Teraz jest piątek, 25 lipca 2025, 16:17

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wzmożona aktywność służb
PostNapisane: sobota, 15 kwietnia 2017, 18:58 
Pułkownik
Pułkownik

Olek_65 napisał(a):

A nie mówisz Ty przypadkiem o miejscowości ''Z'' , nad rzeką o tej samej nazwie ?

:666

Nie, to inną wioska, dotąd spokojna i bezproblemowa.
Tego typu sytuacji od roku jest bardzo wiele, rolnicy są odwiedzani dom po domu z informacja, że poszukiwacze to wyłącznie przestępcy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 15 kwietnia 2017, 21:04 
Malkontent

Spotkałem się z taką sytuacją , ale ponoć archeo obligowało mieszkańców do powiadamiania służb stosownych... i to bezzwłocznie :666
A że to szacowne Forum powstało nie tylko po to , by zachęcać obywateli do rycia w potencjalnie fajnych miejscach - ostrzegam !!!
Zgłowiączka i okolice , gm. Lubraniec , ja tam nawet szpadla nie wbiłem - lepiej odpuścić ... tak dobrzy ludzie poradzili .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 15 kwietnia 2017, 21:06 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Renald napisał(a):
Panów policjantów, którzy odwiedzili mnie grupowo parę dni temu, zapytałem czy dostają zgłoszenia (czyt. donosy) o poszukiwaczach w terenie. O dziwo, zdarza się to w moim rejonie niezwykle rzadko.
Co z tego, skoro patrole otrzymały oficjalną instrukcję (pewnie coś w rodzaju rozkazu, tylko łagodniej ujęte), że mają legitymować i w razie braku pozwolenia (jakiego? Nie wiedzieli. Ale ci odwiedzający na patrole nie jeżdżą) zatrzymywać napotkanych ludzi z wykrywaczem. Wiec faktycznie dzieje się coś złego, bo na Śląsku był dotąd spokój.

Jeżeli nie chodzi o możliwe zagrożenie terrorystyczne, a tym samym o jakieś tam prawdopodobieństwo pozyskiwania materiałów wybuchowych z wykopanych niewybuchów, a jedynie o wykopywany „zabytkowy” złom, to komuś poważnie odwaliło, albo jest bardzo przebiegły, bo jedną ustawą można by zakazać używania detektorów, a tego się nie robi i nawet się o takim zakazie oficjalnie nie mówi.
Moim zdaniem taka sytuacja, jak zastana obecnie jest bardzo wygodna, wręcz komfortowa dla WKZetów, archeologów, pracowni konserwatorskich i w końcu muzeów. I przy okazji policja, prokuratura, sądy też mogą się wykazać, a rzeczoznawcy i adwokaci zarobić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 15 kwietnia 2017, 21:11 
Kapitan
Kapitan

frank napisał(a):
Renald napisał(a):
Panów policjantów, którzy odwiedzili mnie grupowo parę dni temu, zapytałem czy dostają zgłoszenia (czyt. donosy) o poszukiwaczach w terenie. O dziwo, zdarza się to w moim rejonie niezwykle rzadko.
Co z tego, skoro patrole otrzymały oficjalną instrukcję (pewnie coś w rodzaju rozkazu, tylko łagodniej ujęte), że mają legitymować i w razie braku pozwolenia (jakiego? Nie wiedzieli. Ale ci odwiedzający na patrole nie jeżdżą) zatrzymywać napotkanych ludzi z wykrywaczem. Wiec faktycznie dzieje się coś złego, bo na Śląsku był dotąd spokój.

Jeżeli nie chodzi o możliwe zagrożenie terrorystyczne, a tym samym o jakieś tam prawdopodobieństwo pozyskiwania materiałów wybuchowych z wykopanych niewybuchów, a jedynie o wykopywany „zabytkowy” złom, to komuś poważnie odwaliło, albo jest bardzo przebiegły, bo jedną ustawą można by zakazać używania detektorów, a tego się nie robi i nawet się o takim zakazie oficjalnie nie mówi.
Moim zdaniem taka sytuacja, jak zastana obecnie jest bardzo wygodna, wręcz komfortowa dla WKZetów, archeologów, pracowni konserwatorskich i w końcu muzeów. I przy okazji policja, prokuratura, sądy też mogą się wykazać, a rzeczoznawcy i adwokaci zarobić.

Dokładnie coraz mniej będzie wpisów typu 'na moim terenie wszystko ok' , 'mnie lubią bo nie chodzę po zasianym ' itd:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 15 kwietnia 2017, 21:19 
Malkontent

Niestety kol. Arkona dobrze prawi ...
Trza do podziemia się sposobić :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 15 kwietnia 2017, 21:27 
Kapitan
Kapitan

Przykre natomiast jest to że w 99 % chodzi o pierdoły po które żadnemu archeologowi nie chciało by sie wyłazić z domu.Bo jak można nazwać parogodzinną gonitwę za wytartą boratynką czy czymś podobnym. To pasja i tylko tyle .Nie piszę tu o ludkach którzy celowo trzepią stanowiska bo to patola i tyle.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 15 kwietnia 2017, 21:37 
Malkontent

A co to zmienia ?
Wystarczy że w prasie bądź TV jakiś baran napisze o cennych monetach Jana Kazimierza zagarniętych przez poszukiwacza - 99% ludzi pomyśli o skarbie ...
A takie ''skarby'' to ja mam w ...
Forum nie akceptuje treści wulgarnych - przemilczę więc.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 15 kwietnia 2017, 22:01 
Pułkownik
Pułkownik

Olek_65 napisał(a):
Zgłowiączka i okolice , gm. Lubraniec , ja tam nawet szpadla nie wbiłem - lepiej odpuścić ... tak dobrzy ludzie poradzili .

nigdy tam nie byłem, tamten rejon jest znany i chyba wszyscy o tym wiedzą że lepiej omijać , ja mówię o dość przypadkowych wioskach, które niczym do tej pory nie wyróżniały się.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 16 kwietnia 2017, 11:52 
Porucznik
Porucznik

Zgłowiączka, znany temat...sami właściciele pól mówią że mają obowiązek dzwonić na policję jeśli zauważą poszukiwaczy nawet w promieniu kilku kilometrów od tego miejsca. Mieli nawet jakieś prelekcje z archeo.

Osobiście z chłopakami nie mieliśmy jeszcze żadnych nieprzyjemności na polach, a i rolnicy przychylni i nikt nie wspomina o jakichś skarbach, a jak słyszą o złotych pociągach to wybuchają śmiechem.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]