Teraz jest wtorek, 20 stycznia 2026, 00:04

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Jak szukać aby znaleźć ?
PostNapisane: czwartek, 15 września 2011, 21:18 
Kapitan
Kapitan

Zmniejsz czułość.

Pierwszą rzeczą jaką kopałem w życiu był... kapsel we własnym ogródku. Był to jeden dołek kopany 10 minut.

Po tym obok niego znowu zaczął mi piszczeć wykrywacz... Kopałem i ... nie umiałem znaleźć tego co wskazywał.

Za każdym razem wskazania były od +20 do +80...
Pin Pointa ciągle nie umiem używać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 15 września 2011, 22:03 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Czułość jest na najnizszym poziomie bo na najwyzszym wariuje dyskoteka, gdziekolwiek na tym poletku nie "przytkne" wykrywacza. Chyba zbyt ciezkie miejsce dla mnie :)
Co do pinpointa to jak sie go uruchoomi to nie dziala dyskryminacja wtedy :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 15 września 2011, 22:30 
Kapitan
Kapitan

Szczerze mówiąc to nawet nie próbowałem go użyć prawidłowo. Przy tak wariującym wskaźniku i tak dyskryminacja nic nie dała ;D.

Btw. Przy dostrajaniu wyskakiwał mi grunt fabryczny. Jaki u Ciebie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 15 września 2011, 22:53 
Podporucznik
Podporucznik

Proponuję zacząć od czystszych miejsc, w zaśmieconych można ochu..... tzn zdenerwować się, jeśli jeszcze nie zna się wykrywacza.
Na swój pierwszy wypad z "cyfrowym" wykrywaczem poszedłem w miejsce po jakiejś starej chałupie albo szopie, gdzie ze starym analogiem śmigało mi się bardzo dobrze.
Po 15 minutach prawie chciałem wracać i odsyłać sprzęt na gwarancję, bo wykrywacz dosłownie grał jak orkiestra przy co drugim machnięciu.
Poszedłem jednak kilkaset metrów dalej i okazało się, że jednak działa, a po kilku wypadach i obeznaniu się ze sprzętem można już było wracać "na śmieci".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 16 września 2011, 07:31 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Virgilio,daj jakieś na siebie namiary to może wspólnie coś poradzimy a przy okazji za małe piwo sprzedam Ci parę w miarę czystych ze śmieci i nie do końca skopanych miejscówek a okresu II wojny.
Pozdro...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 18 września 2011, 20:56 
Podporucznik
Podporucznik

Witam kolegów forumowiczów. Na tym forum jestem nowy,choć przeglądam je od paru tygodni
Tydzień temu zakupiłem rutusa proxima wer.3.0.Chodziłem z nią po polach i po lesie w trybie dynamicznym ,pare łusek ,dwie dwógroszówki z 1923r i pół tony kapsli .A teraz o co biega.Niedaleko mojego domu tj.500-700m jest miejsce gdzie w XV wieku znajdował się zamek obronny,teraz w tym miejscu jest stary las teren bagnisty raczej nie używany,pozostał tylko duży nasyp ziemi tzw kopiec .Przeszukałem ten teren w trybie dynamicznym i nic poza drucikami ołowiem imałymi kawałkami metali .Jak sądzicie czy można będzie tam coś znależć i poszukać w trybie statycznym czy może za dużo czasu upłyneło.Z góry dzięki i pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 18 września 2011, 21:19 
Podporucznik
Podporucznik

Jeśli był tam zamek, to na początek dowiedz się czy tereny i ewentualnie jakieś pozostałości nie mają statusu zabytku tudzież czy nie ma tam stanowiska archeologicznego.
To kluczowa sprawa przed dalszymi poszukiwaniami, konsekwencje rycia na stanowisku archeo mogą być poważne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 września 2011, 23:12 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam Kolegów! W ostatnim tygodniu wyskoczyłem na parę wypadów, i muszę stwierdzić że "szukam wiatru w polu". Na polach oddalonych od mojej miejscowości nie ma fantów, trochę śmiecia i nic po za tym. Jeżeli pole to bliżej zabudowy lub jakiś kluczowych obiektów typu "karczma" :) Mam wrażenie że te moje pola są od niedawna, jakieś niespełna 100 lat temu mogły być to lasy.
Karczma to jest ciekawe miejsce :) I co lepsze taka istniała zaledwie parę metrów od mojego domu, teraz na tym miejscu jest dom, w promieniu 100m nic nie zadziałam :P za dużo ludzi, 300 metrów dalej jest stary sad, trochę pól, tutaj prawdopodobieństwo że coś znajdę myślę że wzrasta :)
Byłem na poletku gdzie kiedyś była Leśniczówka, dwie monetki wyskoczyły 20 groszy 1923r bardzo zniszczone, 5 groszy 1937r w dosyć dobrym stanie, znalazłem również guzik wojskowy 1936r wkoło jest pełno złomu, który będzie trzeba kopać. Zaledwie 500m dalej jest stary staw, również ciekawe miejsce, teraz strasznie zarośnięte ale jesienią kto wie. Już nie mogę się doczekać kiedy zacznę tam szukać :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 września 2011, 02:12 
Generał Broni
Generał Broni

Tak naprawdę nic nie gwarantuje "sukcesu" :) - ani to, że pojedzie się naprawdę hen, hen daleko, ani to, że przestudiuje się setki różnych map i opisów. Te informacje naprawdę nie uwzględniają tego, co kto gdzie i kiedy zgubił, zakopał czy w inny sposób się tego "pozbył"... Na tym polega poszukiwanie "skarbów" nie zawsze przedstawiających wartość materialną, którą można porównać z wygraną w Lotto. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 września 2011, 11:45 
Pułkownik
Pułkownik

Krzychu_ napisał(a):
Te informacje naprawdę nie uwzględniają tego, co kto gdzie i kiedy zgubił, zakopał czy w inny sposób się tego "pozbył"

Prawdopodobieństwo znalezienia zagubionego przedmiotu wzrasta w miejscach niegdyś często uczęszczanych. Do namierzenia takich miejsc przydaje się literatura, mapy, relacje starszych mieszkańców, itp. Tak, że trudno się zgodzić z Twoim zdaniem. Również porównanie trafienia "skarbów nie zawsze przedstawiających wartość materialną" do trafienia w lotto jest bardzo grubo przesadzone.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 września 2011, 14:49 
Podporucznik
Podporucznik

delta napisał(a):
Witam kolegów forumowiczów. Na tym forum jestem nowy,choć przeglądam je od paru tygodni
Tydzień temu zakupiłem rutusa proxima wer.3.0.Chodziłem z nią po polach i po lesie w trybie dynamicznym ,pare łusek ,dwie dwógroszówki z 1923r i pół tony kapsli .A teraz o co biega.Niedaleko mojego domu tj.500-700m jest miejsce gdzie w XV wieku znajdował się zamek obronny,teraz w tym miejscu jest stary las teren bagnisty raczej nie używany,pozostał tylko duży nasyp ziemi tzw kopiec .Przeszukałem ten teren w trybie dynamicznym i nic poza drucikami ołowiem imałymi kawałkami metali .Jak sądzicie czy można będzie tam coś znależć i poszukać w trybie statycznym czy może za dużo czasu upłyneło.Z góry dzięki i pozdrawiam
Na tym terenie nie ma stanowiska archeologicznego.Ostatnio pochodziłem trochę niedaleko tego miejsca i znalazłem 2 pfennigi z 1877r i coś takiego;http://img840.imageshack.us/img840/6881/p1020842r.jpg
http://img35.imageshack.us/img35/7167/p1020850uy.jpg
Ja myślę ,że to jakaś złota moneta[bardzo stara].

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 września 2011, 19:38 
Podpułkownik
Podpułkownik

każdy ma to co sądzi że ma :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 października 2011, 11:38 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

Protoavis napisał(a):
Prawdopodobieństwo znalezienia zagubionego przedmiotu wzrasta w miejscach niegdyś często uczęszczanych. Do namierzenia takich miejsc przydaje się literatura, mapy, relacje starszych mieszkańców, itp. Tak, że trudno się zgodzić z Twoim zdaniem. Również porównanie trafienia "skarbów nie zawsze przedstawiających wartość materialną" do trafienia w lotto jest bardzo grubo przesadzone.

ale za to w miejscach nie uczęszczanych, można znaleźć "coś więcej" niż monetki, bo przecież jak ktoś coś chował to nie tam gdzie się ludzie kręcą ... tak to sobie można gdybać, trzeba mieć odrobinkę szczęścia i szukać wszędzie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 października 2011, 16:54 
Pułkownik
Pułkownik

wirro napisał(a):
ale za to w miejscach nie uczęszczanych, można znaleźć "coś więcej" niż monetki, bo przecież jak ktoś coś chował to nie tam gdzie się ludzie kręcą ... tak to sobie można gdybać, trzeba mieć odrobinkę szczęścia i szukać wszędzie

A najciemniej, jak mówi przysłowie: pod latarnią :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 10 listopada 2011, 01:03 
Generał Brygady
Generał Brygady

Krzychu_ napisał(a):
Tak naprawdę nic nie gwarantuje "sukcesu" :) - ani to, że pojedzie się naprawdę hen, hen daleko, ani to, że przestudiuje się setki różnych map i opisów. Te informacje naprawdę nie uwzględniają tego, co kto gdzie i kiedy zgubił, zakopał czy w inny sposób się tego "pozbył"... Na tym polega poszukiwanie "skarbów" nie zawsze przedstawiających wartość materialną, którą można porównać z wygraną w Lotto. :D

No cóż, i tak też myśleć można być szczęśliwym i szukać dla przyjemności przy okazji błądząc jak dziecko we mgle.

Jak chce się natomiast szukać żeby znaleźć to trzeba trochę pogłówkować.

Koledze młodemu adeptowi polecam kilka książek dotyczących poszukiwania skarbów. Ponadto zagłębienie się w posty sprzed kilku lat gdy ludzie jeszcze dzielili się jakimiś sensownymi spostrzeżeniami bo nie byli tak wydygani jak teraz. Informacje są na wyciągniecie ręki. Niestety większość osób patrzy ale nie widzi. Łatwość widzenia przychodzi jednak po kilku latach szukania. Wtedy szczątkowe informacje zbierają się do kupy i tworzą dość wyraźne wskazówki i przesłanki do znajdywania miejsc.
Czy myślicie że wielkie kolekcje powstają poprzez poszukiwaczy którzy błąkają się bez wyraźnego planu po polach i lasach? Że łowcy skarbów znajdują je całkowicie przypadkowo? (to też zdarza się jak najbardziej)
Panowie, bez jaj. W miarę profesjonalne poszukiwania poza radosnym chodzeniem z wykrywaczem co też jest super, są przemyślanym planem popartym dość dogłębnymi studiami map, książek, kwerend itd.
Jeżeli ktoś chce osiągać jakieś efekty to zachęcam do sięgania do różnych źródeł.

Dokładnymi ustawianiami wykrywacza zainteresujcie się jak już coś zaczniecie znajdować. Na początku wszystkim się wydaje że porażki są spowodowane niewłaściwym ustawieniem sprzętu. Jak sypie to nawet ślepy lachą namaca :666 :h

I tyle w temacie.

Pozdrawiam,

Aredengard

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]