Teraz jest czwartek, 14 sierpnia 2025, 00:40

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Dolnośląskie - uwaga na lisy.
PostNapisane: poniedziałek, 23 września 2013, 19:40 
Złosliwy Nieludzki Doktor

bn67 napisał(a):
że odprysk krwi bądź śliny chorego zwierzaka może być niebezpieczny?

Co do krwi to niestety nie - wirus przenosi sie drogą włókien nerwowych nie krwi, co do sliny jedynie w sytuacji gdy ślina dostanie się do otwartej rany bądź otarcia ale solidnego sięgającego do skóry właściwej nie naskórka.
No ale w konfrontacji z owczarkiem wiekszym problemem jest chyba potencjalne uszkodzenie ciągłości jakiejś ważnej tętnicy np. szyjnej albo udowej czyli mówiąc językiem potocznym pokąsanie głębokie szyi, kończyn etc. Oczywiście można się bronić ale chyba nie ma sensu opisywać na forum jak skutecznie zneutralizowac napotkanego w lesie zdeterminowanego owczarka niemieckiego? :lol: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 września 2013, 20:40 
Porucznik
Porucznik

PREM napisał(a):
bn67 napisał(a):
że odprysk krwi bądź śliny chorego zwierzaka może być niebezpieczny?

Co do krwi to niestety nie - wirus przenosi sie drogą włókien nerwowych nie krwi, co do sliny jedynie w sytuacji gdy ślina dostanie się do otwartej rany bądź otarcia ale solidnego sięgającego do skóry właściwej nie naskórka.
No ale w konfrontacji z owczarkiem wiekszym problemem jest chyba potencjalne uszkodzenie ciągłości jakiejś ważnej tętnicy np. szyjnej albo udowej czyli mówiąc językiem potocznym pokąsanie głębokie szyi, kończyn etc. Oczywiście można się bronić ale chyba nie ma sensu opisywać na forum jak skutecznie zneutralizowac napotkanego w lesie zdeterminowanego owczarka niemieckiego? :lol: :lol:

Czyli zakażenie grozi tylko przy naprawdę ''ostrych'' spotkaniach-dobrze wiedzieć.Tym niemniej nie zamierzam szatkować żadnego zwierzaka saperką bo wątpię w skuteczny pierwszy cios,a zraniony duży i zagrożony pies może być nieprzewidywalny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 września 2013, 02:00 
Plutonowy
Plutonowy

bn67 napisał(a):
Miałem po zmroku nietypowe spotkanie z lisem.Zbliżył się na ok.10 m i wcale nie miał ochoty się oddalić.Na takie okazje mam wypróbowany dezodorant w spray'u,dziki oraz psy uciekają natychmiast gdy się pryśnie.Myślałem,że lis powinien mieć węch niewiele gorszy,jednak ten nie reagował.Podejrzewałem wściekliznę,dlatego podałem tyły.Lazł za mną do samochodu,przechodził również przez kałuże,co w przypadku wścieklizny jest chyba nietypowe.Wyglądał zdrowo,był dorosłym lisem.Odprowadzał mnie prawie kilometr,trzymał się ok.20 m za mną.
Czy znawcy dzikiej zwierzyny wiedzą,co mogło być przyczyną takiego zachowania?

Nie jestem znawcą , lecz wiem że na pewno zainteresowanie lisa Twoją osobą mógł być Twój zapach , skoro nie czół się zagrożony więc łaził za Tobą . Zresztą Ty też nie dałeś mu powodu do zagrożenia z twojej strony dlatego efekt spotkania był taki a nie inny . Zdziwił byś się gdybyś posłuchał , poczytał bliskie spotkania z dziką zwierzyną jakie mają od czasu do czasu wędkarze , jako wędkarz powiem Tobie że nawet można się zaprzyjaźnić z dzikim lisem do tego stopnia że jak siedzisz na łowisku to skubaniec potrafi przysiąść koło ciebie i czekać na rybę .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 września 2013, 11:02 
Porucznik
Porucznik

Zapach raczej nie ,chyba że lubi dezodorant w spreyu.Po tym,gdy zbliżył się pierwszy raz prysnąłem w jego kierunku.Wcześniej odganiałem w ten sposób psy i dziki i na nie to działało świetnie.Ponieważ lis nie reagował,przestraszyłem się,że jest chory.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 września 2013, 12:51 
Generał Brygady
Generał Brygady

zwykłym dezodorantem psikasz ?? czy gazem ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 września 2013, 17:47 
Porucznik
Porucznik

Zwykły,ordynarny z taniego sklepu.Specjalnie na psy kupiłem,jest skuteczny.Gaz pieprzowy być może również,ale nie lubię takich wynalazków,nigdy nie ma gwarancji ile czasu przeleżał w magazynie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 września 2013, 00:35 
Chorąży
Chorąży

Po lasach chodzę nieprzerwanie od 13 lat , nie raz zaliczyłem nocke pod gołym niebem na karimacie i w śpiworze w sercu dużych kompleksów leśnych i tych mniejszych też, i zawsze każde zwierze uciekało, nie miałem nigdy takiej sytuacji aby szło za mną albo się dziwnie zachowywało, jednak wtedy jeszcze nie chodziłem z wykrywką tylko uprawiałem inne "hobby".

Stawiam na dźwięki z wykrywacza, całkiem możliwe mi się wydaje że to one wabią zwierzynę. List nawet z wścieklizną nie zaatakował by człowieka, takie zwierzęta atakują w 99% inne żyjątka mniejsze(niższe) od siebie, 1% to pomyłki :P

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]