zbirr napisał(a):
"......."
Zmieniając temat, ale pozostając przy polnych drogach. Kiedyś była sobie karczma, na Kongresówce oznaczona. i tyle. rozmawiając z ludźmi wszyscy patrząc mniej więcej na ówczesne mapy i dzisiejsze drogi typowali miejscówkę przy skrzyżowaniu w lesie. I to zarówno ci z wykrywaczami jak i ci bez. Ja i wielu innych po fachu łażąc tam niczego nie znaleźliśmy, nic, zero. Cały czas miejscówka nie dawała mi spokoju. Dziś po nałożeniu kongresowki na jakąś Wigówkę co się okazało? to że cześć dróg leży wg mapy w innym miejscu niż dziś, myślałem że może coś nie tak skalibrowałem, ale przyglądam się drogom i skrzyżowaniom we wsi i okolicznych i wszystko pasuje, niemalże idealnie. Jednak karczma i droga do niej leży zupełnie gdzie indziej, część drogi od karczmy do wsi pasuje idealnie jakieś 2km, 700m zupełnie nie pasuje Sytuacja ma miejsce w przypadku 2 okolicznych wsi tzn zbieg obydwu traktów z obydwu wsi jest o 700m bliżej niż wynikałoby z obserwacji i map. Teraz pytanie. Na ile Kongresówki są dokładne? czy to normalne że pomyłka w terenie rzędu 700m przy tych mapach to nic dziwnego, a może jest duże prawdopodobieństwo ze wielu typowało źle?
Znalazlem odnosnik w necie na innym hobbystycznym forum z tymi informacjami. Poszukam i wstawie.
Pozdrawiam, Fortus