Teraz jest poniedziałek, 5 stycznia 2026, 03:17

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Gdzie szukać "skarbów" na podkarpaciu??
PostNapisane: poniedziałek, 20 sierpnia 2012, 09:48 
Kapral
Kapral

Witam.

Mieszkam w okolicach Rzeszowa na podkarpaciu.

Mam pytanie czy jest tam gdzie szukać?
Czy w ogóle były tam jakieś bitwy i szedł front??

Może ktoś też tam mieszka i się ze mną podzieli tajemnicą zawodową gdzie szukać :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Gdzie szukać "skarbów" na podkarpaciu??
PostNapisane: poniedziałek, 20 sierpnia 2012, 10:56 
Generał Brygady
Generał Brygady

Wujek google na pewno się z tobą podzieli

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 sierpnia 2012, 11:42 
Generał Broni
Generał Broni

Kolego nawet jak ktos wie to sam tam pojdzie szukać a nie bedzie sie z Toba tym dzielił.

Rozumiem ze interesuje Cie militarka wiec działasz w taki sposob - jedziesz na pobliskie wsie i pytasz gdzie działali partyzanci, co sie działo na wojnie itp. Dostajesz zbiór roznych relacji od roznych osob.
Wybierasz te ktore sie powtarzaja i kierujesz sie w opisane miejsca z wykrywaczem. Przeszukujesz pobierznie teren i sprawdzasz coś znalał, jezeli znajdujesz przedmioty z interesujacej Cie epoki (chocby łuski) to przeszukujesz teren juz bardziej metodycznie i dokladnie, najlepiej ar po arze pasami.

Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 sierpnia 2012, 12:06 
Złosliwy Nieludzki Doktor

technik napisał(a):
Witam.

Na Podkarpaciu trzeba szukać pod starymi drzewami takimi do 150 lat, pod starszymi nie warto, szkoda czasu. :D Jak będziesz szukał pamiętaj by szukać od północnej strony, tam gdzie mech porasta i w pierwszej kwadrze księżyca, jak będzie pełnia odpuść sobie, bo nic nie znajdziesz :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 sierpnia 2012, 13:15 
Kapral
Kapral

Pomimo że jestem młodym człowiekiem wiem co to złośliwość, jednak taka forma wypowiedzi ci nie przysporzy przyjaciół.
Chcę byś wiedział że tak będę szukał jak mi radzisz , a przypuszczam że mam co ponieważ mieszkam bardzo ale to bardzo blisko miejsca gdzie kiedyś był dwór Wołkowickich i Konopków ,a opodal folwark( po którym została tylko pamięć )
jeżeli jesteś ciekaw kto to był to wedź na google i sprawdź.

dziękuje za pomoc i pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 sierpnia 2012, 14:29 

Nie szukam przyjaciół na forach dyskusyjnych, tym bardziej bardzo młodych :lol: a jak coś znajdziesz to ślij fotki, pisz na Berdyczów. Trzeba znać się na żartach, na tego typu pytania jakie zadałeś nie spodziewaj się odpowiedzi na serio.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 sierpnia 2012, 15:39 
Generał Brygady
Generał Brygady

Technik masz w pobliżu dwór i folwark. Miejsca fajne do poszukiwań. Poczytaj historię Rzeszowa, na pewno znajdziesz tam coś ciekawego. Jakieś bitwy, działania wojenne. W zależności od tego co Cię interesuje. Stare drogi są warte sprawdzenia. Poszukaj na starych mapach karczm i miejsc gdzie spotykali się ludzie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 sierpnia 2012, 15:49 
Sierżant
Sierżant

technik napisał(a):
Witam.

Czy w ogóle były tam jakieś bitwy i szedł front??

Może ktoś też tam mieszka i się ze mną podzieli tajemnicą zawodową gdzie szukać :D

Co do szukania na Podkarpaciu to masz tu pierwszą i drugą wojnę . Podkarpacie to dość duży kawałek terenu opuszczone wioski , cerkwie , ślady partyzantów i pozostałości po UPA . Dokładnej lokalizacji miejscówki nikt Ci nie poda bo to tajemnica . Owszem mogę Ci napisać okolice Sieniawy , Jarosławia , Lubaczowa, Przemyśla itp.

PREM napisał(a):
Nie szukam przyjaciół na forach dyskusyjnych, tym bardziej bardzo młodych :lol: a jak coś znajdziesz to ślij fotki, pisz na Berdyczów. Trzeba znać się na żartach, na tego typu pytania jakie zadałeś nie spodziewaj się odpowiedzi na serio.

Tak wypowiada się człowiek który uważa ,że wszystkie rozumy zjadł . Żart co najmniej nie smaczny ............. Skoro nie szukasz przyjaciół na forach to się nie wypowiadaj . Zastanawia mnie tylko skąd taka liczba postów pod twoim nickiem , czyżby wszystkie były żartem :lol:

technik napisał(a):
Pomimo że jestem młodym człowiekiem wiem co to złośliwość, jednak taka forma wypowiedzi ci nie przysporzy przyjaciół.
Chcę byś wiedział że tak będę szukał jak mi radzisz , a przypuszczam że mam co ponieważ mieszkam bardzo ale to bardzo blisko miejsca gdzie kiedyś był dwór Wołkowickich i Konopków ,a opodal folwark( po którym została tylko pamięć )
jeżeli jesteś ciekaw kto to był to wedź na google i sprawdź.

dziękuje za pomoc i pozdrawiam

bardzo ładnie posumowałeś słowa kolegi z dziwnym poczuciem humoru :1 Myślę ,że zanim coś napisze znowu głupiego to się przynajmniej zastanowi .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 sierpnia 2012, 15:54 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Weź popytaj ludzi okolicznych wsi poczytaj trochę na necie może jakie mapki trafisz ciekawe.:D Ich się nie pytaj bo jak ci doradzą to jak psu dupa jak się ru...a, :D pzdr. głębokich dołków. :"D :za

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 sierpnia 2012, 16:17 
Sierżant
Sierżant

Kieruj się na Radymno,tam masz przeprawy 10 BKZmot,Grupa Jarosław walczyła z wydzielonym oddziałem 4 lekkiej + rok 1915 jest tego bardzo dużo do ogarnięcia.
Pzdr.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 sierpnia 2012, 18:47 
Sierżant
Sierżant

Całe Biesy to praktycznie jedno wielkie pole walki.Sa miejsc gdzie jeszcze wychodza ciekawostki ale to kazdy trzyma tylko dla siebie.Takiech miejsc mozna wymienic mase:Dukla,Przemyśl,Sieniawa to te najbardziej znane i przeszukane choc nie do konca.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 sierpnia 2012, 19:09 
Generał Broni
Generał Broni

Swoja porade juz zawarłem, ale słówko o malym sporze miedzy doktorem a naszym technikiem. Myśle ze zart PREMa nie miał byc kpiną, ot tak na luzie chciał wyrazić to co ja napisalem w pierwszej linijce, ale jezeli nasz nowy kolega poczuł sie niewlasciwie potraktowany to jakies PW na rozluźnienie atmosfery nie zaszkodzi.

Koledzy juz uzupełnili to co napisałem ale dopisze jeszcze jedna porade niezależnie od miejscówki. Bardzo ważna jest cierpliwość. Naprawde. Nie należy sie zniechecać początkowym brakiem sukcesów na miejscówce bo nieraz to co najcenniejsze jest skoncetrowane na malym obszarze.
Przytocze dwa osobiste przyklady:

-pole, pustka, nic na nim nie wyskakuje i po 4 godzinach chodzenia same pierdółki, monety PRL i ze 2 łuski od mannlichera i mosina (miejsce mialo byc zwiazane z wojna polsko-bolszewicka). Miałem zawracać ale postanowilem ze jak juz jestem to chodze do wieczora. Na 10 minut przed odjazdem znalazlem odznake pułkową 84 Pułku Strzelców Poleskich

- bagniste łaki, pełno wrześniowych łusek od mausera ale nic poza tym, prawie 6 godzin w terenie, juz sie sciemnia. Ale postanowielm ze mialem łake przeszukac do konca to przeszukuje, choćby była noc. No i takze przed samym odjazdem znalazlem depozyt monetek z koncówki XVIII wieku. Zabralem wszystkie ale jeszcze nastepnego dnia jak juz bylo jasno przyjechalem upewnic sie ze wyłapałem po ciemku wszystkie bo teren był jak mowilem bagnisto-wodny.

Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 sierpnia 2012, 19:57 

Drodzy Koledzy rozpoczynający swoja przygodę z poszukiwaniami, więcej luzu, nie traktujcie poszukiwań ze śmiertelna powagą, bo to ma być frajda a nie święto-jebliwa pielgrzymka z wykrywaczem. Im więcej śmiechu na forum tym mniej łez pod koniec poszukiwań. Zbyt wiele w związku z poszukiwaniami dotknęło mnie i rozczarowań i stresu ale i miłych chwil by do wszystkiego podchodzić ze śmiertelną powagą. Czego i Wam życzę :D
A przyjaciół to szuka się w terenie a nie na forum. Chociaż nie wykluczam, że można i przez forum jakąś przyjaźń zapoczątkować. Chociaż tutaj nie jestem szczególnym fanem tego typu znajomości, bo kończą się różnie, o czym jak ktoś jest cierpliwy i ma dużo czasu może sobie poczytać w tych hmmm moich postach.
Kolego Technik, Twoje pytanie było natury zbyt ogólnej, jest typowe dla młodego pokolenia, które zamiast cierpliwie poczytać na forum i ukierunkować je, zadaje pytanie na zasadzie ,,mam wykrywacz i powiedzcie gdzie mam coś wykopać"... Ano trzeba trochę poczytać i wtedy zadasz pytanie, ,,czy miejscówka X koło miejscowości Y jest już przekopana" wtedy nikt nie będzie ironizował :-)
Poszukiwania to fajna rzecz ale nie róbcie z tego śmiertelnie poważnej liturgii, bo ma przynosić uśmiech a nie moralne wydumki o tym czy ktoś zażartował w taki czy inny sposób Kolego (Koleżanko?) Pelagia. Takie dyrdymały ...,,Co do szukania na Podkarpaciu to masz tu pierwszą i drugą wojnę . Podkarpacie to dość duży kawałek terenu opuszczone wioski , cerkwie , ślady partyzantów i pozostałości po UPA . Dokładnej lokalizacji miejscówki nikt Ci nie poda bo to tajemnica . Owszem mogę Ci napisać okolice Sieniawy , Jarosławia , Lubaczowa, Przemyśla itp... wybacz ale wyglądają na przepisane spod hasła ,,Podkarpacie" w wikipedii. No ale z czasem jak nabierzesz doświadczenia z pewnością i zaliczysz pierwszy sezon z wykrywaczem to nabierzesz tez trochę dystansu do poszukiwań. Niniejszym proponuję swoje żale wylewać na PW jeżeli ktoś ma ochotę to prosze pisać bo zabagnimy wątek w sposób iście staropolski :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 sierpnia 2012, 22:12 
Kapral
Kapral

no tak, masz może racje zbyt poważnie podszedłem do tematu i do twojej wypowiedzi ,życie trzeba brać na wesoło :)
Posłuchałem rad starszych i doświadczonych kolegów i spędziłem popołudnie na przesłuchaniu rodziny, co wiedzą sami i od swoich rodziców
o najbliższym regionie.O dziwo okazało się ze nie jest tak źle-sąsiadka odznaczona medalem sprawiedliwych co jak mi powiedziano jest bardzo rzadkie. a w odległości około 30 km mam warzyce siekłówke gdzie były prowadzone walki, około 40km rakszawa
gdzie są transzeje z 1 wojny, dąbrówka okolice- wysadzony magazyn amunicji(jednak tam tata juz mi zapowiedział ze wyjazd odpada
chyba ze chcemy sobie znaleźć rozrywkowe fanty a jak twierdzi jest ich dość dużo i bez zbytniego wysiłku mozna sobie zapewnić ,
w najlepszym wypadku rentę :) to w skrócie
Mam zapewniony wyjazd do znajomych rodziców w okolice cieszanowa(przemyskie) gdzie sporo jest ciekawych ludzi, którzy dość dużo wiedzą o miejscach z których wysiedlano ludzi całymi wioskami a obecnie te miejsca porasta las , jak również o miejscach gdzie coś się działo
jak coś sie dowiem a sam nie bede mógł sprawdzić zapodam na forum , dla innych .
pozdrawiam i dziekuje za rady

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 21 sierpnia 2012, 00:09 
Sierżant
Sierżant

Technik dobrze myślisz . Co do okolic Cieszanowa to masz tam spore pole do popisu . Pierwsza wojna , druga wojna Linia Mołotowa P.O. Brusno Stare i P.O. Brusno Nowe ( Podemszczyzna ) . Wysiedlona wioska Brusno Stare ( po której pozostał piekny cmentarz z krzyżami Bruśnieńskimi ) , widoczne ślady po chałupiskach , okoliczni mieszkańcy twierdzą o istnieniu tam kryjówek UPA . W lesie okopy zarówno pierwszowojenne jak i te z drugiej wojny .W lesie i okolicznych polach schrony Linii Mołotowa . O zmaganiach pierwszowojennych świadczy cmentarz znajdujacy się w lesie po lewej stronie drogi przy wiosce Brusno Nowe . Oprócz tego przy tej samej drodze miejsce po nie istniejącej wsi Rudka ( spalonej przez UPA kurień Żelezniaka) Nowe Sioło - stary dworek ( miejsce nie do kopania ) . Kopanie nie sprawia kłopotu bo gleba piaszczysta .Jakbyś chciał pojechać drogą przez las Brusno Nowe -Lubaczów to też natkniesz się na chałupiska i I wojenne okopy. Polecam również do pooglądania opuszczone cerkwie Oleszyce Stare , Brusno Nowe , Podemszczyzna , Chotylub Cieszanów , Płazów .Okolice rzeki Lubaczówki na której zatrzymał się front podczas pierwszej wojny . Z niecierpliwościa czekam na Twoją relację .

Prem co do wikipedi czy Ty znowu żartujesz ? Co do pierwszego mojego sezonu z wykrywaczem to trwa on 21 lat , tak 21 lat poszukiwań bez wikipedi pzdr Pelagia :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]