Też uważam, że to fajny temat i dobrze, że go ktoś "wygrzebał".
Cóż, moja lista marzeń jest... długa. Nawet bardzo. Mimo, że kopię już 3 lata (aż? zaledwie?) i mam już sporo pozycji z "listy życzeń" odhaczonych (tych tu nie wymienię, w końcu zaliczone już), to jednak zostaje mi od groma pozycji do znalezienia. Część z nich pewnie nierealna, ale to w końcu lista marzeń, a nie każde marzenie musi być realistyczne ;) Tak na szybko (lista pewnie niekompletna w dalszej części):
1. Aureus/solidus/jakiekolwiek rzymskie złotko. To mój taki "święty Graal", wykonalny w Polsce, ale pewnie stosunkowo rzadki. Myślę, że na forum mogą być osoby które ustrzeliły coś takiego w swojej długoletniej karierze, ale boją się przyznać ;) Jakby co zapraszam ze zdjęciami na PW, to by mnie solidnie podbudowało :D 2. depozyt rzymskich monet 3. denar Chrobrego/Mieszka II 4. złota moneta sprzed 1800 roku 5. złota moneta po 1800 roku 6. tetradrachma ateńska 7. denar Wespazjana typu "IVDAEA" 8. denar Juliusza Cezara 9. denar Marka Antoniusza 10. denar Oktawiana Augusta 11. jakikolwiek depozyt srebrnych monet 12. jakikolwiek nowy denar republikański 13. denar Nerona 14. denar Galby/Othona/Witelliusza 15. jakakolwiek silikwa/argentus/tetradrachma 16. denar Tyberiusza 17. denar Kaliguli 18. denar Klaudiusza 19. denar Tytusa 20. denar Nerwy 21. denar Hadriana 22. jakikolwiek antoninianus 23. jakiekolwiek inne rzymskie/bizantyjskie sreberko 24. jakakolwiek rzymska moneta prowincjonalna 25. dirham (a nawet dwa, brat jest pasjonatem historii i namiętnie czyta o Wikingach i Piastach, to postanowiłem, że dostanie w prezencie drugiego jakiego znajdę) 26. jakikolwiek trojak ZIIIW (tak! tego też nie mam... a to takie przepiękne monety) 27. siekierka z epoki brązu 28. jakikolwiek denar z początków XI wieku 29. jakikolwiek denar piastowski (typu Herman, Krzywousty itp) 30. jakikolwiek talar 31. jakikolwiek ort 32. jakikolwiek "krzyżak" (znowu przynajmniej dwa, tutaj z kolei obiecałem takiego, na początku mojej przygody z wykopkami, kuzynowi bo powiedział, że jeśli kiedyś znajdę takiego to on chciałby go dostać. Naoglądałem się zdjęć na forum i uznałem, że to nie takie trudne znaleźć krzyżaka, skoro tak wiele ich tutaj na forum wpada do ID. A potem życie zweryfikowało to wyobrażenie... a że słowo dane, no to nie ma wyjścia, trzeba szukać i liczyć, że w końcu i mi wpadną) 33. duże sreberko KW 34. jakikolwiek brakteat 35. jakikolwiek srebrny medalik 36. jakikolwiek niemiecki medal z II wojny 37. jakikolwiek nieśmiertelnik
|