Teraz jest niedziela, 13 lipca 2025, 11:19

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 707 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 48  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: UWAGA KLESZCZE
PostNapisane: środa, 13 sierpnia 2014, 13:52 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Sprawdza się ten Bio-insektal, używa ktoś?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 13 sierpnia 2014, 15:16 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Muela napisał(a):
Sprawdza się ten Bio-insektal, używa ktoś?

Używam go od dłuższego czasu, moja opinia o nim jest jak najbardziej pozytywna. Stosuje Bio-insektal na skórę a na odzież permetrynę i jak do tej pory nie miałem "przyjemności" wyjmowania kleszcza z ciała. Kilka razy kładłem kleszcza na ręce by sprawdzić działanie preparatu i za każdym razem najpierw próbuje uciec a po chwili odczepia się i spada na ziemię.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 13 sierpnia 2014, 16:14 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Od tych latających krwiopijców też ok?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 15 sierpnia 2014, 14:06 
Chorąży
Chorąży

Powiem tak...
W tym roku masakra z tymi kleszczami.Ostatnio przywiozłem 2 wbite.I zaden Off nie pomógł :oops:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 15 sierpnia 2014, 15:24 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Ja przez ostatnie dwa sezony nie złapałem nic. Ale zawsze spodnie w skarpetki i spodnie i buty w Permetrynie. Kleszcze wchodzą z trawy ew. z krzaków, nigdy wyżej. Czasami przerzuca je wiatr. Proponije koszulki antykleszczowe Rynoskin. Sprawdzają się w 100%.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 16 sierpnia 2014, 14:31 
Porucznik
Porucznik

Używam już parę sezonów środki z DEET, min 20 % i udaje się. Ale ostatnio byłem u weterynarza po odrobaczenie dla kotów i psa i zapytałem o coś do dezynsekcji budy bo widziałem u psa 2- 3 pchły. Dostałem 50 ml środka z permetryną do rozrobienia w 5 l wody. Czyli 10 ml na litr. Przypuszczam, że do spryskania naszej odzieży wystarczyłoby nawet 5 ml na litr. Kosztowało to jakieś grosze, bo za odrobaczenie 2 kotów, psa, za środki przeciwpchelne/przeciwkleszczowe do wtarcia w karki i ten koncentrat zapłaciłem łącznie niecałe 90 zł. Tylko nazwy nie znam, ale weterynarze mają takie cudo. Po prostu chcemy budę pupila oczyścić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 16 sierpnia 2014, 18:52 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
...najtaniej wychodzi Bros Max, 30% DEET, aerozol 90ml - 8,99zł.

...20% DEET to za mało, musi być 30%, a i tak czasami zdarzają się osobniki, z zaburzeniami psychicznymi, albo desperaci czy samobójcy, którym spryskanie ciuchów 30% DEET’em nie przeszkadza, włażą i próbują się wgryźć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 21 września 2014, 23:32 
Szeregowy
Szeregowy

Ja tam nie przypominam sobie, aby kiedyś mnie ugryzł kleszcz, a boleriozę mi wykryto po dziabnięciu tej dużej muchy co przy wodzie często latają. Rumień mi poszedł jak trzeba, od jej ugryzienia, dokładnie jak po kleszczu. A co fajne, to okazało sie że to drugie zakażenie, bo juz jedno miałem kiedyś, gdyż przeciwciała były. I faktycznie jak se przypomnę to jakieś 20 lat temu miałem ostrą jazdę ze zdrowiem, ale organizm jeszcze był młody to sobie jakoś w miarę poradził, ale ciągło się, i nigdy do końca nie wyzdrowiałem już. Ale kiedyś nie diagnozowano boleriozy, i leczyli mnie na wszystko po kolei, zaczynając od serca, kończąc na psychiatryku, pewnie bym się wykończył do tej pory od tych wszystkich lekarstw, ale organizm wie podświadomie jak sobie poradzić, no i poradził - zaczęło mnie mocno ciągnąć do gorzały, odstawiłem prochy, no i zapiłem cholerstwo.
Tym razem dostałem serię antybiotyków, ale gó...o dało, po jakimś czasie wszystkie objawy wróciły, no i w badaniach znów wychodzi. "Mądra" pani doktór z zakaźnego stwierdziła że już się nie da nic zrobić, i niestety trzeba czekac na finał. No ale ja się nie poddałem , wróciłem do starej sprawdzonej metody, raz na tydzień-spiryt i potem parę dni jest git, zero objawów, i tak sobie żyję już drugi rok, i jest coraz lepiej.
Ot, taka ciekawostka.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 22 września 2014, 09:27 
Podporucznik
Podporucznik

Nie pochwalam metody poprzednika, bo to rodzi też swoje niekorzystne konsekwencje. :n Również u mnie ok. 12 lat temu wykryto boreliozę. Również wcześniej leczono mnie na różne schorzenia - zwyrodnie kręgosłupa, korzonki, itp., a mi odejmowało nogę w prawym biodrze i kolanie. Później, po zdiagnozowaniu choroby, trafiłem do szpitala w Białymstoku na ul. Żurawiej ( gdzie leczy się od dawna osoby z całego kraju od chorób przenoszonych przez kleszcze ) i po 3 pobytach tam, zdrowie wróciło do normy. I jakoś to trwa do dzisiaj. Oczywiście od razu stwierdzono, że boreliozy nie da się wyleczyć, a jedynie zaleczyć. :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 24 września 2014, 21:03 
Sierżant
Sierżant

Takie zdjęcie z dzisiaj.Czy to to świństwo oblazło tego biedaka...?Przepraszam za jakość.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 16 marca 2015, 14:59 
Generał Broni
Generał Broni

Koledzy dzisiaj rozmawiałem z kumplami co byli na wypadzie i mówią że jest masakra kleszczy i tyle jeszcze w życiu nie widzieli nawet spacer po samej ściółce u kolegi spowodował kilka kleszczy na ubraniu nie mówiąc już o trawie i zaroślach.Tutaj znalazłem sklep z preparatami z permetryną to jest chyba najlepszy środek biobójczy http://permetryna.pl/ tutaj informacje o Boreliozie można przeczytać i też podpisać petycje która moim zdaniem jest bardzo ważna http://petycje.iozn.pl/borelioza/?action=info&kod=IO02AFIO04

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 16 marca 2015, 16:11 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Tak tylko permytryna i najlepiej ubranka fabrycznie nasączone plus spraj w zapasie do impregnacji. Od dwóch lat nie mam problemu z kleszczami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 16 marca 2015, 22:53 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Lokalizacja: Garrett 250 > Minelab Safari > Whites V3i > Deus XP
Potwierdzam, miałem już dwóch gapowiczów na sobie, darmowy transport, ale w porę ich unicestwiłem. Łącznie 4 szt. U kolegów też około 4 razem. Także jest ich już sporo i to było na przełomie luty/marzec.

peterpan napisał(a):
Dostałem 50 ml środka z permetryną do rozrobienia w 5 l wody. Czyli 10 ml na litr. Przypuszczam, że do spryskania naszej odzieży wystarczyłoby nawet 5 ml na litr.

Zależy jakie stężenie. Przy 25% PERM daje to 10ml/0,5l wody.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 30 marca 2015, 00:18 
Generał Brygady
Generał Brygady

Masakra od 13 lutego z 25 sztuk miałem na spodniach, dziś 10 z czego 11 znalazłem wgryzionego obok kolana. Poza pierwszym w tym roku wszystko Mazury.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 30 marca 2015, 05:02 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Runenthal-Ten niebieski żuczek leśny nie jest kleszczem.Pożyteczny owad czyszczący nasze lasy z odpadów organicznych.Nie zabijaj.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 707 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 48  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]