Teraz jest środa, 21 stycznia 2026, 00:17

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Niechciane.
PostNapisane: wtorek, 23 sierpnia 2011, 17:48 
Generał Broni
Generał Broni

Co do zasady to na wykopki jeżdżę autem i jeśli mam odpowiednio blisko do samochodu, to odpady metalowe zbieram i spieniężam na złomie, jeśli za dużo noszenia i za daleko, to olewam i zostawiam. Z doświadczenia wiem, że takie śmieci nie leżą dłużej niż kilka miesięcy, bo jakiś grzybiarz - złomiarz w końcu się nimi zainteresuje, nawet jeśli ja nie wezmę. Kiedyś stali nie zbierałem i zostawiałem w kupkach, permanentnie znikała po krótkim czasie. W końcu stwierdziłem, po co ktoś ma się dorabiać moim kosztem, skoro ja mogę się dorobić i kupić sobie za to jakiś ciekawy eksponat albo nawet zatankować auto na następny wypad. Ponowne zakopywanie metalu który się wykopało dla mnie mija się z celem, no chyba służy jedynie temu, że w kółko niszczy się ściółkę - a co to za ochrona lasu? Ty zakopiesz, po Tobie przyjdzie ktoś kto wykopie to ponownie i znów jest zryta ściółka, a tak nie będzie musiał ryć dołu i albo to zabierze na złom, albo zostawi. Jak nie on, to weźmie kto i inny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 25 sierpnia 2011, 23:05 
Moderator
Moderator

Panowie właśnie posprzątałem wątek z prawie 2 stron głupot które absolutnie nijak się miały do tematu wątku :evil: Następnym razem :bat
Sopel74
Ps. Knykieć to nie forum Greenpeace i proszę pisz bez tych okropnych błędów :roll: bo poprawiając Twoje zdrowo się napracowałem :ups:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 sierpnia 2011, 06:50 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Voucur napisał(a):
Co do zasady to na wykopki jeżdżę autem i jeśli mam odpowiednio blisko do samochodu, to odpady metalowe zbieram i spieniężam na złomie, jeśli za dużo noszenia i za daleko, to olewam i zostawiam. Z doświadczenia wiem, że takie śmieci nie leżą dłużej niż kilka miesięcy, bo jakiś grzybiarz - złomiarz w końcu się nimi zainteresuje, nawet jeśli ja nie wezmę. Kiedyś stali nie zbierałem i zostawiałem w kupkach, permanentnie znikała po krótkim czasie. W końcu stwierdziłem, po co ktoś ma się dorabiać moim kosztem, skoro ja mogę się dorobić i kupić sobie za to jakiś ciekawy eksponat albo nawet zatankować auto na następny wypad. Ponowne zakopywanie metalu który się wykopało dla mnie mija się z celem, no chyba służy jedynie temu, że w kółko niszczy się ściółkę - a co to za ochrona lasu? Ty zakopiesz, po Tobie przyjdzie ktoś kto wykopie to ponownie i znów jest zryta ściółka, a tak nie będzie musiał ryć dołu i albo to zabierze na złom, albo zostawi. Jak nie on, to weźmie kto i inny.

I to mi sie podoba,ja to na kwartał z żeliwa,stali,ołowiu,miedzi,mosiądzu i aluminium wyciągam od 500 do 1000zł :D a i fantów ciekawych też sporo przynoszę :D :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 sierpnia 2011, 21:31 
Porucznik
Porucznik

Temat jak rzeka, istnieje odkąd te forum powstało i sprowadza się do zawsze do jednego to od każdego z nas zależy czy będziemy chodzić po lesie pełnym dziur i walającego się żelastwa czy nie. Osobiście dołki wolę zakopywać a zbędne żelastwo wraz z nimi.
Voucur napisał(a):
Osobiście uważam, że śmieci metalowe nie stanowią żadnego problemu w lasach i ich powtórne zakopywanie jest wg mnie bezsensowne.

Nie zapominajmy ,że w lesie żyje także zwierzyna,i jak by nie było może się zdarzyć iż wpadnie w tą kupkę pozostawionych metalowych śmieci za nim jak to określił Voucur biedne społeczeństwo zbierze,tym bardziej,że temu biednemu społeczeństwu może nie chcieć się targać tego żelastwa za 80gr z kg i z ryzykiem nie przyjęcia w skupie.Zwierzyna wpadnie,porani się,metal skorodowany,w ranę wchodzi zakażenie i finał tragiczny.
Nie wyobrażam też sobie ,że układasz w jednym miejscu ten złom,z prostej przyczyny będzie Ci się chciało targać przykładowo 10 kg na obrzeże lasu ? Czy też będziesz robił stosy w całym lesie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 sierpnia 2011, 00:24 
Kapitan
Kapitan

czekson napisał(a):
Nie wyobrażam też sobie ,że układasz w jednym miejscu ten złom,z prostej przyczyny będzie Ci się chciało targać przykładowo 10 kg na obrzeże lasu ? Czy też będziesz robił stosy w całym lesie?

Dokładnie jak napisał poprzednik.Ja osobiście jak na jednej wyprawie wykopię 2-4 kg złomu to nie mam zamiaru nosić i skladować go w jednym miejscu :( .Co wykopię i okaże się nieprzydatne - trafia ponownie do jamy i dołek jest zakopywany.Taka już jest moja zasada

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 sierpnia 2011, 01:50 
Generał Broni
Generał Broni

Widzę, że wysypało tutaj specjalistami od dzikich zwierząt, jeden każe leśnej zwierzynie zżerać plastikowe woreczki, inny myśli, że leśna zwierzyna wykonuje jakieś pijackie nieskoordynowane ruchy i bezwiednie nadziewa się na wszelkie możliwe przeszkody, szczególnie metalowe. Dziwne, że cała leśna dziczyzna w ogóle przetrwała okres po 1945 r. bo według waszego podejścia do tematu to powinna wymrzeć zakłuwając się leżącymi wszędy bagnetami, karabinami i zżerając niemieckie hełmy oraz naboje do Mausera. Do cudów też najwyraźniej można zaliczyć fakt, że cokolwiek żyje w lasach i obecnie, skoro pełno tam czyhających na biedne zwierzęta pułapek w postaci siatek leśnych (niby chodzi o ochronę młodego drzewostanu, ale my już dobrze wiemy, że to po to, by dzik lub inna sarna włożyła łeb w oczko siatki ginąc w męczarniach).

Zakopujcie sobie panowie fantaści ten złom dalej, nie ma problemu, ja go dalej wolę zabierać i spieniężać za te marne 80 a nawet 70 gr na kilogramie. Tylko najlepiej zakopujcie go gołymi rękoma, bo szpadlem czy saperką moglibyście nieopatrznie zabić lub zranić jakieś dzikie podziemne zwierzę, nornicę, ryjówkę lub innego kreta, i co wtedy, chyba z żalu wypadałoby poderżnąć sobie gardło tą saperką.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 sierpnia 2011, 08:45 
Generał Broni
Generał Broni

Voucur napisał(a):
bo szpadlem czy saperką moglibyście nieopatrznie zabić lub zranić jakieś dzikie podziemne zwierzę, nornicę, ryjówkę lub innego kreta

Kolego Voucur, dopatruję się w Twoich słowach jawnej dyskryminacji - troszczysz się tylko o zwierzęta futerkowe, miłe, sympatyczne....

A co z setkami dżdżownic, larw czy żuków, masakrowanych co roku przez szpadle i saperki?? Czy one nie mają prawa do godnego traktowania?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 sierpnia 2011, 09:19 
Moderator
Moderator

.... ze nie wspomne o roslinach .... one tez "czuja" :666 ..... chyba dotarlismy juz na skraj paranoi :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 sierpnia 2011, 21:08 
Chorąży
Chorąży

Panowie , bakterie i mikroby chyba zamkną temat.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 sierpnia 2011, 19:38 
Moderator
Moderator

Kenia nie pomyliłeś się, temat zamykam bo do niczego więcej się nie nadaje :pa
Sopel74

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]