Teraz jest środa, 14 stycznia 2026, 17:00

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 134 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 8 sierpnia 2007, 23:11 
Major
Major

Tu graf_zero ma całkowitą rację, 50-60 % monet na polach ornych to te z obornika lub gnojówki oraz z latryn miejskich itp. Są to najczęściej monety drobnych nominałów. Następne 20-30 % ma związek ze zwyczajami na niektórych terenach ( dotyczy szczególnie ziem zachodnich) i to są częściej monetki troszkę zacniejsze. Tak jak chłop polski na Wielkanoc wsadzał w skibę kromkę chleba aby oddać szacunek matce ziemi i na lepsze zbiory, chłop niemiecki przeorywał monetę w zależności od zamożności ( ale nie skąpił ziemi aby przyniosła mu odpowiednie zyski) . Najgrubsze nominały w tym monety srebrne i złote o randze talara czy dukata lub np złotej 10 lub 20 sto markówki to często ślady tradycji wmurowywania ich w fundamenty domów aby koło fortuny nie omijało domowników. Występuję najczęściej w przeoranych wioskach, które zniknęły w wyniku różnych klęsk czy to żywiołu czy wojny. Jedynie znikomy procent to te zgubione lub ukryte w depozytach. Zaznaczam, ze są to moje szacunki na podstawie kilkuletnich obserwacji jakości znalezisk i miejsca ich występowania

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 8 sierpnia 2007, 23:42 
Chorąży
Chorąży

Do słusznych hipotez przedmówców dodam też swoje.
1."Wytrząśnięta/dziurawa sakwa" podczas jazdy konnej/wędrówki przez lasy, dukty (dziś pola) ;) .
2."Zmiana króla" czyli stare monety nic nie warte (oprócz szlachetnych kruszców) - siu w pole/łąkę/jezioro "bo już nie ważne i nic za nie nie kupię" ( :piwo )

Ale to tylko moje własne przemyślenia...

Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 sierpnia 2007, 09:26 
Kapitan
Kapitan

Ano właśnie. Tak dla przykładu. Kopie na polach pomiędzy którymi przebiega polna droga. Z map można sie domyślać, ze jeszcze w XVIII biegła tu gdzie teraz. Wiec gdyby zalozyc ze monety na polach to bilon zgubiony, wniosek bylby taki ze na tej drodze powinno być ich jeszcze więcej. Bo nie dość ze chłopi nią chodzili, to jeszcze przechodnie którzy szli na skróty do miasta. I co ?? no na długiej i w miarę szerokiej drodze trafiłem 2 monetki :/ choć z racji na pokrywający ja piach stany były ładne :)
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 maja 2010, 17:07 
Chorąży
Chorąży

To ja dodam,a by odświeżyć wątek, że stare drogi mogły mieć od 30 do 100 metrów szerokości. Pomijam fakt, że to szerokie "coś" się przesuwało. To tak propos denarkowych, rzymskich i jagiellońskich pól... :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 maja 2010, 22:20 
Podporucznik
Podporucznik

Lokalizacja: Sanok, beskid niski zachodni zawsze, słowacja narazie krak
Ja mam teorie współczesną :) sprawdzoną na drodze do miejsca pielgrzymkowego, biegną dwie dróżki obok siebie jedna główna szeroka ,druga mniejsza. Na drodze głównej ciężko coś znaleźć choć więcej ludzi ją uczęszcza, z powodu tego że jak by coś wypadło to jest większe prawdopodobieństwo że ktoś to zabierze i nie przykryje tego ziemia, piach, itp.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 maja 2010, 22:50 
Porucznik
Porucznik

A co Was tak koledzy wzięło na odgrzewanego schabowego?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 maja 2010, 23:02 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Bryniczanin napisał(a):
To ja dodam,a by odświeżyć wątek, że stare drogi mogły mieć od 30 do 100 metrów szerokości. Pomijam fakt, że to szerokie "coś" się przesuwało. To tak propos denarkowych, rzymskich i jagiellońskich pól... :1

Z tą szerokością to chyba żart,co nie?Przecież polne drogi to nie były 4-pasmówki:)
Z mojej strony zauważyłem,że po znajdowanych fantach można zakreślić dawne granice pól,które w wyniku podziałów i reform ulegały zmianom.Bo kiedy rolnik i wojsko najwięcej gubiło?Kiedy piło i bzy..ło!A gdzie rolnik i wojsko najczęściej piło i bzy..ło? Rolnik i wojsko najczęściej piło i bzy..ło na miedzy:)
Czyli podsumowując,też trafiałem na monety i guziki ułożone w dość długich ale niezbyt szerokich pasach.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 maja 2010, 20:51 
Chorąży
Chorąży

No piszę o drogach kupieckich o większym znaczeniu.Wyobraź sobie, że wtedy nawet dziur nie łatali, więc jak wyrobiły koleiny, to jeździli bokiem na wiosnę albo jesień. W Rosji zdarzały się drogi szersze niż 100 m. Kiedy budowano pierwsze linie telegraficzne, to Rosjanie mieli problemy z dostosowaniem się, bo uważali, że to ogranicza ich przestrzeń. Chcieli je usuwać, gdyż po pijaku zdarzało się wiele wypadków.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 maja 2010, 21:59 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Bez urazy,ale jakoś nie potrafię sobie tego wyobrazić.A może jakiś link lub inne źródło historyczne na poparcie Twojej teorii?
Chyba,że taki trakt to faktycznie był luźny pęk ścieżek ,biegnących w jednym kierunku,porozdzielanych dziurami i zaroślami na szerokości 100m?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 maja 2010, 23:59 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Nie wiem czy koledzy przeglądacie inne fora , ale od dawna można przeczytać prawie pracę doktorską na ten temat gdzie uwzględniano nawet kierunek wiatru . Szukać o fekaliowych polach .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 maja 2010, 11:12 
Chorąży
Chorąży

Możesz podać namiary na konkretny tekst? Ja widzę tylko trzy krótsze teksty o spacerach z wykrywką, ale bez szału jest. Reszta to wyznania kobiet z porodów albo krytyka zakładów oczyszczania miasta. Swoją drogą mam jakiś typ na swoim terenie... :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 maja 2010, 11:42 
Podporucznik
Podporucznik

martini napisał(a):
Bryniczanin napisał(a):

Z tą szerokością to chyba żart,co nie?Przecież polne drogi to nie były 4-pasmówki:)
Z mojej strony zauważyłem,że po znajdowanych fantach można zakreślić dawne granice pól,które w wyniku podziałów i reform ulegały zmianom.Bo kiedy rolnik i wojsko najwięcej gubiło?Kiedy piło i bzy..ło!A gdzie rolnik i wojsko najczęściej piło i bzy..ło? Rolnik i wojsko najczęściej piło i bzy..ło na miedzy:)
Czyli podsumowując,też trafiałem na monety i guziki ułożone w dość długich ale niezbyt szerokich pasach.

Tak wejdę nieśmiało do dyskusji i wrzucę swoje spostrzeżenia. Stare trakty, dukty czy inaczej gościńce biegły nie w linii prostej tylko wiły się jak wąż omijając naturalne przeszkody takie jak górki, większe rozlewiska. Obowiązkowym rekwizytem w czasie przemierzania np. dróg leśnych były siekierki, topory. Trakt mógł odbiegać od głównej nitki nawet do 100m jak napisał kolega wyżej. Ja sam przekonałem się, że większość drobnicy przy szukaniu w okolicy starych dróg wychodzi nie na samym trakcie tylko na jego obrzeżach najczęściej w odległości do 25m. (szczególnie tam gdzie są naturalne przeszkody)
Ostatnio Pan Adam Sikorski w programie "Było....." prowadził poszukiwania w okolicach "Traktu królewskiego" - efekt i spostrzeżenia - sami zobaczcie (jest akurat wątek o tym jak przebiegały dawne gościńce). Oto link do odcinka:

http://www.tvp.pl/historia/magazyny-his ... 00/1703815

Wklejam tez mapkę jak wyglądały dawne trakty w XVIII na mapach w mojej okolicy.

<script></script><noscript>[ img ]</noscript>

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: poszukiwania monet na polach i lakach
PostNapisane: piątek, 25 marca 2011, 21:57 
Kapral
Kapral

Sorry za odkopanie tematu, ale czy na każdym polu mogą być jakieś monety?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 marca 2011, 21:57 
Moderator
Moderator

Na każdym coś będzie, w najgorszym wypadku PRLki ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 26 marca 2011, 00:07 
Generał Brygady
Generał Brygady

figul napisał(a):
Sorry za odkopanie tematu, ale czy na każdym polu mogą być jakieś monety?

Mogą, aczkolwiek nie muszą :666. Biorąc poprawkę na prawa Murphy'ego podchodził bym raczej z dystansem :)
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 134 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]