Teraz jest poniedziałek, 21 lipca 2025, 14:52

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 109 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Robi się coraz ciaśniej
PostNapisane: wtorek, 2 maja 2017, 22:38 

Mateusz F. napisał(a):
Summa summarum nie zakopywanie , chodzenie po zasianym (zielonym) i chodzenie z mega łopatami w stadzie po alko.to też by mnie wku...jako właściciela gruntu
Ludzie to widzą i przepraszam moja ziemia poje prawo
A że dresy i buractwo kopie w <b><font color=red>nadziei</font></b> na złoto, przepraszam efekty są że nas nie pałają miłością
Ale wierzę że to minie kiedyś i zostaną pasjonaci historii
A może jestem naiwny ?!
Kulturę wynosi się z domu :)

:1

Olek_65 napisał(a):
Ależ chętnie kol. Wiedźmin.
Słowo '' chłop '' ma znaczenie pejoratywne.
Osobiście problemu z tym nie mam - od pokoleń jestem mieszczuchem.
Ale gdybym był rolnikiem , niekoniecznie morda by mi się śmiała słysząc takie określenie ...
Czymś innym jest powiedzenie - '' fajny chłop , można z nim konie kraść '' a nazywanie kogoś chłopem bo ma kilka kur i prosiaka ...
Może jeszcze '' pańszczyźniany '' ?

Może i tak, nie ważne jak dawno mieszkasz w mieście i tak koniec końców każdy ma korzenie na wsi

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 maja 2017, 12:23 
Podporucznik
Podporucznik

Jest coraz lepiej.
Cytuj:
Przyjechali z wykrywaczami metali. Rozkopali grób nad Odrą. Były tam szczątki 3 żołnierzy. Zabrali to, co potrzebne kolekcjonerom. Resztę zostawili na brzegu (widok na zdjęciach) i pojechali.
Groby trzech żołnierzy znalezione zostały w mijający długi weekend nad Odrą. Tutaj w kwietniu 1945 r. toczyły się boje o przeprawę przez rzekę. Rozkaz sforsowania Odry dostali żołnierze I Armii Wojska Polskiego. Na pobliskim Siekierkowskim Cmentarzu Wojennym w Starych Łysogórkach spoczywa 1987 żołnierzy. Teraz będzie prawdopodobnie 3 więcej…

http://www.igryfino.pl/wiadomosci/22954,zbezczeszczone-groby-zolnierzy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 maja 2017, 12:29 
Porucznik
Porucznik

Szkoda gadać, atmosfera w mojej okolicy już od zeszłego roku się mocno zaczęła zagęszczać a teraz jeszcze jakieś hieny narobiły syfu :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 maja 2017, 12:36 
Generał Broni
Generał Broni

U mnie link się nie otwiera.
Pisze że strona nie istnieje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 maja 2017, 12:50 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Otwiera się, tylko trzeba trochę poczekać. A swoją drogą brak słów na takie zachowanie. A dla nas poszukiwaczy wróży to coraz większe kłopoty. Podejrzewam, że na pewno pójdzie to w TV :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 maja 2017, 13:00 
Generał Broni
Generał Broni

:zygi się chce

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 maja 2017, 13:10 
Moderator
Moderator

potwierdza sie moja diagnoza, dresiarze wzieli sie za wykopki :evil:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 maja 2017, 13:34 
Pułkownik
Pułkownik

Dlatego pozostaje pozostawać w terenie gdzie się ma jakieś zażyłości a dresów gonić ile wlezie,dziś dostałem pozwolenie na rekonesans autem po lesie w celu rozpoznania grupy kurhanów,nadleśnictwo będzie zaglądać czy jakiś gamoń bezczelnie nie wlazł ze szpadlem aż do momentu zebrania ekipy i badań sondażowych,da się?da,dalsze wypady sobie odpuściłem bo nigdy nie wiadomo na kogo trafisz.A już jak Olek napisał wcześniej nie daj Boże bez wiedzy właściciela.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 21 maja 2017, 23:41 
Szeregowy
Szeregowy

walbor62 napisał(a):
SilvaFight, niestety, wielu myśliwych robi to z premedytacją. Ot tacy "miłośnicy" zwierząt :evil:

mnie w lesie zakatował pies. zanim właściciel dobiegł zdzieliłem go łopatą( teraz żałuje ze nie mocniej). A na pamiątkę została mi piękna blizna na nodze. Następnym razem nie będę się zastanawiał jak podejdzie w zasięg łopaty tez zrobię to z premedytacją.
Większość psów nie szkolona lub słabo, czyli przynieś patyk i siad:). W lesie dostają włączają się instynkty i dostają bzika. A to ze ktoś głaszcze swojego pupila to nieznaczny ze za chwile nie możne on kogoś pogryźć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 22 maja 2017, 08:32 
Podporucznik
Podporucznik

Zwierze durne jest, można kupić gaz na psy, wierzcie jest skuteczny
Mnie doprowadza do pasji że nasze hobby zrobiło się masowym sposobem weekendowego picia wódki.
Przykład: film w sieci, paru kolesi przyjeżdza swoimi złomami do lasu, piją i żrą na brudnych maskach , ubrani jak separatyści prosowieccy i idą ,, ryć,,
Dziękuję wysiadam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 22 maja 2017, 18:15 
Kapitan
Kapitan

A w czym problem spożyć na łonie natury?
Przecież to można robić kulturalnie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 maja 2017, 09:00 
Generał Brygady
Generał Brygady

Argo napisał(a):
A co do diagnozy Lipka ze będzie gorzej .....oczywiście że będzie , chińskimi MD zawalone pół alegro, za wykopki biorą sie ludzie o mentalności dresów osiedlowych, zero przygotowania merytorycznego, goście co dokumentują znaleziska i choćby pozycjonują je np GPS-em to ostatni i wymierający już Mohikanie tej zabawy ...znaleziska nie odrastają jak grzyby w nowym sezonie, nie trzeba zaostrzenia przepisów ( które jak słusznie zauważył Lipek i tak guzik da), to hobby samo zdechnie gdy skończą się łatwe znaleziska ...nie ukrywam ze czekam na to z utęsknieniem, bo to będzie oznaczało ze w tym sporcie ostaną sie tylko ci co to naprawdę czują ... a póki co żeby przetrzymać zły czas, poszedłem w rekonstrukcję, a wykopki traktuje trochę jak wypas baranów w Tatrach :lol: ....sensu w tym nijakiego już nima, ale raz na rok ten kierdel dla podtrzymania tradycji odbyć należy :lol:

Argo, mam dokladnie takie same odczucia. Najlepsze i najdroższe wykrywacze już tu nic nie pomogą. Tak jak i wycieczki po calym kraju. Już jest tak, że dzisiejsze "fajne" znaleziska, kiedyś lecialy u nas w kury... Za kilka lat to już będzie tragedia. Mlodzi mają glód bo za późno się za to wzięli i zaczyna się rozkopywanie mogil, cm, kurchanów, stanowisk itd. Proces będzie tylko postępowal. Dodaj do tego durne programy na discovery i robi się samo nakręcająca się maszynka. Osobna kategoria to tak zwani u nas, poszukiwacze zlota żyda. Ci to już nie mają umiaru, pojęcia o niczym i nie znają i żadnej świętości... Kolejna sprawa, to jak widuje czasami chlopców z wykrywaczami w piękna sloneczną sobotę, 500m od drogi krajowej A1, którą przewala się miliony samochodów. To inaczej tego nazwać nie można jak proszeniem się o strzal, a swoją drogą to i przyjemność średnia....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 maja 2017, 10:35 
Moderator
Moderator

Tara, tragedia to juz jest, miejscowki na ktore jeżdzilem z 10 lat temu w Bieszczady sa dzis wyczyszczone do tego stopnia ze nawet znalezienie bagnetu jest problematyczne, dawno juz odpuscilem sobie prace ze źrodłami, bo wszystko co jest opisane w literaturze, jest przekopane na 10 strone, teraz chodze juz totalnie na pałe, bo zauwazylem ze tylko miejscówki kompletnie nie znane rokuja jeszcze jakies szanse, pozytywnym tej sytuacji aspektem jest selekcja pozytywna, kupa ludzi po serii pierwszych nieepowodzen jednak sie zraza i porzuca ten sport, zostaja tylko najwytrwalsi i ci faktycznie zmotywowani, negatywem jest jak słusznie zauwazyłes, zalew forow poszukiwawczych smieciami , po ktore w zasadzie nie schyliłbym się.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 maja 2017, 11:01 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Argo napisał(a):
negatywem jest jak słusznie zauwazyłes, zalew forow poszukiwawczych smieciami , po ktore w zasadzie nie schyliłbym się.

Moim zdaniem, tu się mylicie, bo to raczej jest bardzo pozytywny i zdrowy objaw - nie wiesz co to jest, to się pytaj, a nie wyrzucaj w chaszcze, czy oddawaj na złom.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 4 czerwca 2017, 21:43 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Argo ma rację.
Poszukiwacze śmieci ;-) zasypują działy identyfikacyjne jakimiś wentylami od rowerów, kawałkami drutów i kij wie czego. Jak widzę co znajomi znoszą do domów to zastanawiam się po co im wykrywacz - śmieci można zbierać na polu i bez wykrywacza.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 109 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]