Teraz jest środa, 14 stycznia 2026, 17:00

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 134 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: poszukiwania monet na polach i lakach
PostNapisane: wtorek, 22 listopada 2011, 09:46 
Major
Major

teoria o calym dobytku zabieranym na pola hmmm .. to znaczy ze lichtaze obrazy, siodla i drobny sprzet gos domowego tez brali? W chalupie zostawala baba z 5 dzieciakami :lol: i pilnowala dobytku A monety dostawaly sie do obornika wlasnie z kibelka i sprzatania chalupy na swieta pzdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 listopada 2011, 09:57 
Porucznik
Porucznik

radoslaw mielczarek napisał(a):
teoria o calym dobytku zabieranym na pola hmmm .. to znaczy ze lichtaze obrazy, siodla i drobny sprzet gos domowego tez brali? W chalupie zostawala baba z 5 dzieciakami :lol: i pilnowala dobytku A monety dostawaly sie do obornika wlasnie z kibelka i sprzatania chalupy na swieta pzdr
Kolego radosławie radzę ci wnikliwie przeczytać mój post wyżej. Co miałem na myśli, cały dobytek ;)
Cytuj:
to znaczy ze lichtaze obrazy, siodla
hmm... ciekawa teoria u chłopa XVIII-wiecznego takie wyposażenie w chałpie może jeszcze, pianino, plazma i srebrna zastawa :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 listopada 2011, 11:33 
Generał Broni
Generał Broni

Ja zwróciłbym uwage na stan monet jakie znajdujemy na polach. Nie wiem czy ktoś zauważył, ze monety niewytarte, zgubione po krótkim czasie spedzonym w obiegu sa rzadsze, a jak juz to tylko niskie nominały. Tych powycieranych trafia sie natomiast duzo wiecej tak wiec moja teoria jest taka, ze cześć monet jest owszem zgubiona, a cześć jest celowo wyrzucona gdy przestaly być potrzebne, tu patrzyłbym na stan.
Poza tym wojny (potyczka + drobniaki wojaków w kieszeniach), nieistniejące bo zaorane już drogi, rozorane depozyty, niska wartość niektorych monet ("a po co sie schylać" - boratynki, PRL, kopiejki tuż przed IWŚ) itd. i mamy pola pełne monet.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 listopada 2011, 13:01 
Porucznik
Porucznik

Tak czy owak to nasze teorie. Ale najważniejsze, że są :za

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2011, 15:18 
Generał Broni
Generał Broni

Witam, Jeden z szanownych poprzednikow napisal, ze byly rejony, gdzie zwyczajowo "siano" monety przed orka, aby byl urodzaj. Moze do tego celu stosowano nie tylko monety obiegowe, ale wlasnie juz wycofane z obiegu lub takie uznane przez wlasciceli za zbyt zniszczone. Ziemia przyjmie wszystko... Zgubione, wyrzucone - oby przez nas znalezione!
Darz dol! :) Pzdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2011, 18:04 
Kapral
Kapral

Rozmawiałem dzisiaj ze starszą osobą ( wiek 88) lat i zapytałem o takie rytuały...
Okazuje się że na Lubelszczyźnie także taki zwyczaj był ale tylko przy siewie żyta, czemu tylko żyta nie wiem - przy innych zbożach tego już nie praktykowano.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2011, 19:29 
Generał Broni
Generał Broni

na mojej lubelszczyźnie,nie słyszałem o takim zwyczaju.natomiast przy budowie domu wkładano monety,na złączeniu podwalin na wschodnim rogu domu.wkładano monety w otwór na tybel łączący podwaliny.znając ten zwyczaj,wykorzystałem go przy rozbiórce drewnianego domu i zdobyłem kilka monet tym sposobem.natomiast domy murowane,miały monety zalewane w ławie fundamentowej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2011, 19:57 
Starszy Sierżant Sztabowy

rufa napisał(a):
na mojej lubelszczyźnie,nie słyszałem o takim zwyczaju.natomiast przy budowie domu wkładano monety,na złączeniu podwalin na wschodnim rogu domu.wkładano monety w otwór na tybel łączący podwaliny.znając ten zwyczaj,wykorzystałem go przy rozbiórce drewnianego domu i zdobyłem kilka monet tym sposobem.natomiast domy murowane,miały monety zalewane w ławie fundamentowej.

najczęściej w słoiku lub w butelce, czasem z kartka o wykonawcach ,sam tak zrobiłem :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2011, 20:18 
Podporucznik
Podporucznik

Lokalizacja: Sanok, beskid niski zachodni zawsze, słowacja narazie krak
Ta moneta na pewno z pola

http://www.muzeum.sanok.pl/?p=187

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2011, 20:58 
Specjalista
Specjalista

ja chodzę głównie po starych drogach tam monetki zalegają najczęściej na środku ,kiedyś próbowałem na polu nic nie wyszło.ale po przeczytaniu waszych postów chyba w sobotę wybiorę się w pola ,tym razem bardziej się przyłożę i poświęcę więcej czasu

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2011, 21:01 
Generał Brygady
Generał Brygady

mivanbazmeg napisał(a):
Ta moneta na pewno z pola

http://www.muzeum.sanok.pl/?p=187

podobnie ta:
http://wcn.pl/archive/48_0649?search_in ... na&page=9#

albo ta:
http://wcn.pl/foto/48/full/48_0675a.jpg
http://wcn.pl/foto/48/high/48_0675r.jpg

widać jeszcze resztki ziemi na monetach
:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2011, 22:11 
Podporucznik
Podporucznik

cezar 3 napisał(a):
ja chodzę głównie po starych drogach tam monetki zalegają najczęściej na środku ,kiedyś próbowałem na polu nic nie wyszło.ale po przeczytaniu waszych postów chyba w sobotę wybiorę się w pola ,tym razem bardziej się przyłożę i poświęcę więcej czasu

Pole polu nierówne. Ilez razy lazilem po duzym polu z zadnymi wynikami, az nagle w obrebie z 200m wychodzily monetki i inne fanty :).
Jezeli natomiast trafisz na fantonosne pola, to bedziesz je kopal bardzo dlugo, a i tak beda fanty wychodzic.

Co innego pola przy starych mlynach. Chociaz to troche przereklamowane moim zdaniem i na pewno przechodzone przez innych detektywistow.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2011, 23:08 
Kapitan
Kapitan

han_vasolo

Nie wiem czy do młynów to takie pewne. Moi rodzice nie wiedzieli, że u nas był młyn. Dziadek już np tak. A zaznaczony tylko na 1 mapie. W sąsiedniej wsi znowu 2 młyny były, tylko 1 na mapie.

Na miejscu przy starej leśniczówce miałem przekrój historii. Od guzików Napoleona, naboje i łuski z 1918, przez medal Litewski z okresu międzywojennego, Pfenningi, aż do PRL. Bardzo małe pola, a na sąsiednich wielkich dwóch pustka.

U mnie stare drogi są utwardzone śmieciami z pieców. Piszczy jak oszalałe.
Stara droga na młyn przez las była chyba swego czasu śmietniskiem. Buty, klucz, elementy domów. Wszystko tam znalazłem. Tylko nic wartościowego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 listopada 2011, 10:27 
Generał Broni
Generał Broni

han_vasolo napisał(a):
cezar 3 napisał(a):

Pole polu nierówne. Ilez razy lazilem po duzym polu z zadnymi wynikami, az nagle w obrebie z 200m wychodzily monetki i inne fanty :).
Jezeli natomiast trafisz na fantonosne pola, to bedziesz je kopal bardzo dlugo, a i tak beda fanty wychodzic.
Co innego pola przy starych mlynach. Chociaz to troche przereklamowane moim zdaniem i na pewno przechodzone przez innych detektywistow.

Roznie z tym bywa... Siedliska ludzkie popadaja w ruiny, buduja inne, a ludzie szukaja najkrotszej drogi - stara zarasta lub glowny trakt "przesuwa" sie we wlasciwym kierunku. Droga do brodu lub przeprawy promowej traci swoje znaczenie gdy wybudowany zostaje most. To wszystko "widac" gdy porownamy stan obecny ze starymi planami lub mapami.

Nasze wykrywacze sa coraz nowoczesniejsze, a my nabieramy praktyki i doswiadczenia - co wyjscie. Nawet chodzac ponownie po polu nie chodzimy po "sladach" tylko "omiatamy" cewka coraz inne powierzchnie.

Obecnie, mimo kieszeni, czesto zapinanych tak jak i portfeli i nam cos sie zdarzy zgubic, a kiedys ludzie mieli zawiniatka, sakwy lub chowali za tzw pola ubrania - latwiej bylo im cos zgubic. Pzdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 listopada 2011, 21:55 

odnosnie młynów wiatrowych,trafia sie cos fajnego?Obdeptałem jeden pobieżnie ,ale cieniutko.....warto się przyłożyć?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 134 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]