Teraz jest czwartek, 1 stycznia 2026, 19:23

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: jak znaleźć konkretnego żołnierza
PostNapisane: sobota, 6 sierpnia 2011, 10:20 
Porucznik
Porucznik

witam,

Mam takie pytanie odnośnie poszukiwań żołnierzy. Otóż w mojej miejscowości (jak i w wielu innych) pod koniec II wojny światowej był lazaret. Znajdujący się tam żołnierze (4 lub 5) w marcu 1945 zostali zastrzeleni przez rosjan, ich ciała zakopano w miejscu gdzie zostali zastrzeleni a po jakimś czasie przeniesiono je na parafialny cmentarz.

I tu moje pytanie - czy jest w ogóle możliwość dotarcia do informacji: co to byli za żołnierze, z jakich jednostek, itd? Praktycznie jedyną rzeczą, którą wiadomo to miejscowość gdzie zginęli i data.

Kiedyś w sprawie kogoś z rodziny pisałem tu http://www.dd-wast.de/ i otrzymałem odpowiedź. Tylko że w tym przypadku miałem więcej danych.

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: jak znaleźć konkretnego żołnierza
PostNapisane: sobota, 6 sierpnia 2011, 10:27 
Generał Broni
Generał Broni

http://groby.radaopwim.gov.pl/ Może to coś pomoże.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 15 października 2012, 09:46 
Porucznik
Porucznik

Znajomy polecił mi również tą stronę: http://www.volksbund.de/graebersuche.html
A teraz ogólnie pytanie dotyczące ekshumacji grobów w 1946. Z tego co się dowiedziałem, to jesienią 1946 z okolic mojej miejscowości ekshumowani zostali żołnierze, których przeniesiono na zbiorowy grób na cmentarzu parafialnym. Jaka instytucja może mieć dokumentację związana z tymi ekshumacjami? Bo zakładam, że jakieś dokumenty na to muszą być (czy też powinny).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 15 października 2012, 10:59 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam,jeśli to cmentarz parafialny to zacznij od proboszcza,kroniki parafialne.Zdaje się że takie akcje organizowało PCK.A jak było w twojej miejscowości to może jacyś świadkowie żyją i porozmawiać z nimi by się przydało.Darz Dół!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 15 października 2012, 11:04 
Moderator
Moderator

Powinny takowe być, ostatnio oglądałem oryginały protokołów z pochowku żołnierzy Wh w mojej okolicy, zorganizowanego bezpośrednio po zakonczeniu walk, goście robiacy ten pochówek ( mogila zbiorowa) zadali sobie kupe trudu, bo spisali wszystkich pochowanych z posiadanych przez nich dokumentow oraz blach, wraz z przydziałami do konkretnych jednostek ( kilkadziesiąt nazwisk).
W Twoim przypadku na tak dokładne namiary bym nie liczył, ale niewykluczone ze podczas ekshumacji ktoś spisał choćby namiary z nieśmiertelników i taki protokol gdzies może być jeszcze zachowany.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 15 października 2012, 13:08 
Porucznik
Porucznik

gnom napisał(a):
Witam,jeśli to cmentarz parafialny to zacznij od proboszcza,kroniki parafialne.Zdaje się że takie akcje organizowało PCK.A jak było w twojej miejscowości to może jacyś świadkowie żyją i porozmawiać z nimi by się przydało.Darz Dół!

Kroniki parafialne nic o tym nie wspominają. Z Fundacji Pamięć otrzymałem na razie informację, że moje zapytanie przesłali do Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge w Kassel - także czekam na jakiś odzew. Z ludźmi rozmawiam już od ponad 4 lat - jak na razie nie za wiele ludzie o tym wiedzą, widocznie nie natrafiłem jeszcze na taką osobę. Rada Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa też nie posiada informacji na ten temat: http://groby.radaopwim.gov.pl/grob/12751/

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]