Teraz jest wtorek, 13 stycznia 2026, 10:35

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Kopanie w studni
PostNapisane: środa, 29 lutego 2012, 10:31 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

http://www.piagro.pl/platforma/produkcj ... _4195.html u Nas takich używają w miejscach, gdzie występuje siarkowodór i bardzo je sobie chwalą. Jest to jak widać maska w miejsca, gdzie powietrza nie zabraknie :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 29 lutego 2012, 10:41 
Generał Broni
Generał Broni

aqq1985 napisał(a):
http://www.piagro.pl/platforma/produkcja-roslinna/ogrodnicze/odziez-ochronna/polmaska-sundstrom-sr-100_4195.html u Nas takich używają w miejscach, gdzie występuje siarkowodór i bardzo je sobie chwalą. Jest to jak widać maska w miejsca, gdzie powietrza nie zabraknie :)

tylko nie da tlenu.... Pzdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 marca 2012, 14:20 
Kapral
Kapral

Im starsze cuś jest tym większa szansa że cos się znajdzie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 marca 2012, 15:47 
Podporucznik
Podporucznik

Myślę, że to nie tajemnica wojskowa ;) , ale kiedy to odsługiwałem służbę wojskową doświadczyłem czegoś takiego jak czyszczenie zbiorników paliwowych, które co jakiś czas trzeba czyścić. Wtedy to nie było innej metody jak po prostu maska i rury (te karbowane łączące maskę z pochłaniaczem). Wiadomo w wojsku nie było problemu z tym sprzętem, a więc po połączeniu np. 20szt uzyskano potrzebną długość. Asekuracja przynajmniej dwóch osób jest konieczna. Jeden schodził po drabince oczywiście w założonej wcześniej masce, przywiązany na szelkach liną trzymaną przez asekurantów, rura wystawała oczywiście na zewnątrz na wolnym powietrzu(koniecznie przymocowana do czegoś) tak aby nie wpadła oczywiście do zbiornika, nie wspomnę o jakichś żartach typu przytykanie końcówki lub puszczaniu dymku z papierosa(różne pomysły nieraz przychodzą do głowy). Mimo zdawało by się szczelności maski i rur pobyt w takim zbiorniku ograniczał się od 5 do 10min. Studnie to tajemniczość, ale i niebezpieczeństwo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 marca 2012, 10:40 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Ja kojarzę tylko z opowieści taką metodę:
Wpuszczasz kurę do studni - jak wyciągniesz żywą to ok, jak zdechłą to niebezpieczeństwo. Podobno kiedyś stosowano taką metodę. Ale to tylko taka ciekawostka.

pzdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 marca 2012, 14:49 
Generał Broni
Generał Broni

skąd teraz wziąć kurę,łatwiej namówić teściową na taką wycieczkę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 marca 2012, 14:56 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Fortus napisał(a):
aqq1985 napisał(a):
http://www.piagro.pl/platforma/produkcja-roslinna/ogrodnicze/odziez-ochronna/polmaska-sundstrom-sr-100_4195.html u Nas takich używają w miejscach, gdzie występuje siarkowodór i bardzo je sobie chwalą. Jest to jak widać maska w miejsca, gdzie powietrza nie zabraknie :)

tylko nie da tlenu.... Pzdr
Przecież wyraźnie napisałem "Jest to jak widać maska w miejsca, gdzie powietrza nie zabraknie ". pzdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 marca 2012, 15:58 
Generał Brygady
Generał Brygady

na początku tego wątku napisałem prosty sposób na sprawdzenie studni .Jest to wpuszczenie na dno świeczki jeżeli zgaśnie to na 100000% nie ma tam tlenu :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 marca 2012, 21:25 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

filipeppi napisał(a):
Wpuszczasz kurę do studni - jak wyciągniesz żywą to ok, jak zdechłą to niebezpieczeństwo. Podobno kiedyś stosowano taką metodę. Ale to tylko taka ciekawostka.

pzdr

Szkoda kury :D
rufa napisał(a):
skąd teraz wziąć kurę,łatwiej namówić teściową na taką wycieczkę.

Ja bym znalazł, mieszkam na wsi. Dużo kur mojego sąsiada chodzi w pobliżu mojego placu, a niekiedy wchodzą mi na podwórko, więc tylko złapać i wrzucić, ale jak już napisałem wcześniej to szkoda kury.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 marca 2012, 22:09 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

U mnie w okolicy jest kilka studni głębokich na kilkanaście kręgów i bardzo starych, wykonanych przez zwykłych rolników. Tak na szybko policzyłem, że gdyby kopano je w takim tempie (5min. pracy i godz. odpoczynku), to wykonanie potrwałoby pewnie parę lat...;) Więc chyba lekko przesadzacie z tym brakiem tlenu :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 marca 2012, 09:29 
Generał Broni
Generał Broni

kopanie nowej studni,to całkiem inna bajka niż babranie się w tym co od wielu lat zalega na dnie takiej starej studni.kopałem u siebie,dwie studnie i trochę wiem na ten temat.miałem jeszcze wątpliwą przyjemność,czyścić studnię na działce po moim dziadku,która przez 5lat była bez nadzoru.wody już nie było widać,chciaż woda była pod 2-metrową warstwą śmieci,wśród których znalazłem 8 par nowiutkich butów gumowych[pewnie z pobliskiej budowy].studnia nie była głęboka,tylko 5 kręgów do lustra wody i wchodziłem po drabinie co ułatwiało zaczerpnięcie świeżego powietrza co kilka minut.takiej roboty,na linie,na pewno bym nie zaryzykował.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 marca 2012, 23:32 
Plutonowy
Plutonowy

filipeppi napisał(a):
:D :lol: :D :lol: :lol: :ups: aleś mnie rozbawił :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 14 marca 2012, 00:30 
Specjalista
Specjalista

podlasiak napisał(a):
na początku tego wątku napisałem prosty sposób na sprawdzenie studni .Jest to wpuszczenie na dno świeczki jeżeli zgaśnie to na 100000% nie ma tam tlenu :)

A czy kolega słyszał, że przy rozkładzie niektórych substancji organicznych wydziela się metan. Życzę więc bujnej czupryny przy korzystaniu ze świeczki. :lol: :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 14 marca 2012, 11:37 
Kapitan
Kapitan

Panowie podniosę wam poziom ciekawości:

2 Studnie - jedna murowana, druga z okręgów. Potwierdzone do nich wrzucanie metalowych odpadów z sezonowej osady robotniczej (prace leśne).

Murowana:
[ img ]
[ img ]
Z Okręgów:
[ img ]

Obok osady przechodził front. Spieprzali Niemcy, gonili Ruscy. 15 Niemców próbowało się schronić jednak zostali przez mieszkańców odrzuceni i zaprowadzeni do leśnej obory. 10 minut po nich na miejsce dotarło 200 Ruskich, którzy wyruszyli do sąsiedniej wsi.

Na tym terenie znajduje się również piwnica spełniająca role magazynu, jak i piwnica zabudowań mieszkalnych. Obie zablokowane. Orientacyjne wejścia znam. Nie wiem jednak czy piwnice są całe czy zawalone.

Potwierdzona również obecność wojsk napoleońskich, które jednak wykopały swoją studnie w innym miejscu (teraz zakopaną). Zdarzenie miało miejsce podczas wielkiej suszy. Roku nie zapamiętałem. Miejsca tego wciąż poszukuje.

Wszystkiego dowiedziałem się od właściciela pola, który przybył, gdy kręciłem się tam z wykrywaczem. Dokarmiał leśne stworzenia :).

Do jakiej głębokości mogła dochodzić studnia murowana?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 14 marca 2012, 13:29 
Sierżant
Sierżant

W studni może znajdować się również siarkowodór który jest silnie trujący. Jako stężenie niebezpieczne dla zdrowia przyjmuje się 6 mg/m³. Stężenie 100 mg/m³ powoduje uszkodzenie wzroku, natomiast przy stężeniu powyżej 1 g/m³ śmierć może nastąpić już w wyniku zaczerpnięcia jednego oddechu. Niebezpieczeństwo zatrucia siarkowodorem zachodzi m.in. podczas prac związanych z opróżnianiem szamba, wierceniem i kopaniem studni, wchodzeniem i czyszczeniem studni. Eksploracją niewentylowanych korytarzy podziemnych .pzdr.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]