opi napisał(a):
Prawdopodobieństwo znalezienia złotej monety na polu jest tym mniejsze, im dłużej na rynku są detektory.
W latach 80tych mało kto chodził i szukał. Teraz może to robić każdy.
Więc większość została znaleziona, a część leży gdzieś w murach, pod drzewami, pod placami betonu.
Nie oszukujmy się, monet złotych już nikt nie gubi, bo nie ma ich w codziennej wymianie.
Bez chec - jaki teren realnie został przeszukany (nie biorę pod uwagę faktu, że można 10 razy ten sam teren przeszukiwać i zawsze coś nowego wyskakuje)
Ponadto ilu jest poszukiwaczy - ostrych zapaleńców - wielu łazi raz na czas (praca, rodzina , pogoda). Dla mnie pośrednim argumentem, że tak naprawdę wykopano
na razie "promil" (nie będę rzucał procentami) znalezisk (a więc statystycznie "promil" złotych monet) jest fakt, że przed zainteresowaniem się tym hobby nigdy nie widziałem nikogo z wykrywką, ani nie miałem nikogo wśród dużej rzeszy znajomych mających to hobby - nawet moi znajomi nie znają nikogo innego łażącego jak ja...
Monety złote są rzadkie, bo mało ich wybito i je starannie chowano/nie gubiono --> a pózniej pewnie przetapiano na nowe złote monety/inne dobra (?) - i tyle w tym temacie jak na mój gust
P.S. Wątła próba oszacowania ile trzeba lat żeby Polscy detektoryści wyczyścili dostępne fanty:
Założenia:
codziennie niech łazi po naszej Ojczyźnie powiedzmy 10000 naszych kolegów
Niech robi to przez 240 dni w roku (odliczam zimę/deszcze itp)
powierzchnia zdatna do łażenia (załóżmy 2/3 terytorium Polski) - około 200000 km2
załóżmy, że dany m2 statystycznie trzeba przejść 5 razy żeby wyciągnąć wszystkie ewentualnie znajdujące się tam fanty
jeden detektorysta (załóżmy ten sławetny "chód gejszy" dający najlepsze efekty) jest w stanie przez dniówkę obejść obszar 100mx50m = 10000 m2 = 0,005 km2
Czyli:
przez rok bada się 10000*240*0,005 = 12000 km2
200000/12000 = około 17 lat
17*5 = 85 lat
...powiedzmy, że realne poszukiwania na dużą skalę (hobby stało się popularne na dużą skale pewnie 10 lat temu) trwają 10 lat + 5 lat (przeliczeniowo ze względu na małą popularność hobby przed 2000) = 15 lat
śmiało można łazić jeszcze 60 lat :8) :lol: