od góry rozerwana i kawałek jej brakuje. Bagno zrobiło resztę.
Zachowało się ponad 90% oryginalnego malowania, dlatego zabrałem.
Na drugim foto typowy krajobraz okopów na mierzei.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 grudnia 2010, 01:37 
Podporucznik
Podporucznik

Bagna,mokradła, lasy liściaste, mieszane, piękne lasy sosnowe - to Mierzeja Wiślana. Fanty wychodzą w bardzo różnych stanach, najgorsze są lasy liściaste. Pokłady zalegających, opadłych, gnijących liści fatalnie wpływają na kondycję znalezisk, zarówno na te z żelaza, jak i z metali kolorowych.
Oznaczone groby poległych żołnierzy w K Ryb.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 grudnia 2010, 20:06 
Podporucznik
Podporucznik

Plaża w Skowronkach......piękna, co ? :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 grudnia 2010, 19:11 
Podporucznik
Podporucznik

Troszkę na wesoło. Miejsc kulinarnych z czasów wczesnego PRL-u, na MW jest coraz mniej......., ale czy ktoś pamięta Centrale Rybną w Kr. Mor.- smażalnia, zaraz przy fontannie ? Rok 2006, w nowym desingu (brrrry, ale słowo), a tak to wszystko po staremu, krzesełka , stoliki no i...rybka bardzo smaczna :) :1 , a i Świerczewski się ostał :lol: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 12 marca 2011, 17:08 
Podporucznik
Podporucznik

Dzisiejszy wypad na Mierzeję Wiślaną. Czteroosobowy skład , 5 h łażenia....i znajomemu trafił się szturmek na początek sezonu :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 254 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 17  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]