Teraz jest poniedziałek, 7 lipca 2025, 17:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 707 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 48  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: UWAGA KLESZCZE
PostNapisane: wtorek, 7 kwietnia 2015, 13:40 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

w styczniu i w lutym pies z kazdego spaceru przynosił to dziadostwo natomiast marzec to była masakra, wystarczyło wyjść na łąkę i po kilka sztuk na raz siedziało na człowieku, obawiam się że kwiecień nie będzie lepszy:/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 8 kwietnia 2015, 14:25 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

gnom napisał(a):
Testowałem wczoraj permetrynę w spreju dla psów ,,muszka''. Efekt rewelacyjny ze spodni kleszcze odpadają jak na filmie wyżej. Co do ilości kleszczy masakra choć nie było wczoraj upału, śródleśne wysokie łąki na Mazurach po 10 nie chciało mi się już liczyć. Co ciekawe mnie jakoś wyjątkowo lubią jeden Kumpel któryś wypad z rzędu zero oprysków i zero kleszczy a do mnie ciągną jak ćma do świecy :n .

Może dojdziemy do jakiegoś wspólnego wniosku, kogo bardziej lubią kleszcze.
Moja grupa krwi A1 Rh+ i też mnie bardzo lubią :)
...komary również.
Pozdrawiam :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 8 kwietnia 2015, 15:10 
Porucznik
Porucznik

Ja mam A lub B i nie pamiętam kiedy miałem ostatnio kleszcza. Z kolei komary mnie kochają. Raczej nie znajdziemy tu żadnej prawidłowości pod kątem grupy krwi bądź lubienia lub nie przez komary...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 8 kwietnia 2015, 15:18 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Kuuba napisał(a):
Ja mam A lub B i nie pamiętam kiedy miałem ostatnio kleszcza. Z kolei komary mnie kochają. Raczej nie znajdziemy tu żadnej prawidłowości pod kątem grupy krwi bądź lubienia lub nie przez komary...

Czyli od czego to zależy? Pot, zapach, temperatura... ??? :?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 8 kwietnia 2015, 15:34 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Prawidłowość polega na wydzielanej ilości dwutlenku węgla czy jakoś tak. Gdzieś widziałem program na ten temat.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 8 kwietnia 2015, 22:49 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Lokalizacja: Garrett 250 > Minelab Safari > Whites V3i > Deus XP
Shelton napisał(a):
Prawidłowość polega na wydzielanej ilości dwutlenku węgla czy jakoś tak. Gdzieś widziałem program na ten temat.

Średnio na jeża zależy...

Wystarczy przejść obok gałązki na której siedzą kleszcze i aby otrzeć się spodniami. Wchodzą z automatu tak jak to widać na moim filmie (strona wcześniej). Od razu maszerują ku górze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 8 kwietnia 2015, 22:58 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Tak tu możesz mieć 100% racji, ale chyba to było o latających komarach ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 kwietnia 2015, 16:12 
Chorąży
Chorąży

Kuuba napisał(a):
... nie pamiętam kiedy miałem ostatnio kleszcza. ...

Jak (podobno) ok. 70% zarażonych boreliozą. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 kwietnia 2015, 16:14 
Porucznik
Porucznik

Z tym, że zawsze się dokładnie oglądam, oczywiście jest szansa że przeoczyłem... ale po tylu wypadach do lasu po prostu powinienem w końcu jakiegoś zobaczyć. I w tamtym roku zobaczyłem kilkanaście - na kolegach. :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 kwietnia 2015, 15:22 
Generał Brygady
Generał Brygady

Z tym zauważeniem też może być różnie, ostatnio wydawało mi się że dokładnie się obejrzałem a po kąpieli jednak zauważyłem skurczybyka pod kolanem. O ile zauważenie dorosłego osobnika nie sprawi problemu to nimfa już może się ukryć. Miałem na spodniach dwa te malutkie gówienka, które dopiero przy okazji większego zauważyłem :n
Jednakże teraz po zaopatrzeniu się w jednoczęściowy kombinezon oraz permetrynę na wykopkach już nie mają szans, choć te dziadostwo można i w mieście złapać...

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 kwietnia 2015, 21:53 
Chorąży
Chorąży

Dzisiaj wyskoczyłem na chwilkę (więc po "cywilnemu") poza miasto, na zwykłe, ładnie zabronowane pole, po ok. 5 min. (!) od wyjścia z samochodu, zauważyłem wędrującą (na szczęście sporą - dobrze widoczną) łajzę na spodniach :o :evil: Przeszedłem dosłownie kilka metrów niską, wysuszoną trawką, po czym znalazłem się na polu. Pierwszy raz tak szybko "załapałem" te ścierwo (nie wiadomo czy było same) i to w dodatku w miejscu, w którym sądziłem, że jest bardzo bezpieczne, dlatego tym razem (wyjątkowo) nie spryskałem się "muszką" (z permetryną), ani Repelem 100 (z deetem). :sciana :x

Kiedy wychodzę na "spacerek", tego gówna najbardziej się boję (duże "gryzonie" przynajmniej łatwo zauważyć - można się skutecznie obronić - lub uciec). Rok temu "nie wiadomo" skąd, kleszcz zjawił się w moim mieszkaniu, lazł do góry - na spodniach mojej 2-letniej córeczki (także na szczęście szybko zauważyła i zawołała tatusia). Masakra. Człowiek zabezpiecza się różnymi specyfikami, unika "krzaczorów", po powrocie - zrzuca ciuchy do prania (choć dla kleszcza to podobno tylko zwykła kąpiel), niby dobrze ogląda otoczenie i siebie (przed i po kąpieli), a tu ehh... :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 kwietnia 2015, 23:44 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Ja się ostatnio spryskałem dokładnie REPEL 100 (mocny, wycofany ze sprzedaży) i pod koniec dnia w lesie, przy kontrolnym sprawdzaniu odzieży - znalazłem ze 4 sztuki wędrujące po spodniach...

Wniosek - sprawdzaj zawszę odzież co jakiś czas w terenie, niezależnie ile chemii byś na siebie wylał

Zawsze sprawdzam się co jakiś czas, na końcu przy samochodzie rozbieram się prawie całkowicie. Zawsze zdejmę z ciuchów kilku pasażerów, którzy wkuli by mi się w skórę np. podczas jazdy samochodem. A po powrocie ciuchy i plecak na balkon na noc "na kwarantannę"

Dzięki temu co roku wkuwa mi się 1-2 kleszcze, które zazwyczaj usuwam zaraz po wkuciu się. A wypraw w teren zazwyczaj mam średnio ok 80-100 na rok. Teraz mamy początek kwietnia, od początku roku zdjąłem z ubrań ok 10 sztuk + jeden wędrował mi już w domu po monitorze ;-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 kwietnia 2015, 18:25 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Tylko Permetryna. Dziś złapałem otrutą sztukę - kręcił się w kółko po skarpecie. Myślę, że dobrze nasączone stuputy na buty i spodnie i po temacie. Jest plaga zaiste.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 13 kwietnia 2015, 20:49 
Pułkownik
Pułkownik

Wczoraj po Wypadzie przejrzałem się jeszcze przed wejściem do samochodu, w domu drugi raz i nie było żadnego. Dziś wsiadam rano do auta a skubaniec siedzi sobie bezczelnie na szybce licznika.
Osobiście w życiu tylko dwie sztuki mi się wbiły a przez 13 lat mieszkałem w lesie i całe dnie ganiałem po chaszczach. Bardziej się boje o dzieciaka bo mimo przeglądania siebie, ciuchów, plecaka i gratów już około 10 sztuk w tym roku po domu mi łaziło.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 13 kwietnia 2015, 21:14 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Idą z dołu do góry. Trawa, niskie krzaki. Nie skaczą bynajmniej z drzew. Moim zdaniem tylko nasączane ubrania Permetryną do lasu. Później rozbiórka na zewnątrz i ubiór na noc do wietrzenia. Na buty stutputy lub jak kto woli getry też nasączone i pod to w skarpetki spodnie. Nie ma żadnych szans.

Pozostaje tylko wiatr niosący także i to świństwo oraz leżenie na trawie, wtedy taki skubaniec wjedzie wszędzie.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 707 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 48  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]