Teraz jest niedziela, 6 lipca 2025, 18:05

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 364 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Gusła Zabobony I Inne Zjawiska Niewytłumaczalne
PostNapisane: niedziela, 3 listopada 2013, 18:53 
Moderator
Moderator

niee, klasycznie i po staropolsku :) najwyraźniej w zaduszki "coś" się lubi przyczepić :D Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły na przysłowia, sentencje? :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 listopada 2013, 19:06 
kapral riese1968
kapral riese1968

Cóż... po dzisiejszym dniu najtrafniejsze wydaje mi się przysłowie "Kto w zaduszki ryje temu ziemia skarb odkryje"... przynajmniej jeśli o mnie chodzi :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 listopada 2013, 19:08 
Moderator
Moderator

dowody na stół!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 listopada 2013, 19:14 
Pułkownik
Pułkownik

Kto w zaduszki w ziemi ryje, ten za hu. się nie opije:)

i zdanie bliskoznaczne:

Kto w zaduszki w hu. wypije, może ziemię ryjem zryje:D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 listopada 2013, 19:35 
kapral riese1968
kapral riese1968

Selim napisał(a):
dowody na stół!

Zanim co trzeba by jeszcze wyjaśnić co jest skarbem... dla mnie na przykład to coś czego jeszcze nie mam i pierwszy raz z ziemi wytargałem i to jest bardzo dobre słowo dla określenia sposobu wydobycia. Na stół to raczej się nie nadaje a przynajmniej nie jeden to wytrzyma ;)
Niestety osobiście nie robiłem zdjęć ale pewnie niedługo w grupie Sudety się pojawią... ciężkie cholerstwo ale bardzo cieszy :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 listopada 2013, 19:44 
Generał Broni
Generał Broni

Nie w temacie przysłów, ale z pewnością ku przestrodze. Ze trzydzieści lat wstecz umówiliśmy się z kumplami na spotkanie w zaduszki. Wyłamałem się , bo wiedziałem czym to się skończy. Popili fest ( następne słowo - ile to jest fest ? ). Pierwszy z nich krążył po cmentarzu śpiewając "Wyklęty powstań ludu ziemi " , a drugi , cóż zasnął na grobie przodka. Golenie w zaduszki (fest) = maasaakra.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 listopada 2013, 20:07 
Moderator
Moderator

Dziwny czas... Poszedłem na pewien piaszczysty pagórek na skraju bagien, właśnie w HIP jest świerzyt wątek o takim miejscu :8) Na powierzchni przepłukanej deszczami ziemi wyłażą tam kabłączki skroniowe, kości, kawałki żelaza... z wykrywką nie ośmieliłem się chodzić. Zapaliłem kilka zniczy, miodu dobrego podlałem, coś się najwyraźniej przyczepiło, czuję się jak przysłowiowa ciotka na trzy dni przed śmiercią.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 listopada 2013, 22:47 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Ja też kopałem w zaduszki i też nie było mi do śmiechu po "kto w zaduszki ziemię ryje..."
Dzisiaj poprawiłem i jeden z lepszych wypadów w sezonie , pierwszy dołek i sreberko :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 listopada 2013, 23:11 
Moderator
Moderator

Widać to nie żaden zabobon, tylko szczera prawda...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 listopada 2013, 23:21 
Chorąży
Chorąży

"Kto w dzień poZaduszny, pełnym ogniem gna na wykopki, tego laserem namierzą niebieskie chłopki!"

...rwał jego mać!!!!! :evil: :evil:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 listopada 2013, 00:13 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

rufa napisał(a):
Jeszcze dodam coś z własnego życia.Kilkadziesiąt lat temu,wtorek rano,naszła mnie nieodparta chęć,stanąć przy tokarce i wykonać kilka drewnianych lichtarzy pod świece.Nigdy wcześniej tego nie robiłem.Zrobiłem 4 sztuki i zabejcowałem.Następnego dnia,polakierowałem i dałem sobie z nimi spokój.Piątek,godzina 13,40-wychodzę do pracy na drugą zmianę[na 14,00],ale po przekroczeniu progu mieszkania,coś mnie zawraca i biorę jeden z wykonanych wcześniej lichtarzy,mocuję do niego świeczkę i tak zostawiam w domu.Po wyjściu z domu,spotykam swoją matkę,która mówi mi,że śnił się jej mój,nie żyjący już,ojciec,że podjechał pod drzwi z taczką kartofli-luzem i wysypał,te kartofle,pod drzwi wejściowe do mieszkania.Po krótkiej rozmowie z matką,udałem się do pracy,gdzie po krótkim czasie wezwano mnie do telefonu i w słuchawce usłyszałem,że mój syn zginął w wypadku o godzinie 14,15 w wyniku zderzenia autobusu z ciągnikiem rolniczym,który ciągnął dwie przyczepy z kartoflami luzem.Obydwie przyczepy,były przeładowane i w pierwszej,odpiął się zamek burty a ta wycięła,cały lewy bok autobusu,zaczynając tuż za siedzeniem kierowcy.Na następnym siedzeniu,znalazł się mój syn,na dwie minuty przed katastrofą,bo przysiadł się do kolegi,aby oddać mu jakieś drobne,pożyczone wcześniej pieniądze.Do tej chwili siedział na przedostatnim siedzeniu,po prawej stronie autobusu.

Już udzielałem się w tym wątku, pisałem na temat doświadczeń paraliżu sennego. Teraz po przeczytaniu historii rufy przypomniała mi się opowieść, która ma pewne powiązanie z Twoim wpisem.
Mianowicie. Będąc w gimnazjum katechetka opowiadała nam na lekcji religii o zjawiskach niewytłumaczalnych (cudach). Ktoś z klasy zaczął się kłócić i polemizować z nauczycielką, że nie wierzy w żadne cuda i wszystko da się wytłumaczyć, każde zjawisko. Wtedy katechetka opowiedziała niedowiarkowi taką historię:
Będąc już katechetką podarowała swojemu młodszemu bratu medalik, z nakazaniem aby go nosił.
Po krótkim czasie przyśnił się jej brat i medalik. (nie pamiętam jakie miały wtedy towarzyszyć wydarzenia bratu, ale jakieś okoliczności tu występują) Mówiła nam, że strasznie zaskoczył ją ten sen.
Po jakimś czasie matka/babcia? (tego nie pamiętam) zadzwoniła do niej, aby poinformować ją, że brat miał wypadek samochodowy. Uderzył w drzewo, jest ciężko, ale żyje. Katechetka zapytała czy ma na szyi medalik. Gdy dowiedziała się, że medalik zgubił w miejscu wypadku, to zdębiała. Potem opowiedziała o tym jaki sen miała. Wtedy obie zdębiały i nie wiedziały jak to możliwe, ale podsumowały to jako znak dla brata katechetki.
Po streszczeniu tej historii klasie, wszyscy, łącznie z niedowiarkiem zaniemówili. "Jak to wytłumaczyć?" Zrobiła się cisza. A "niewierny Tomasz" już nie mądrzył.

Tak więc poruszyliśmy teraz z rufą temat tzw. "snów proroczych".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 listopada 2013, 07:41 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

W styczniu umarl mi ojciec 54 lata, teraz w tamtym tyg jego matka 88. Nic by nie bylo dziwnego , z babka mialem kontakt 1x 3 tyg srednio, nagle zachorowala, w szpitalu znalezli liczne przerzuty i polozyli ja w hospicjum gdyz dawali pare dni zycia- wszystko trwalo blyskawicznie. Zapewne w tym okienku 3 tygodniowym bym jej nie zobaczyl juz zywej ale... rano szykujac sie do pracy ( w sumie w srodku nocy, mieszkam sam) stojac przed lustrem poczułem ze ktos za mna stoi.. odwrócilem sie speszony okropnie i nic nie zobaczylem ale poczułem bardzo intensywny i niepowtarzalny zapach mojego ojca, jego perfum pomieszanych z dymem tytoniowym bo lubil palic. To bylo tak intensywne odczucie trwajace pare minut ze wlosy mi sie zjezyly i z wlasnego mieszkania biegiem wyleciałem do pracy ze strachu. Zrozumialem ze cos sie stalo, a moglo tylko z jego matką- jestem jedynakiem. Dowiedzialem sie ze jest umieszczonaa w hospicjum i ostatnie dni spedzilem przy niej nim umarla. To nie byl zbieg okolicznosci, w przeszlosci mialem dziwne sytuacje ale takie rzeczy zdarzaja sie sporadycznie 1x na 2 lata max

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 listopada 2013, 09:43 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Ja wierzę, że człowiek jest zdolny do tego aby odczuwać pewne rzeczy, że coś daje nam znaki w formie snów lub zwykłego przeczucia, że dzieje się coś złego.

Miesiąc temu miałem bardzo zły sen. Brat mojej matki, motocyklista, miał w nim wypadek w którym zginął, ale potem okazało się, że jednak jakimś cudem żyje mimo rozległych obrażeń (w snach nic nie jest zbyt logiczne). Jego żona i dzieci strasznie płakały, ogólnie same złe emocje.
Zaniepokojony dzwonię do niego po przebudzeniu czy wszystko jest ok, a on na to że właśnie leży w szpitalu pod kroplówką bo miał jakiś atak bólu brzucha i karetka zabrała go z pracy do szpitala. Okazało się, że ma spore, nieleczone kamienie nerkowe i spędził w szpitalu dwa dni.
Wątpię, że to taki zbieg okoliczności

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 listopada 2013, 18:08 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Wiele osób naśmiewa się z tego typu historii. Nie wierzy w żadne "siły nadprzyrodzone". Ale jest tak zwykle do momentu kiedy to oni sami doświadczą jednego z "zjawisk niewytłumaczalnych". Wtedy dopiero rodzą się w głowie różne domysły. "Jak to możliwe? To przecież nie możliwe... Chyba nie zwariowałem...??? A jednak! Są rzeczy na tym świcie, które się fizjologom nie śniły!" :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 listopada 2013, 19:03 
Generał Brygady
Generał Brygady

mam rodzinę w Niemczech, wujek nigdy nie wierzył w takie rzeczy, do momentu jak w mieszkaniu jego córki zaczęły się dziać różne rzeczy, koszmar, od tamtego czasu wierzy...
a co do snów, śniły mi się kiedyś numery lotto, serio! pomyliłem tylko dwa z nich i trafiłem 4:)

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 364 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]