Teraz jest czwartek, 10 lipca 2025, 18:34

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 707 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 48  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: UWAGA KLESZCZE
PostNapisane: wtorek, 14 kwietnia 2015, 07:14 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

ostatnio 5 kroków (!) przeszedłem łąką z lasu na pole... 2 sztuki na spodniach. Rozbiórka po na dworze, przebranie się koło auta, kąpiel szybka, a w terenie oczywiście Muszka.A tu artykuł z dziś...

http://kobieta.onet.pl/zdrowie/nie-tylk ... zna/vm0mmh

Wirus Powassan jest roznoszony przez kleszcze, podobnie jak borelioza. Lekarze twierdzą, że choroba ta jest znacznie bardziej niebezpieczna. Po pierwsze dlatego, że pozostawia trwałe uszkodzenia neurologiczne, a po drugie dlatego, że... nie ma na nią lekarstwa.

Wirus swoją nazwę zawdzięcza kanadyjskiej miejscowości Powassan, która leży w prowincji Ontario, na wschód od północnoamerykańskich Wielkich Jezior. To właśnie w północno-wschodniej części Stanów Zjednoczonych lekarze zaobserwowali wzrost liczby zachorowań na odkleszczową chorobę. Aż 10 proc. przypadków kończy się śmiercią. U połowy pacjentów zaobserwowano trwałe uszkodzenia systemu nerwowego.

Lekarze zwracają uwagę na fakt, że objawy choroby są bardzo podobne do tych, które występują w boreliozie. Różnica polega na ich nasileniu, które w przypadku wirusa Powassan są bardziej dokuczliwe. Już w ciągu kilku minut od ukąszenia kleszcza występuje gorączka, wymioty i osłabienie organizmu.

Choroba jest o tyle bardziej niebezpieczna, że nie znaleziono optymalnego lekarstwa, które byłoby w stanie ją zwalczyć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 kwietnia 2015, 12:54 
Generał Broni
Generał Broni

Ja dzisiaj przeszedłem dosłownie z5o metrów lasem i miałem pięć sztuk na spodniach a las w górach i noce zimne,w tym roku będzie armagedon z kleszczami :(
Tutaj zdanie pewnej osoby dlaczego jest coraz więcej tego dziadostwa.
Cytuj:
Powodem gwałtownego rozprzestrzeniania się kleszczy w Polsce, nie są zmiany klimatyczne tylko zablokowanie procesów natury. Mieliśmy 30 lat temu ok. 5% kraju zajętych przez kleszcze, teraz ponad 50%. Przyczyną jest gaszenie wszelkich pożarów lasów a przede wszystkim łąk. To łąki, gdzie wypasa się bydło i pobocza dróg, gdzie są ludzie i psy, stanowią główne miejsca wylęgu nimf kleszczy. Rolników karze się wysokimi grzywnami za wypalanie łąk, bo podobno ginie ich ichtiofauna co nie jest prawdą. Owady giną częściowo a te pełzające jak kleszcze w większości. Cześć chowa się w ziemi. Kleszcz się nie schowa ani nie odleci. Łąki i lasy zaczynając od poboczy dróg, powinny być systematycznie co kilka lat, w zaplanowanych obszarach wypalane przez straż pożarną, pod kontrolą. Tak, jak to się robi w Australii. Przyroda potrzebuje ognia i nie jest on niczym złym w naturze. My tylko gasimy pożary zamiast pomagać naturze w sposób mądry eliminować nadmiar, przerost niektórych organizmów a szczególnie tych niebezpiecznych dla ludzi, zwiń

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 kwietnia 2015, 17:16 
Generał Broni
Generał Broni

Skąd ten cytat Turze? Może cos w tym jest...kiedyś nie tylko wypalano łąki i nieużytki, czy inne ugory, ale bydło chodziło luzem do wodopojów i zwłaszcza na ich ścieżkach łatwo było złapać kleszcza. Teraz krowy na polu nie uwidzisz, stoją zamknięte w swych więziennych oborach, czasem wypuszczane na ogrodzone spacerniaki, zgodne z normami unijnymi, a kleszcza można teraz złapać wszędzie, znacznie łatwiej niż wiele lat temu! Czyżby zmniejszenie im niszy ekologicznej poskutkowało taką reakcją przystosowawczą? :ups:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 kwietnia 2015, 21:57 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
...kleszcze pasożytują na zwierzętach i z tego wynika, że za dużo jest zwierząt w lasach. Za dużo jest też polujących i koła łowieckie wpuszczają zwierzęta do lasów, myśliwi strzelają, koła znowu wpuszczają i tak na okrągło. Kleszcze rozmnażają się bo mają się dobrze, mają na czym żerować.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 kwietnia 2015, 22:30 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Trzeba mocno uważać, w zeszłym roku jeden uwalił mnie w noge. Skończyło się na rumieniu na całej łydce i antybiotykiem przez miesiąc (badania western blota na poziomie 200 jednostek antygenowych)... Ostatnio troche pochodziłem i złapałem paskudztwo na drugą nogę, kolejny rumień zaczyna się pojawiać - kolejna kuracja antybiotykiem. Da się to przeżyć, ale człowiek wykończony tym jest, a i zdrowia szkoda na wcinanie antybiotyków.
Smarujcie się czymś antykleszczowym i w miarę możliwości "szczelnie" ubierajcie. Szkoda zdrowia i lepiej szybciej o tym pomyśleć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 kwietnia 2015, 00:42 
Generał Broni
Generał Broni

Ja się już zabezpieczyłem zaaplikuje takie dwa specyfiki na ciuchy i muszą zdechnąć :D

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 kwietnia 2015, 05:50 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Muszka rządzi:) spodnie w skarpetki i wszystko od butów do pasa psikać dokładnie. I z głowy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 17 kwietnia 2015, 10:58 
Sierżant
Sierżant

Cytuj:
Powodem gwałtownego rozprzestrzeniania się kleszczy w Polsce, nie są zmiany klimatyczne tylko zablokowanie procesów natury. Mieliśmy 30 lat temu ok. 5% kraju zajętych przez kleszcze, teraz ponad 50%. Przyczyną jest gaszenie wszelkich pożarów lasów a przede wszystkim łąk. To łąki, gdzie wypasa się bydło i pobocza dróg, gdzie są ludzie i psy, stanowią główne miejsca wylęgu nimf kleszczy. Rolników karze się wysokimi grzywnami za wypalanie łąk, bo podobno ginie ich ichtiofauna co nie jest prawdą. Owady giną częściowo a te pełzające jak kleszcze w większości. Cześć chowa się w ziemi. Kleszcz się nie schowa ani nie odleci. Łąki i lasy zaczynając od poboczy dróg, powinny być systematycznie co kilka lat, w zaplanowanych obszarach wypalane przez straż pożarną, pod kontrolą. Tak, jak to się robi w Australii. Przyroda potrzebuje ognia i nie jest on niczym złym w naturze. My tylko gasimy pożary zamiast pomagać naturze w sposób mądry eliminować nadmiar, przerost niektórych organizmów a szczególnie tych niebezpiecznych dla ludzi, zwiń
[/quote]

Uważam że wypalanie łąk to barbarzyństwo, mnogość kleszczy to pochodna braku zimy, kiedyś ... ( jak miałem lat paręnaście ) zima trwała dobre 4-5 miesięcy a mrozy były do -35. W tym roku zimy nie było, znowu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 17 kwietnia 2015, 18:38 
Generał Brygady
Generał Brygady

To może za nim ktoś tu z obecnych postanowi zwalczać kleszcze ogniem niech zerknie...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 19 kwietnia 2015, 19:28 
Generał Broni
Generał Broni

Dzisiaj miałem okazje przetestować spryskane spodnie Muszką w terenie.Pierwsze około siedem sztuk wlazło na spodnie w okolicach strumienia,małe sztuki odpadły po pięciu sekundach większe po 15.Następne złapałem cztery sztuki wielkich kleszczy na łące,pięły się po spodniach z 10 sekund następnie traciły orientacje kręcąc się w kółko i na plecy zgon odpadły.Tak że panowie permetryna działa zajebiaszczo kleszcze nie mają szans spryskujemy odzież wierzchnią i buty a ich wędrówka jest bardzo krótka :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 18:51 
Generał Broni
Generał Broni

https://www.youtube.com/watch?v=poW6j2v17sA

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 2 maja 2015, 12:30 
Porucznik
Porucznik

Ja ostatnio chciałem zrobić mały rekonesans po łące i jakież było moje zdziwienie gdy po paru krokach eksploracji wspinało się po mnie 5 sztuk . Zrzuciwszy je z siebie ruszyłem dalej i złapałem w minute kolejne trzy . Rozmiarem gigantyczne jak średnia mucha . Jako iż się brzydzę wszelkimi pajęczakami zrezygnowałem z dalszych poszukiwań .
Dzisiaj też atakuje ugor więc spodnie w skarpety jakiś psikacz na ciuchy i do boju :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 maja 2015, 00:46 
Generał Broni
Generał Broni

Kolejny film o boreliozie przenoszonej przez kleszcze:
https://www.youtube.com/watch?v=4z3CEdI6ZbE

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 maja 2015, 02:08 
Moderator
Moderator

Czytam, że ktoś miał na spodniach 5 ,a kto inny widział jak inne dziesięć szły po nogawce.
Czy na pewno piszecie o kleszczach?
Kleszcz nienajedzony, czyli taki, który chodzi jest mały, wielkości 1 mm, trudno go dojrzeć. Ja często też widziałem na spodniach te niby kleszcze- bardzo płaskie, sześcionogie (kleszcz ma 8 nóg!!!), czarno-brązowe, wielkości ok 5mm, które NIE SĄ KLESZCZAMI. Upodobniają się do kleszcza, a to jest rodzaj muchówki, nazywa się Strzyżak Sarni (rodzina narzępikowatych - Hippoboscidae).
Tak wygląda kleszcz
Załącznik:
kleszcz01.jpg

A tak wygląda Strzyżak Sarni -czasami może nie mieć skrzydełek -wtedy na prawdę niewprawne oko może pomylić go z kleszczem.
Załącznik:
narzepikowate01.jpg

Strzyżak Sarni też żywi się krwią, też potrafi zakamuflować się jak kleszcz pod pachą, w jakimś fałdzie skórnym, też ugryzie (sam moment ugryzienia nie boli, a owad nie zostaje wbity w skórze jak kleszcz), ale co najważniejsze - ukąszenie Strzyżaka, czy innego gatunku narzępikowatych nie grozi nam zarażeniem żadną z niebezpiecznych chorób przenoszonych przez kleszcza jak: borelioza, babeszjoza, bartoneloza i inne.

Więcej poczytacie tutaj:
http://s-nikiel-mojegory.pl/artykuly/ar ... Ua0XfDLK6Q

Dlatego, zanim napiszecie w następnym poście "Dzisiaj zgoniłem trzy kleszcze ze spodni" opanujcie panikę, przyjrzyjcie się, a okaże się że to był Strzyżak Sarni. Co nie zmienia faktu, że też jest nieprzyjemny i może ugryźć. No ale czemu wszystko ma być na kleszcze :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 maja 2015, 10:25 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Przepraszam Grzebiuszka, ale Twój post może wprowadzać w błąd. Wszystko co tu ludzie piszą to kleszczowa rzeczywistość.

Można wspomnieć o strzyżakach przy okazji ale nie w tym sensie o którym piszesz, że jak większy rozmiar to to raczej strzyżak. Swoją drogą wiosna to nie okres aktywności strzyżaków, ale to na marginesie. Przy okazji, świetny opis strzyżaków, polecam i artykuł i komentarze:
https://swiatmakrodotcom.wordpress.com/2012/10/24/strzyzaki-lipoptena-spp-muchowki-prawie-jak-kleszcze/

Jest to nieprawda co napisałeś, że nienapity kleszcz ma 1 mm rozmiaru. Taki rozmiar ma postać nimfy - to młoda forma kleszcza (ale nie larwa), a są kleszcze dorosłe większych rozmiarów i po zimie właśnie te dorosłe kleszcze łapie się teraz często. Widocznie też nie byłeś w rejonach, gdzie kleszczy jest dużo skoro wątpisz, że w chwile można złapać kilka kleszczy. Byłem w kwietniu i w maju w zupełnie różnych rejonach w woj. warmińsko-mazurskim i na północnym Mazowszu i kleszczy jest zatrzęsienie. Ostatnio 1 maja w piątek zrzuciłem lub zabiłem ok. 20 kleszczy i zdarzało się że w dosłownie chwilę łapałem niemal naraz 2-3 sztuki.

Kleszcze są ogromnym problemem i nie można go lekceważyć. Kleszcze mają i małe rozmiary i duże rozmiary. Duże to dorosłe samice i samce - i to nienapite.

Przedstawia to dobrze poniższy rysunek, nie jest mój więc nie wrzucam go na PS, daję go jako zewnętrzny link:
[ img ]

Również z internetu takie zdjęcia, nie ma tu miarki ale rozmiary odpowiadają powyższemu rysunkowi. Na zdjęciach nie ma kleszczy napitych, te największe są to po prostu dorosłe postacie:
[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 707 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 48  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]