Teraz jest czwartek, 31 lipca 2025, 22:33

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Dziki i inne dzikie zwierzęta !
PostNapisane: poniedziałek, 11 maja 2015, 22:50 
Generał Brygady
Generał Brygady

Mówisz nogę ( cewka) czyli jedna sarna cztery cewki.... trafiają się często potrącone sarny które padają i są zjadane przez różne drapieżniki w tym psy, lisy itp... czyli jak Twój pies znajdzie 4 cewki to jest jedna sarna ;) a co do psów to uwierz mi są i zwierzyna leśna często pada ich ofiarą zagoniona do ogrodzonych młodników.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 15 maja 2015, 13:25 
Plutonowy
Plutonowy

Zwróć uwagę czy to nie jest ta sama noga, psy też mają pamięć do ulubionych zabawek.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 15 maja 2015, 17:40 
Pułkownik
Pułkownik

Na pewno nie jest to jedna i ta sama noga :lol: gdyż te które mi przynosi wyrzucam w niedostępne miejsca za siatkę,lub do sadzawek,a po za tym nie spaceruje tylko w jednym lesie.Hipoteza kol.barera o potrąconych sarnach,wydaje mi się najbardziej trafna,i logiczna :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 29 maja 2015, 13:08 
Sierżant
Sierżant

Chodzę przede wszystkim w nocy (z różnych powodów: obowiązki małżeńskie, ojcowskie i po prostu spokój od ciekawskich). W związku z tym spotkania ze zwierzyną leśną nabierają nowego wymiaru. Wiele razy zostałem "obszczekany" przez kozły sarny. Kto słyszał ten wie, że to dziwny odgłos a w nocy daje niezłego kopa adrenaliny. Raz kilka lat temu miałem też bliskie spotkanie z łosiem na polu. Przebiegł nocną porą obok mnie jakieś 10 metrów po czym stanął w niewielkiej odległości. Popatrzyliśmy na siebie w świetle księżyca po czym powoli się wycofałem. W końcu to on był u siebie, ja byłem tam intruzem. O dziwo psów nie spotkałem mimo, że chodzę dość blisko zabudowań. Przy chodzeniu na słuchawkach i ostrożnym kopaniu "kojoty się nie wzbudzają" :lol: jak powiada mój kumpel. Pzdr. Yarpen.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 czerwca 2016, 18:34 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Doświadczyłem swego czasu spotkania z nieustraszonym lisem. Chodzę sobie po dużym polu w środku słonecznego dnia - po swojej lewej stronie, w oddali, polna droga. Po mojej prawej stronie, w oddali(ok. 200m), pole wyschniętej kukurydzy. Akurat dotarłem do środka tego pola - cisza i spokój. Jak to mam w zwyczaju, co jakiś czas rozglądam się dla bezpieczeństwa dookoła siebie. Podnoszę głowę do góry i zerkam w prawo w stronę kukurydzy - i co widzę? Targa prosto na mnie sprintem jakieś zwierze - bezszelestnie, tylko kurz się za nim ciągnie. Z 200 metrów w jednej chwili zrobiło się 100... Nie było czasu na szczegółową operację obronną Waltera Modela - skierowałem się w stronę napastnika, dostrzegając rudą sierść i biały ogon - ok, mam do czynienia z lisem - zwinnym i piekielnie szybkim skubańcem. W akcie naprędce skleconej obrony, podnoszę przed siebie wykrywacz i saperkę. O ucieczce nie było mowy. Czekam. Zostało jakieś 20 metrów - w głowie jedna myśl - 'takie to zwinne, że nie mam wielkich szans, aby uniknąć ewentualnego ugryzienia'. Gdy lis praktycznie miał mnie już na talerzu, moje obie ręce przywarły bliżej tułowia, aby zacieśnić obronę - i w tym momencie z głośnika wykrywacza wydobył się wysoki, piszczący ton - oj tak, to ten piękny dźwięk na kolorek... W tej samej sekundzie lis dokonał obrotu o 180 stopni i tak samo szybko jak szarżował, tak samo szybko wydarł zelówki z powrotem w kukurydze. Szybka i skuteczna współpraca wykrywacza i saperki dała wyśmienite rezultaty :D . Muszę przyznać, że miałem duuuużo szczęścia. Tyle się zawsze słyszy o tej wściekliźnie...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 czerwca 2016, 19:12 
Pułkownik
Pułkownik

Może chciał tylko pogadać a Ty od razu go do siebie zraziłeś... :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 czerwca 2016, 20:13 
Specjalista
Specjalista

Z tym, że spotkać teraz lisa ze wścieklizną to jak trafić w totka.
Więc bardzo bardzo małe prawdopodobieństwo. Nieliczne przypadki i praktycznie tylko na lubelszczyźnie/podkarpaciu - lisy przedostające się do nas ze wschodu.
O pogryzieniu przez lisa też nie słyszałem, tym bardziej w czasie wiosny/lata/jesieni gdzie wszędzie jest pełno jedzenia.
Nawet pojedynczy wilk raczej nie atakowałby człowieka.
Cała wygłodniała w czasie zimy wataha być może tak.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 czerwca 2016, 20:19 
Generał Brygady
Generał Brygady

Tez mialem przygodę z lisem. Chodziłem nocą na słuchawkach, księżyc rozświetlał okolice i było bardzo milo. Po dłuższym czasie zobaczyłem kontem oka jakiś ruch niedaleko mnie, z poczatku nic nie dostrzegłem, ot zatańczył jakiś cień. Wiec kontynuowałem aż tu nagle sie pojawił dosłownie z 3metry ode mnie. Jak się okazało okazywał duże zainteresowanie tym co robię, rozgrzebywał zakopane niedawno dołki, bardzo interesował sie wykrywaczem gdy go odkładałem. Do tego stopnia ze w pewnym momencie chwycił podłokietnik zębami i odciągał ode mnie ;) jako ze byl bardzo pocieszny nie odganiałem go ode mnie. Wynagrodził mi to chyba, bo w miejscu gdzie leżał na mojej "ścieżce" znalazłem super fanta ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 6 lipca 2016, 21:25 
Porucznik
Porucznik

Dzisiaj idę sobie głębokim lasem skupiony ze słuchawkami na uszach i nagle jakby spod ziemi wyrosła stara baba w czerwonej spódnicy . Po otrząśnięciu się z pierwszego szoku zobaczyłem obok rower i to że ciacha jagody na potęgę do tego jest tym tak zaaprobowana że mnie w ogóle nie zauważyła a ja 5 m za nią stoję uzbrojony w szpadel :) W każdym razie baba oswojona bo ani nie uciekała ani nie atakowała jak to czynią dzikie byty :) Delikatnie więc się oddaliłem co chwile spozierając na babę ale ta dalej ciachała jagody więc to chyba jakiś nowy gatunek . Jagodowa Baba :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 lipca 2016, 13:08 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
źródło:http://www.radiomerkury.pl/informacje/pozostale/pyton-tygrysi-w-podpoznanskim-lesie.html
Cytuj:
Pyton tygrysi w podpoznańskim lesie!
Nietypowe znalezisko na terenie podpoznańskiej gminy Czerwonak. Mieszkańcy wsi Potasze w lesie natrafili na pytona tygrysiego.
Powiadomili straż gminną, wykwalifikowani funkcjonariusze zwierzę przetransportowali do Starego ZOO w Poznaniu. - To był wąż o długości około 1,5 metra. Został zdjęty przez funkcjonariusza z drzewa. Znaleziono go w pewnej odległości od domów, próbujemy ustalić właściciela, podejrzewamy, że wąż został porzucony - mówi komendant Straży Gminnej w Czerwonaku Rafał Krajewski.
Wczorajsze niskie temperatury zagrażały życiu zwierzęcia, w ZOO pyton trafił do odpowiednio ciepłego pomieszczenia. Jeśli uda się ustalić właściciela pytona, sprawą zajmie się policja.
Pyton tygrysi to jeden z największych gatunków pytonów. Może osiągnąć długość ponad 8 metrów. Pytony są uznawane za odrębną rodzinę od dusicieli, ale podobnie jak dusiciele, zabijają ofiarę oplatając ją i uniemożliwiając oddychanie.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 6 listopada 2016, 13:30 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

U mnie w puszczy noteckiej coraz częściej widać wilki. Ojciec mówił mi wczoraj że był na grzybach i widział 1 wilka który sadził za jeleniem..... Dziwne trochę bo podobno jeden wilk nie atakuje...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 6 listopada 2016, 16:05 
Sierżant
Sierżant

W moich okolicach od dwóch lat pojawiają się wilki. Nadleśnictwo twierdzi że wilki migrują przez Polskę w kierunku północno-zachodnim.

Fotka z okolic Czerniejewa.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]