Teraz jest poniedziałek, 12 stycznia 2026, 03:18

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Skąd na polach monety?
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2011, 15:07 
Major
Major

Proponował bym samego Siebie skierować na pole i doświadczyć w praktyce co to są te WIELKIE SKARBY! Jak się coś lubi-to się to robi!Krótko!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2011, 15:26 
Szeregowy
Szeregowy

[quote="Dowgird"]Na 90% 1 krajcar austro-węgierski :) rzadko trafiają się w ładnych stanach, najczęściej tak zjedzone, że aż gładkie. Moim zdaniem nic już mu nie pomoże

Dokładnie ten! Może jest warty złotówke ale
adrenalina skoczyła mi przy wyciagania z dolka.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2011, 23:01 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

I niemarnuj coli bo jest do picia a nie czyszczenia jak i kwasek pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 30 września 2011, 22:09 
Szeregowy
Szeregowy

Witam,
Początkujący się kłania, przeczytałem wczoraj ten temat i ruszyłem dziś na pola, a w zasadzie na drogę przy polu bo na polu długa trawa i mi się odechciało bo nim chodzić. Znalazłem 3 kopiejki carskiej z 1908r. no i nie powiem złapałem zajawkę.

Pytanie więcej się znajduje na polu czy na drogach do nich?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 30 września 2011, 23:36 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

To zależy od drogi i od pola...
mianowicie, jeśli droga stara i do tej pory uczęszczana to wychodzi na niej wszystko z przewala na pull tagi i polmosy jeśli stara i zapomniana co mało realne to tylko ryć ..
Poletka zawsze w ramach przyzwoitości, patrząc na obsianie pól.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 2 października 2011, 02:40 
Szeregowy
Szeregowy

Dziękuje za odpowiedz, jutro chyba też ruszę w te same okolice może się coś znajdzie jeszcze no i przelece też po polu:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2011, 09:00 
Szeregowy
Szeregowy

W czasach wojen ,a przez Polskę trochę się przetoczyło ,gdzie nocowały wojska ,nasze obce w stodołach ,oborach.Później z obornikiem nie tylko monety wywożono na pola.W Łódzkim miałem miejscówke ,gdzie nocowały wojska napoleońskie w obrębie tej miejscowości monet z tego okresu wysyp i nie tylko monet.To tylko przykład ,nieraz znajduje się monety w miejscach w których teoretycznie nic się nie działo przez wieki...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 15 października 2011, 22:25 
Kapral
Kapral

dołącze do tematu .
od tygodnia chodzę po polach wzdłuż głównych dróg dojazdowych do Tarnowa , a wiadomo że stare trakty i drogi były w Polsce wykorzystywane do budowy nowych asfaltowych po wojnie i póżniej.Bilans wygląda tak : parenascie krajcarów , kilka groszowych przedwojennych, boratynki reszta sie jeszcze moczy w oliwie , Karol I brąz też

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 12 listopada 2011, 12:17 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Ja wczoraj przy polnej drodze trafiłem srebrnego trojaka Zygmunt 3 august z 1595, a obok kolega srebrnego austro węgra z Jaśnie Panem. Wśród tych sreberek trochę 19 i 20 wielku łącznie z PRLem. Tak więc w jednym miejscu przegląd historii.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 12 listopada 2011, 12:18 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Tzn Zygmunt III Waza - mennica Wileńska

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 13 listopada 2011, 15:33 
Generał Broni
Generał Broni

Aliens napisał(a):
kolego ,nie zawsze na polu rosły kartofle,moze ktos załatwiał potzrebe fijologiczna i z kieszonki mu wypadły.... pomysl troche uzyj wyobrazni...

pozdrawiam

Niedawno wyprowadzając piszczałkę na spacer zawitałem nad pewien staw nad którym znalazłem pośród 32.000 szt. kapsli kilka fantów ludzi, którzy na przestrzeni wieków korzystali z tego stawu by napoić konie lub się przekąpać po trudach podróży.
Jakież było moje zaskoczenie, gdy w jednym miejscu ze świeżo wygniecioną trawą znalazłem na jednym metrze kwadratowym 38,67 zł w nowych,błyszczących monetach,w tym trzy 5-ciozłotówki.
Okazało się, że jeden z moich okolicznych znajomych po zabawie w remizie przyprowadził tu panienkę i doszło do zbliżenia w trakcie którego zrywane były w uniesieniu części garderoby....

To jeden z 18.000 patentów jak pozostawić dla potomnych monety w ziemi.......

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 17 listopada 2011, 23:36 
Podporucznik
Podporucznik

Skad na polach monety?
Musimy pamietac, ze tam gdzie teraz jest pole kiedys mogl byc jakis targ, albo inne miejsce spotkan tubylczej ludnosci. Zauwazylem, ze takie pola sa najbardziej fantonosne.
Drobne przedmioty lądowały na polu razem z obornikiem, czyli ze smieciami. Tudziez ze sloma, a prosze pamietac ze kiedys bardzo, bardzo czesto spano w oborze.
Kiedys rolnictwo nie bylo uprzemyslowione i rolnicy oraz parobkowie spedzali na polach baardzo duza czesc swojego zycia, a przy okazji gubili moniaki i rzeczy osobiste.

Ciekawym zjawiskiem jest sytuacja, kiedy jedno pole daje duzo monet, a pole obok - doslownie 100metrow dalej - zero. Spotkalem sie z tym zjawiskiem juz parokrotnie.
Dlatego moim zdaniem znalezienie dobrego pola, to w wiekszosci szczescie. Jesli nawet znajdziemy miejscowke, gdzie kiedys stala karczma itp, to nie wiemy czy nie wywieziono stamtad Błąd-nie "ziemii" a "ziemi" na pobliska lake.

W mojej opinie dobre pole to takie, gdzie wychodzi 1 ciekawa moneta srednio na 1godzine ;). Chociaz mam pare takich poletek, gdzie po 2h kopaniu mam w garsci ok 8fajnych monet.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2011, 19:39 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

radoslaw mielczarek napisał(a):
szedl chlopek do kibelka sciagal spodnie a monetki i guziki lecialy do dziury Pozniej gowienko po wybraniu szlo na pola i sa monetki :D

Nie tylko chłopek, niedawno w Gdańsku prezentowano wystawę Skarby z gdańskich latryn, oprócz monet znajdowano także fajki, porcelanę, zabawki jak również gary.
Skoro w miejskich latrynach znajdowano takie cacko to w mniejszym wymiarze dotyczy to również wiejskich wychodków.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 grudnia 2011, 10:02 
Sierżant
Sierżant

Ja dla kolegów mam jeszcze inne wyjaśnienie zalegania monet w glebie (a przynajmniej ich części). W moich okolicach jeszcze kilkadziesiąt lat temu tuż przed siewem gospodarz wkładał w pierwszą skibę kilka drobnych monet. Taki przesąd miał zapewnić większy urodzaj. Robił to mój dziadek i pradziadek - wcześniej brak mi danych. Niemniej myślę, że możliwe iż zwyczaj jest dużo starszy. Mnie (może trochę na wyrost) pachnie to jakimś reliktem pogańskim. Faktem niemniej jest, że na polach znajduję sporo monet, głównie przy końcu zagonów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 27 lipca 2012, 14:23 
Plutonowy
Plutonowy

Trochę odgrzewam ale taka ciekawostka skąd drobiazgi na polach:
"O braku wszelkich urządzeń zdrowotnych może świadczyć na przykład to, że w Tarnobrzegu jeszcze koło r. 1890 był wielki bełtog czyli kałuża, zajmująca prawie połowę rynku, a druga mniejsza była pod bożnicą, — w obu gromadziły się odchody ludzkie i zwierzęce, różne odpadki i śmieci z całego miasta, a czyszczone były tylko co kilka lat, gdy przyszło suchsze lato i woda w nich wyschła; wtedy wybierano z nich kilkaset fur szlamu, będącego wybornym nawozem, którym chłopi dzikowscy nawozili swoje pola."

Cytat z pamiętnika Jana Słomki. Przyjemnie się czyta, dostępny on-line http://www.linux.net.pl/~wkotwica/slomka/slomka-07.html

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]