Teraz jest poniedziałek, 30 czerwca 2025, 19:46

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 471 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 32  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Nocna szychta z saperką...
PostNapisane: poniedziałek, 7 maja 2012, 11:51 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Czytam ten temat i widzę, że nikt nie zwrócił uwagi na realne zagrożenie kopania po nocy :( a są nim myśliwi i kłusownicy.Człowiek kopiący w nocy na polu może być pomylony z dzikiem,wiadomo myśliwy przed oddaniem strzału ma obowiązek dokładnego rozpoznania celu zanim pociągnie za spust, jednak wypadki się zdarzają, adrenalina i brak doświadczenia szczególnie u młodych myśliwych, robią swoje...kłusownika zaś nie tyczą się żadne przepisy i wali do wszystkiego co się rusza.Może dla własnego bezpieczeństwa jednak warto w nocy zaznaczyc swoją obecność w terenie :) Nie jestem myśliwym, ale pewnego razu byłem z kolegą na polowaniu, z jednej strony pola wataha dzików, z drugiej pojedynek....pewno odyniec, myślimy i po cichu podchodzimy i....nagle "dzik" wstaje na dwie nogi :? okazało się, że facet kradł pyry z pola....a mogło być nieszczęście, skończyło się na skopaniu dupy szabrownikowi :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 maja 2012, 15:01 
Major
Major

Z daleka śmierdzi precedensem " pierwszy kopacz zastrzelony przez myśliwego"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 maja 2012, 15:24 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Tak sobie myślę, że w nocy myśliwy chyba noktowizora używa, bo jak on wypatrzy dzika po ciemku?
A nad ranem, jak przyczai, to już świta i chyba rozpozna czy to zwierze czy człowiek?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 maja 2012, 16:12 
Chorąży
Chorąży

Polowania z noktowizorem :o . Żarty sobie stroisz ? :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 maja 2012, 16:44 
Major
Major

W zwykłą noc wystarcza mi jasna lornetka 7x50 i uwierzcie mi - wszystko doskonale widać. U niektórych gatunków da się rozpoznać płeć. Sprawy gorzej się mają jak pada albo niebo przysłonięte jest grubymi chmurami ale wg. starego powiedzenia " suchy rybak, mokry strzelec będzie ...j na widelec " - siedzi się w domu. Także ja uważam , że na nocnej szychcie myśliwy to najmniejsze zło. Gorzej jak wypatrzy straż rybacka, leśna lub łowiecka.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 maja 2012, 18:18 
Podporucznik
Podporucznik

Moj Tato jest mysliwym selekcjonerem i uwierzcie mi na prawde trudno pomylic kopacza ze zwierzyna. Chyba, ze mysliwy/klusol jest napity to wtedy wiadomo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 maja 2012, 21:06 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

mój znajomy myśliwy wychodzi na łowy w nocy tylko jak jest pełnia księżyca

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 8 maja 2012, 00:08 
Podporucznik
Podporucznik

Pare razy jak kopalem w pełni, to tak bylo jasno, ze rzucalem cień na pole i nie potrzebowalem nawet latarki. Az bylem zszokowany :).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 8 maja 2012, 10:44 
Kapitan
Kapitan

han_vasolo napisał(a):
Moj Tato jest mysliwym selekcjonerem i uwierzcie mi na prawde trudno pomylic kopacza ze zwierzyna. Chyba, ze mysliwy/klusol jest napity to wtedy wiadomo.

Wiadomo co "nafta" robi z oczami ale żeby pomylić konia z dzikiem ?
Znam osobiście przypadek gdy nocą , lekko wstawiony "myśliwy" dokonał przez pomyłkę egzekucji konia na ogrodzonym żerdziami wybiegu :ups:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 8 maja 2012, 11:01 
Chorąży
Chorąży

van napisał(a):
han_vasolo napisał(a):

Znam osobiście przypadek gdy nocą , lekko wstawiony "myśliwy" dokonał przez pomyłkę egzekucji konia na ogrodzonym żerdziami wybiegu :ups:

Po prostu trzeba mieć dobre ubezpieczenie, to wtedy rodzina dobrze zarobi albo ty jak zostaniesz inwalidą :lol:
Albo nie kucać i nie klęczeć, tylko trochę jogi i skłony do dołka przy prostych nogach :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 9 maja 2012, 19:18 
Chorąży
Chorąży

Ja jak z dziadkiem na dziki jezdze to jak ciemo jest (chyba ze pelnia) to na słuch sie siedzi i jak cos słychać że łazi to latarą mu po gałach i jak to jest dziki to staje jak wryty i nie wie co sie dzieje, zresztą inne zwierzęta też tak mają jak im sie przypali takim mocnym swiatelkiem to nie wiedza co sie dzieje. Bez latarki to jest dupa nie strzelanie, bo na polu jak jest księżyc to jeszcze cos tam widac, ale jak jest pochmurnie, albo łysy jest w berecie, to wtedy jest kijowo celowac bo nic nie widac. a i tak btw. dziki o ile mi wiadomo to po polach ryją za żarciem a na obsadzonych/zasianych polach nie łazicie panowie, bo przeważnie wtedy mysliwi siedza na ambonach przy polach w nocy zeby szkód nie narobiły dziki

Znam osobiście przypadek gdy nocą , lekko wstawiony "myśliwy" dokonał przez pomyłkę egzekucji konia na ogrodzonym żerdziami wybiegu :ups:[/quote]
to musiał byc wulgaryzm jak messerschmit
Ok , Panowie wystarczy już tych porad i myśliwskich opowieści , to nie jest forum myśliwskie a i wątek nie tego dotyczy.
Sopel74

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 8 lipca 2012, 22:05 
Generał Brygady
Generał Brygady

Siemka. No i ja już chodzę nocką. Dziś byłem od 22.00 do 04.00. 03.00 było już widno. Szczerze to w nocy jest nawet fajnie tylko trzeba mieć miejscówki fajne. Duży plus za temperaturę +17stC czyli jak na lato chłodno było i rześko. Miałem bliskie spotkanie z sarną ale co tam dałem rade. trafiłem 1pfening guzik i troszkę złomu kolorowego bo miejscówki słabe. To co mnie najbardziej ucieszyło to łóżko do którego się położyłem o 05.00 po ciężkiej nocy było extra. POZDRAWIAM

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 8 lipca 2012, 23:53 
Porucznik
Porucznik

Ja nocą chodzę jak nie mam czasu coś z dnia wykroić. Generalnie szczególnie mnie nocne łażenie nie cieszy, wolę słoneczko. Stosuję wspominaną wcześniej metodę bez oświetlenia, słuchawki na jedno ucho.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 lipca 2012, 00:08 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Co do pomylek mysliwych to slyszalem opowiastke z tego roku taka: blisko miejscowosci w ktorej przyszedl na swiat premier, co jest szefem wszystkich strazakow, pewna pani miala pole kukurydzy. W nocy na to pole przyjechalo kilku chodowcow rosliny magicznej, zwanej konopia, w celu umiejscownienia kilkuset doniczek z sadzonkami w gaszczu szumiacej kukurydzy. Wlascicielka myslac ze to dziki pasa sie na jej krzywdzie, wywalila z obu luf na raz. Milosnik konopi padl na miejscu...
Podobno reszta botanikow blagala wlascicielke pola, co by nie dzwonila na policje i obiecywlala ze cialem to oni juz sie zajma....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 lipca 2012, 07:46 
Złosliwy Nieludzki Doktor

rojber napisał(a):
Czytam ten temat i widzę, że nikt nie zwrócił uwagi na realne zagrożenie kopania po nocy :( a są nim myśliwi i kłusownicy.

By zminimalizować zagrożenie warto wcześniej powiadomić o zamiarach kopania w nocy leśniczego i najbliższy komisariat policji. Na kłusowników niestety rady nie ma. :lol: :lol: :D

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 471 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 32  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]