Renald napisał(a):
frank napisał(a):
W uzupełnieniu do mojego postu z poprzedniej strony - hałda kopalniana na terenie ostoi ptasiej Natura 2000 jest coraz wyższa i poza mieszkańcami żadna organizacja ekologiczna nie protestuje.
Nie chciałem się już odzywać, ale nie sposób tolerować kolejnych, oczywistych kłamstw. Forum to nie Dziennik Telewizyjny, kol.Frank.
Jak pewnie doskonale wiesz, hałda znajduje się poza obszarem Natura 2000 i żadna organizacja ekologiczna, szczególnie obecnie, zrobić z nią nic nie może.
A chroniony obszar jest stale monitorowany.
Nie jestem ekologiem, opierałem się na informacjach znajomego, który mieszka 200 m do powstającej hałdy, oraz na treści tablicy informacyjnej (zdjęcie na poprzedniej stronie). Sprawdziłem, według mapy hałda jest 2 km od rzeczywistej granicy obszaru Natura 2000, przy Wiśle, nad samym brzegiem stawu Rontok Duży. Według inwestora miał to być utwardzany plac pod budowę domków jednorodzinnych, potem plac pod budowę domków letniskowych, a skończyło się na składzie materiałów budowlanych, bo tak teraz nazywa się hałdy, a właściwie materiał składowany na hałdach. Ale nie mów mi, że od tak sobie i byle gdzie można składować odpady pokopalniane, budować hałdy i nazywać je składami materiałów budowlanych. Hałda przy kopalni Krupiński też nie jest hałdą, jest budowlą wielopoziomową. Gdzie więc są ekolodzy, może też widzą budowle wielopoziomowe i składy materiałów budowlanych, a nie hałdy?