Teraz jest wtorek, 5 sierpnia 2025, 15:33

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Niewypały
PostNapisane: wtorek, 3 maja 2016, 22:26 
Malkontent

Seitech - wywal to żółte pod nickiem - nie wiem jak to się zwie ? Awatar czy cóś , ale spoważniej ...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 maja 2016, 00:46 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Naraiel napisał(a):
Witam!
Wiem ze bylo ten temat poruszany wiele razy. Ale link do strony do ktorej kazdy odsyla wygasl.

Czy nie wystrzelone pociski karabinowe i pistoletowe sa bezpieczne gdy np trzymam je w pudelku w domu? I czy od uderzenia szpadlwm w niewypal moze dojsc do wybuchu? Nie spotkalem jesczze zadnego, lecz obawiam sie ze do tego dojdzie. Czego sie wystrzegac zeby wrocic do domu z kompletem konczyn?

Widzisz, ja się odniosłem do tego konkretnie postu i nie do innego. I może poważny nigdy nie będę , ale co tam żyje się tylko raz. :pa :pa :pa

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 maja 2016, 12:55 
Malkontent

Ok Seitech , ale zrozum że nie ma możliwości by takiego badziewia nie kopnąć. Ja też preferuje inne tematy - i co z tego ?
Jeśli jesteś praktykiem - doskonale wiesz o czym piszę...
Z tą wrażliwością na zmiany temperatury , to tak nie do końca.. Łaziłem onegdaj po lesie kilkukrotnie trawionym pożarami , a niemal na wierzchu leżały ogóry i amunicja karabinowa .Rozmawiałem o tym z leśniczym - bardzo się nie przejął :)
Nie da się ! Przede wszystkim nie kombinować przy tym a będzie ok.

Pozdrawiam - olek
PS. za wcześniejsze złośliwości - przepraszam .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 maja 2016, 10:50 
Generał Broni
Generał Broni

marioo29 napisał(a):
co to jest heksogen wiem bez Wikipedi jestem saperem kolego

No właśnie niekoniecznie wiesz, bo heksogenem w krystalicznej, czystej postaci nie elaboruje się praktycznie wcale amunicji, a już na pewno nie artyleryjskiej. W takiej amunicji występuje on zwyklee w postaci mieszanin, z jednej strony dodaje się składniki mające zmniejszyć wrażliwość na uderzenia, takie jak wosk czy wazelina, z drugiej - proszki metali, np. aluminium, w celu poprawienia właściwości kruszących i zdolności podmuchowej. Najczęściej spotykane "wojenne" mieszaniny to w przypadku Niemiec H5+Al, a w ZSRR i krajach sprzymierzonych (również po wojnie) A-IX-1 i A-IX-2.

superstefan napisał(a):
Olek, ja nie neguje wiedzy kilku z naszych forumowiczy, wręcz podziwiam. Różnica miedzy nimi, a tymi co robią to zawodowo + maja wykształcenie w tym kierunku, polega na tym że ci drudzy, potrafią poznać materiał po zapachu, smaku, kolorze, po tym jak wyglądają pozostałości po detonacji itp. Ci "zawodowi" widzieli i mają dostęp do wynalazków współczesnych, ich wiedza nie kończy się na latach 70-80 zeszłego wieku.

To prawda, z drugiej strony ich znajomość rodzajów amunicji znajdowanych w ziemi, poddanej długoletniej korozji, zdekompletowanej itd. jest raczej słaba, a czasem wręcz żadna. Pracowałem z takimi ludźmi, nie jakimiś tam szeregowymi pirotechnikami, tylko oficerami szkoleniowymi i ekspertami d/s śledztw powybuchowych. Wiedza w tym temacie spora, ale najczęściej mało przydatna "w lesie". Chociaż trzeba przyznać, że i tak są oni sto razy lepsi niż głąby po rekonwersji z patroli rozminowania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 maja 2016, 18:22 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Ja tak w ramach podsumowania, zaraz po "wyzwoleniu" Polski wybuchowego złomu walały się tysiące ton. Ludzie, może dzięki temu, że przez te kilka lat oswoili się z tymi przedmiotami podchodzili do nich mniej alergicznie, wykopali "bombę" przy sadzeniu ziemniaków, to ja odnosili do stawu/zakopywali, nikt nie wpadał w panikę. Nikt nie mdlał na widok granatów czy amunicji karabinowej - może dlatego że dzięki okupacji była większa edukacja w tej dziedzinie. Nikt nie ewakuował kwartału kamienic z powodu jakiejś F1 czy pocisku moździerzowego, złom ktoś zabierał pod pachę i wynosił. Reasumując jest bardzo mało prawdopodobne żeby mieć wypadek przy kopaniu, przy majstrowaniu szansa jest ogromna.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 8 maja 2016, 22:52 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Dziękuje bardzo. Mogę spać spokojniej. Ciekawie sie czyta opinie wasze. Kazda moze byc inna. Ale kazda jest sensowna. Niech wam ziemia bogatą bedzie :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 2 czerwca 2016, 21:49 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam czytając wszystkie posty (za i przeciw) masz kolego jasną odpowiedz ; Nie zabieraj wojennego syfu do domu i nie daj Boże nie grzeb przy nim a nic Ci złego się nie stanie. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 października 2016, 08:07 
Pułkownik
Pułkownik

Witam. Ja nie majstrują przy wykopanych niewypałach, lecz zaskoczyło mnie pewne zdjęcie z innego wątku.

viewtopic.php?f=1&t=166058&start=15

Nie znam się na broni i nie wiem jak bym się zachował po wykopaniu takiej "skrzyneczki" wyglądającej inaczej niż standardowe pociski.
Gdzie można znaleźć ilustracje takich niebezpiecznych przedmiotów? Chodzi o takie, jakie można znaleźć na terenie Polski. Nie chodzi mi o link do książki o uzbrojeniu itp. Czy ktoś zna jakąś stronę, na której łatwo można się zapoznać z wyglądem potencjalnych niewypałów, szczególnie takich nietypowych? Proszę, może wrzućcie jakiś link, lub zdjęcia.
Myślę, że to ważne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 października 2016, 15:36 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Będzie ciężko, wiedzę zdobywa sie z czasem. W naszym kraju można wykopać "cały świat". Podstawą jest nie majstrowanie przy przedmiotach które nie znamy i oczywiście zdrowy rozsądek. Ja napisze po raz setny, rozbrajanie czegokolwiek się nie opłaca - ryzykujemy życiem/kalectwem dla marnych groszy. Większość takich przedmiotów można nabyć legalnie za niewielkie pieniądze i to w stanach magazynowych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 października 2016, 19:59 
Pułkownik
Pułkownik

Tak, dokładnie to rozumiem. Jeśli ktoś próbuje rozbroić typowy walco- lub stożko- kształtny pocisk, to już jego wybór. Chodzi mi głównie o "skrzyneczki" itp., które ja, lub wielu innych mogłoby wziąć za depozyt. Warto wrzucić choćby linki lub zdjęcia do tych najczęściej spotykanych lub charakterystycznych, żeby każdy laik mógł mieć choćby podstawowe pojęcie i pogląd. To prośba do tych, którzy najlepiej wiedzą jaką broń można wziąć przez pomyłkę za coś zupełnie innego. Ja nie wiem i pewnie nie tylko ja.
Myślę, że to na prawdę ważne dla każdego myślącego poszukiwacza, który chciałby nabyć takiej absolutnie koniecznej i podstawowej wiedzy w tym sporcie. To chyba odpowiedni link. Może uratujecie komuś życie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 października 2016, 20:33 
Generał Brygady
Generał Brygady

Kolego, nie da się wstawić linka, w którym zobaczysz wszystko co niebezpieczne. Za dużo tego jest. I zawsze będzie szansa że trafisz na coś, czego nie było w linku. Tu chodzi o podejście, jak masz wątpliwości czy przedmiot jest bezpieczny to przy nim nie gmerasz i tyle.
Ewentualnie zrób zdjęcie i wrzuć na forum. Temat wałkowany wiele razy...

Jak bardzo chcesz pooglądać zdjęcia niebezpiecznych "skrzyneczek" to tu masz europejskie miny: http://lexpev.nl/minesandcharges/europe/index.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 października 2016, 20:50 
Pułkownik
Pułkownik

No i o to chodzi. To już coś Krok po kroku człowiek się nauczy, nie jest tępy. ;)
Dzięki!

Tak jak przeglądam, to strach cokolwiek wykopać. Choćby:
http://lexpev.nl/minesandcharges/europe ... ine44.html
Mam nadziej, że prawdopodobieństwo trafienia jakiegoś takiego cudu jest na prawdę nikłe. Kto nie zainteresowałby się choćby taką skrzyneczką z butelkami... a ile tam jeszcze innych różności.
Czy taka zachęcająca skrzyneczka.
http://lexpev.nl/minesandcharges/europe ... ine42.html
Ile tego jest! Masakra!

Dobrze,że poruszyłem ten temat. Pewnie wielu ludzi będzie ostrożniejszych...

Proszę o więcej linków. Na pewno przejrzę, pewnie nie tylko ja.
Dziękuję!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 października 2016, 23:32 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Mój niedawny przykład.

Kopie sobie dół a tu pocisk. Myślę sobie ok. Ale po chwili wyskoczył drugi, trzeci i czwarty. Długo się nie namyślając dzwonię pod 997. Zjawili się po dosłownie paru minutach. Po potwierdzeniu że to "wybuchowe niespodzianki" wezwali patrol saperów, którzy zabrali ustrojstwo na poligon.
Więc nie ma powodu do martwienia się o siebie czy jakieś kłopoty. Spełniłeś obywatelski obowiązek. A nie mógłbym raczej wytrzymać na dłuższą metę ze świadomością że coś takiego tam leży i jakiś dzieciak może to sobie wykopać. Nawet gdybym to zakopał ze 2-3 metry.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 października 2016, 01:41 
Generał Broni
Generał Broni

altertomek napisał(a):
Dobrze,że poruszyłem ten temat. Pewnie wielu ludzi będzie ostrożniejszych...

Proszę o więcej linków. Na pewno przejrzę, pewnie nie tylko ja.
Dziękuję!

Tylko że obie miny o których wspomniałeś, stanowią mniej niż znikome zagrożenie dla poszukiwaczy - zarówno ze względu na to, że to "białe kruki", a również dlatego, że po kilkudziesięciu latach zalegania nawet w "sprzyjających" warunkach ich sprawność będzie bliska lub równa zeru.

Skutek czytania takich stron przez osoby chcące coś "z grubsza" wiedzieć będzie taki, że nauczą się wyglądu różnych egzotyków, których nie ma niemal szans spotkać w ziemi, a jeszcze bardziej sprawnych, pomyślą że już wszystko wiedzą, a pourywa im paluchy np. na niewinnie wyglądających ładunkach pośrednich z niemieckich pocisków np. typu Zundladung C/98 lub spłonkach Sprengkapsel Nr. 8, których w ziemi są jeszcze tysiące.

Co jakiś czas ktoś wpada na genialny pomysł zrobienia "krótkiego kompendium" tego co w ziemi leży i jest niebezpieczne. Z podobnym skutkiem można próbować uczyć człowieka z ulicy, jak się przeprowadza operacje szpitalne czy buduje samoloty pasażerskie. Do tego potrzeba wieloletnich studiów i jeszcze dłuższej praktyki. Z "niewybuchami" niestety jest podobnie, choć niektórym się wydaje, że może być inaczej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 października 2016, 06:10 
Pułkownik
Pułkownik

Może lepiej wiedzieć rzeczy podstawowe, ale mieć świadomość, że to tylko podstawy, niż nie wiedzieć nic.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]