Teraz jest niedziela, 3 sierpnia 2025, 01:10

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Niemcy zakopywali motory - prawda czy mit ?
PostNapisane: sobota, 16 listopada 2013, 22:39 
Porucznik
Porucznik

to ja się dołożę do tematu (nie ukrywam że nie przeczytałem całych 4 stron tylko na wyrywki)

znajomy ze swoim znajomym wykopali pod Puławami motocykl z koszem - był tak dobrze zabezpieczony i zachowany że po dwóch dniach sprzęt był już na chodzie !! zdjęć niestety nie posiadam ale info jest bankowe

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 listopada 2013, 00:14 
Generał Broni
Generał Broni

A trzeciego wystawili na ebayu i przyjechał Niemiec i zamienił się na Maybacha.

C.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 18 listopada 2013, 12:31 
Starszy Sierżant Sztabowy

Witam.
Udało mi się w sobotę wykopać BMW.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 18 listopada 2013, 12:47 

Co prawda tylko znaczek ... ale kto wie co tam głębiej siedzi :) .

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 18 listopada 2013, 17:12 
Generał Broni
Generał Broni

Pokaż go później po oczyszczeniu.

C.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 19 listopada 2013, 10:57 
Szeregowy
Szeregowy

Za dzieciaka lata 80-te słyszałem sporo o znaleziskach po niemieckich w mojej okolicy (Wałbrzych ,dzielnica Podgórze,Glinik Stary, Gaj. Takimi znaleziskami były motocykle, samochody, i przeróżne części.Większość trafiała od razu na złom lub śmietnisko. Lecz na pewno nie były to rzeczy wykopywane wszystkie znaleziska zostały odkryte w starych szopach, stodołach, budynkach po przemysłowych. Owszem sensacje też się trafiały jak np: podczas rozbiórki walącej się stodoły trafiono na motocykl z koszem, a pod nim karabin maszynowy.
Karabin skonfiskowała ówczesna Milicja, los motocykla jest mi nie znany, wiem że mocno ucierpiał podczas rozbiórki ponieważ runęła na niego ściana z cegieł. Motocykl został ukryty we wnęce między ścianami i zamurowany.
Pamiętam jak po ulicach jeździły takie motocykle, jeden z koszem był w posiadaniu starszego gościa, pamiętam jak nim zataczał koła na wstecznym po podwórzu. Również na sąsiedniej ulicy młody chłopak też był w posiadaniu takiego motocykla, dostał go od sąsiada motocykl był wybrakowany lecz gość szybko skompletował i uruchomił motocykl.
Jeden z moich sąsiadów w latach 1945-1960r pracował w Milicji ,opowiadał że to co było sprawne zabierało wojsko radzieckie i nasze. Szczególnie jednoślady do służby formowanego WOP-u. Chodził po domostwach szukał, zwracał uwagę wszystkim, aby meldowali o wszystkich znalezionych rzeczach, podejrzanych miejscach czy nawet jeżeli będą czuć opary benzyny. Częstym przypadkiem były odnajdowane w piwnicach, komórkach, itp. kanistry z paliwem.
Nawet wiąże się z tym jedna tajemnica według której wycofujące się wojska faszystowskie pozostawiali na miejscu strażników ukrytych rzeczy. Gdzie z kolei, ów strażnicy organizowali sobie w różnych miejscach skrytki z zaopatrzeniem ,bronią , środkiem transportu.
Pozdrawiam
Krzysztof
Niemcy zakopywali motory - prawda czy mit ? - uważam że to jest mit

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 19 listopada 2013, 20:14 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Polecam artykuły z gazety Automobilista dotyczące sytuacji pojazdów w trakcie wojny i po wojnie. Autor opisuje jak państwo rościło sobie prawo do pojazdów, tworząc dekrety o natychmiastowej konfiskacie. Motocykle zakopywano i ukrywano. Nie jest to mit, ale raczej bardzo jednostkowe przypadki. Wiem o jednym zakopanym BMW R75... zakopał go sam właściciel, i chce teraz zapłacić za odkopanie. Oczywiście sprzęt jest na jego prywatnej posesji, więc potrzeba dwóch osób z łopatami i wykrywaczem, bo po tylu latach dokładność pamięci w metrach nie jest już taka oczywista ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 19 listopada 2013, 20:21 
Generał Brygady
Generał Brygady

U nas także zakopywano niemieckie motory. Robili to Polacy. Zdobyczne maszyny zakopywano po wojnie w obawie przed konfiskatą na rzecz PRL.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 19 listopada 2013, 20:38 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

piowo2007 napisał(a):
U nas także zakopywano niemieckie motory. Robili to Polacy. Zdobyczne maszyny zakopywano po wojnie w obawie przed konfiskatą na rzecz PRL.

Tak to miałem na myśli :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 listopada 2013, 23:14 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Witam.
Wielce interesujący temat, tym bardziej że znam jedno takie miejsce gdzie info o motorze jest od osoby, Niemki która mieszkała tam jeszcze krótko po wojnie. O techniczny aspekt szukania zapytam(bardziej doświadczonych) inaczej. Czy G.ACE 250 ma jakiekolwiek szanse gdyby to była głebokość ok 0,5metra? Zdarzało się że wyciągałem drobnicę z 20-30cm, a taki motór to raczej nie drobnica więc i sygnał mocniejszy ;)
Pozdrawiam Karpaty

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 listopada 2013, 23:21 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Przyda się detektor ramowy tzw. rama.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 listopada 2013, 23:23 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Ba..tylko skąd i jak?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 listopada 2013, 23:32 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Karpaty napisał(a):
Ba..tylko skąd i jak?

Nie wiem ja to mam ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 listopada 2013, 23:43 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

No ale z Wawy to trochę km jest :)
Przeleżał tam (przynajmniej mam taką nadzieję) ponad 70 lat, to i jeszcze te pare tyg tudzież miesięcy wytrzyma, do czasu aż coś wymyślę

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 23 listopada 2013, 09:24 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

W 1939 w miejscowości Zwierzyniec nasi żołnierze zmuszeni byli brakiem paliwa do porzucenia motocykla Sokół 1000. Uszkodzili sprzęgło, wypuścili olej i tyle mogli na szybko. Motocykl był cywilem zmobilizowanym o czym świadczył jego kolor oraz bicia na silniku. Jeden z miejscowych przy pomocy konia zataszczył sprzęt do swojego gospodarstwa kilka km dalej. Armia Czerwona nie zabawiła tu zbyt długo i zadzążyła wyrabować skuteczniej jedenie miasto Zamość, motocykl ukryty w stodole się ostał. Po ponownym wkroczeniu Niemców zaczeło się sprzątanie świata, za posiadanie materiału wojskowego pod ścianę i do czarnoziemu. Dla świerzo upieczonego posiadacza bordowego Sokoła perspektywa oddania pojazdu była zbyt bolesna, kosztował taki ponad 4000 zł, to była połowa wartości jego kilkumogrowego gospodarstwa razem ze sprzętami i koniem. Pojazd został zdemontowany i zakopany nocą na głębokości 80 cm, głebiej były już kamienie. Pomysłowy kawaler zginął w czasie wojny w dość nieszablonowym sposób, brat nie miał do tego głowy i tak do 2011 roku motocykl pozostał w ziemi. Podniesiony został przy pomocy rutusa proxima silnik, pokrywa wózka, koła i trochę drobnicy. Ramy nie udało się odnaleźć, a starsi wspominali ze zbiornik paliwa latami poniewierał się przy torach kolejowych.

O tym że to nie jedyny przypadek ukrywania motocykli w podobnych okolicznościach może świadczyć fakt że znajnomy trafił niedawno na złomowiskach gminnych dwa skorodowane zbiorniki do Moja, a kilka lat temu inny kolega również na złomie motocykl Podkowa w podobnym stanie.

Zaraz pewnie ktoś napisze "zgaś światła w tym Sokole" a ja z tabletu nie mam możliwości wstawić fotki, więc pozwolę sobie narazić sie po raz kolejny moderatorom i wstawię link

https://picasaweb.google.com/1107486751 ... 6482299042

Tutaj bicia prawdopodobnie mobilizacyjne, na fomum odkrywca nie udało nam się tego ustalić

https://picasaweb.google.com/1107486751 ... 4118976338

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]