Teraz jest środa, 23 lipca 2025, 14:40

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: kilka porad dla początkujących... nie rusz bo.. :)
PostNapisane: piątek, 18 stycznia 2013, 09:15 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

A jak tak trochę z innej beczki...
Ile do tej pory w Polsce było przypadków z wybuchem niewybuchu przy odkopywaniu przez poszukiwaczy?
Wie kto?

ps. ja o żadnym nie słyszałem przynajmniej...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 18 stycznia 2013, 10:53 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

mrblack masz całkowitą rację ,jeśli się już słyszy to raczej o wypadkach przy próbach rozbierania niewybuchów gdzie głównymi narzędziami są imadło i młotek.Pisałem już o żelastwie zalegającym na polach uprawnych,gdyby tak było ,że wszystko co w ziemi to bum codziennie słyszelibyśmy o takich wypadkach. Uderzenie lemieszem podczas orania ma swoją siłę.Jednak przy bliskim spotkaniu z takim czymś ostrożności nigdy nie za wiele.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 18 stycznia 2013, 12:45 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Kiedys, na jakimś forum ktore juz pewnie nawet nie istnieje, zalozylem podobny temat. One nigdy nie "chwytaja" z prostego powodu (pomijajac off-topy gdzie ludzie wyzywają się od durni albo przechwalają jacy z nich kozacy): niebezpieczne znalezisko moze wyglądać bardzo róźnie i raczej zaden katalog nie da Ci jasnej odpowiedzi co podnosic a czego nie.

Jedyne moim zdaniem sluszne postepowanie:
1. jeśli od razu nie wiesz na 100% co znalazles, postępuj z tym ostrożnie i staraj się dowiedziec (obkop dookoła, wyskrob patyczkiem luźną ziemię).
2. Jesli nadal nie wiesz, nie podnoś a juz w zadnym wypadku przy tym nie manipuluj!. Jesli wyglada konkretnie niebezpiecznie albo lezy na wierzchu zadzwon po saperów, jesli nie to zakop i zaznacz sobie na mapie miejsce, moze tam wrocisz za pare lat.

I tyle. Szansa na zakończenie etapu I pozytywną weryfikacją rośnie wprost proporcjonalnie do stażu poszukiwań, przeczytanych książek, obejrzanych zdjęć itp.

I przyjmij, ze nawet jeden stracony palec będzie bolał bardziej niż porzucenie nawet najciekawszego znaleziska.

pozdrawiam ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 18 stycznia 2013, 19:38 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Ja ze swojego małego doświadczenia wiem że ile by się nie mówiło i pisało to zawsze ktoś się znajdzie i zabierze do domu żeby "sprawdzić" cóż to jest.
Mam znajomego który przytargał do chałupy wielką landare około 120 cm wysokości/długości i 30 cm średnicy z lotkami z tyłu stan przedmiotu "igła". Zabrał to oczywiście z zamiarem "rozbrojenia" widziałem to coś i robiło wrażenie aż ciary miałem na plecach.
Koleś chodzi z wykrywką kilka lat i oczywiście wie że może być bum ale jednak go pokusiło. Ale po rozmowie ze znajomym byłym saperem odpuścił.

Pzdr
DAVI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 18 stycznia 2013, 20:40 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Zastanawiacie sie tylko nad jednym teoretycznym niebezpieczenstwem, a czy ktos z was mysli co sie stanie jak sobie potniecie lape w czasie kopania na starym smietniku ? Jak dla mnie to jest bardziej niebezpieczne. Taki wek z resztka czegos organicznego zamkneity od 70 lat to odpowiednik broni biologicznej. Jak przypadkiem trafi sie na szczatki czlowieka zmarlego na jakas zaraze? Kopanie zawsze wiaze sie z jakims tam niebezpieczenstwem, ale zdrowy rozsadek powinien minimalizowac wszelkie zagrozenia. Tylko od was samych zalezy czy zrobicie sobie krzywde.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 19 stycznia 2013, 00:33 
Podporucznik
Podporucznik

[quote][/quote]

Myślę, że tutaj został poruszony bardzo ważny wątek, którego nie należy bagatelizować.
W mój region w roku 1831 Rosjanie przytargali ze sobą cholerę, która w ciągu kolejnych 60 lat zdziesiątkowała liczne wsie i miasteczka. W dostępnej literaturze czytam, że od choroby ginęły niemalże całe wsie. Budynki burzono, tereny po takich wioskach zaorywano, a chorych chowano we wspólnych mogiłach. I tu moje pytanie, czy na terenie dawnych wiosek, których dzisiaj nie ma, a są w ich miejscu pola uprawne, jest niebezpieczeństwo zarażenia się bakterią cholery? Czy kopiąc tam dołki wystarczą rękawiczki?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 19 stycznia 2013, 01:25 
Moderator
Moderator

Zeby dobrać się do aktywnych przetrwalników cholery trzeba kopać poniżej warstwy przemarzania gruntu ioczywiście muszą być w odpowiedniej ilości. Jest szansa znaleźć je w starych pochówkach, oczywiście odpowiednio głębokich i nie przesypanych wapnem. Na ornym polu i do głębokości przemarzania nie ma szans.
N.B. W starych pochówkach epidemicznych, z dobrym skutkiem szukano starych szczepów cholery i dżumy do prac nad bronią bakteriologiczną.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 19 stycznia 2013, 01:40 
Moderator
Moderator

Do zakażenia cholerą dochodzi na drodze pokarmowej, głównie przez skażoną ludzkimi odchodami wodę.Oczywiście zarażonymi Vibrio cholerae -przecinkowiec cholery lub nosicielami.JAK NIE BĘDZIESZ LIZAŁ PALCÓW,w takim przypadku,to sie nie załapiesz,ale one tam są niestety
A cmentarzy się nie kopie, bo to się nazywa HIENA CMENTARNA,taki typ (chyba,ze są to wykopaliska archeologiczne)
Rękawiczki są niezbędne,w każdym przypadku,na polach występuje tyle innych niebezpiecznych bakterii i wirusów,że łeb pęka.

Tężec, Tetanus,taka durna choroba,trzeba się szczepić,bo grzebanie byle gdzie ,naraża nas na spotkanie z laseczkami tężca .Laseczka tężca jest bardzo rozpowszechniona w przyrodzie. Występuje w glebie, kurzu, błocie.Niewielkie zranienie,otarcie bagatelizowane przez nas może doprowadzić do śmierci,choroba się rozwija od 3 do 50 dni.
Mojego kumpla zabiła w 4 dni. Budował dom,miał urlop,skaleczył się na budowie,noga puchła,szkoda było czasu na lekarza,jak się zdecydował było za późno już.Ja kiedyś w wojsku doznałem tego,przy starciu naskórka knykcia,całą noc leżałem na tej bolącej ręce,(unitarka)rano na ręce miałem czarną pręgę nad łokieć, gdybym się nie przewrócił na musztrze,(było to w 1981 r.)ale zawieziono mnie szybko do szpitala.
Noście rękawiczki i każdą nawet byle rankę,przemywajcie wodą utlenioną,(zawsze ją noszę).Zawsze pilnuję szczepień na to ustrojstwo i Wam też radzę.Zarażonych tym wirusem,przy obecnej technice medycznej,przy spóźnieniu 30% umiera.
To jest gorsze niż ,ciulstwa,przy których nie należy grzebać.
Pzdr.Jura

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 19 stycznia 2013, 09:48 
Pułkownik
Pułkownik

Tego rodzaju przedmioty zle znoszą traktowanie młotkiem przecinakiem bądz kątówką .
Ale nie o tym chciałem . Może ktoś z szanownego grona mógłby powiedzieć coś o tej większej sztuce z lewej. Jest wyjątkowo lekka . Sprawia wrażenie pustej.
Pozdrawiam

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 19 stycznia 2013, 11:31 
Pułkownik
Pułkownik

Zapomniałem podać wymiary. 110 dł 20 średnica Okienko zaślepione

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 19 stycznia 2013, 12:01 
Specjalista
Specjalista

Przydały by się lepsze zdjęcia z bliska ale wygląda to moim zdaniem na podwieszany zbiornik lub bombę propagandową.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 19 stycznia 2013, 12:13 
Moderator
Moderator

Zbiornik raczej nie, to coś posiada lotki co sugeruje ze przedmiot był zrzucany i wymagana byla stabilizacja w locie, ja bym sugerowal jakis zasobnik.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 19 stycznia 2013, 12:22 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Hajtman, nikt palcow na wykopkach nie oblizuje, ale kielbase ze wsiowego sklepu tymi samymi lapkami to juz kazdy wpiernicza :666
Co do cholery to z tego co pamietam, to mielismy ja jeszcze w czasie I wojny....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 19 stycznia 2013, 12:38 
Specjalista
Specjalista

Argo napisał(a):
Zbiornik raczej nie, to coś posiada lotki co sugeruje ze przedmiot był zrzucany i wymagana byla stabilizacja w locie, ja bym sugerowal jakis zasobnik.

Możliwe, że zasobnik zdjęcia z bliska by się przydały.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 19 stycznia 2013, 13:05 
Specjalista
Specjalista

gladius43, od ID są odpowiednie działy na tym forum, to raz. (po co podbijać ten idiotyczny watek).
Do ID potrzebne jest jednak lepsze foto, niż takie coś... to dwa :roll:
Niemniej jednak - żaden zasobnik, zbiornik, czy "bomba propagandowa" :lol:
Kształt raczej nie zostawia wątpliwości; - coś z serii '50. Skoro twierdzisz
że pusta ("bo lekka") to stawiam na korpus po SC 50 (Minenbombe) która waży około 50kg
(z czego połowa stanowi MW) - jeśli macie dostęp do wagi, możecie sprawdzić.
A jak już bawicie się w saperów na poniemieckim lotnisku, warto byłoby następnym razem
zabrać ze sobą jakieś materiały np. "Karl L. Pavlas - Munitions Lexikon, Band 3, Deutsche Bomben", 335 stron
rysunków wraz z opisem Niemieckich bomb ;)

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]