Teraz jest wtorek, 7 kwietnia 2026, 17:47

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: tajemniczy napis na pomniku
PostNapisane: poniedziałek, 14 lutego 2005, 22:39 
Wielki Szpitalnik

Witam.
nie wiem czy to odpowiedni dział ale już niech będzie. (jeśli nie to Moderatorze przesuń ten temat do innego odpowiedniego działu).
otóż ostatniej słonecznej, wietrznej niedzieli przejeżdżaliśmy z kolegą bezdrożami mazowieckich lasów i naszą uwagę zwrócił niewielki pomniczek stojący w środku lasu, z dala od siedzib ludzkich. nie byłoby w tym nic szczególnego gdyby nie napisy zdobiące pomnik.
napis w czterech wierszach brzmi: 1907 KANOI HEMA WAR
pomnik zwieńczony krzyżem z figurą Chrystusa.
ja osobiście nie spotkałem się nigdy czymś podobnym (mówię tym napisie a nie okrzyżu). jeśłi ktoś z was może pomóc rozwiązać tę zagadkę proszę o odpowiedź.
pozdrawiam.
tomato

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Ostatnio edytowano wtorek, 15 lutego 2005, 09:41 przez tomato, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 lutego 2005, 22:42 
Wielki Szpitalnik

drugie zdjęcie, czasem mam kłopot z załadowaniem dwóch fotek.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 lutego 2005, 11:09 
Poczciwy Otto

Napis jakby nieudolnie zrobiony. Nic innego nie pisze? Bo ten wygląda na prowizorkę którą ktoś sobie dla jaj zrobił albo w ciężkich warunkach.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 lutego 2005, 17:39 
Generał Broni
Generał Broni

ostatnie słowo z ang wojnę oznacza, może pozostałe też w językach tubylców, lub nam nieznanych ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 lutego 2005, 18:15 
Małomówny czytacz

no wiec tak..
na pewno nie rozwiaze zagadki pomnika ale wyraz kanoi wystepuje w wielu jezykach oznaczajac np
w czeskim: kanoe [taki drewniany kajak z zadartymi noskami].
wystepuje takze w jez greckim, japonskim, indyjskim..
czesto uzywany jako japonskie imie i nazwy firm azjatyckich [od imienia zalozyciela]

wyrazenie: "hema war" jest blizsze europejskiemu rodowodowi i powiedzialbym nawet ze ma cos wspolnego ze starogermanskim..
takie wyrazenie wystepuje w jezyku neimieckim, szweckim, a takze w jakims slangu w szwajcari.

nie mozna nie zauwazyc ze wyrazenie to jest takze wyjatkowo popularne w afryce.. ale tam jest czesto jako nazwa wioski czy tez czyjes imie.

stad tez sugerowałbym iż jest to wyryte czyjes imie i nazwisko i wyraz war niekoniecznie musi sie odnosic do angielskiego "wojna" moze to pomnik na zasadzie nagrobka?? przerobiony pozniej na kapliczke ??

moje rozwazania nie sa w zaden sposob zwiazane z jakakolwiek nauka - dedukuje patrzac co na poszczegolne wyrazy wyrzuca google..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 lutego 2005, 19:07 
Poczciwy Otto

Jakby się przyjrzeć to KANOI mogłoby być równie dobrze trochę zdartym KANOT.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 lutego 2005, 19:38 
Wielki Szpitalnik

po przeczytaniu postu BtS'a pomyślałem że może ten pomnik został postawiony w tym 1907 roku w miejsce innego, poprzedniego, przy czym odzwierciedlono "oryginał" - nie zapominajcie o "y"! - błąd ortograficzny!!! napisy. Tylko że jeśłi wcześniej był tam jakiś upamiętniający cokolwiek obelisk to prwdopodobnie był z kamienia czyli trwalszy niż obecny cementowy.
dodam jeszcze wyjaśnienie że stoi To przy starym trakcie wiodącym ku Bugowi, dziś drodze polnej lub leśnej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 lutego 2005, 18:16 
Małomówny czytacz

Kretschmer napisał(a):
Jakby się przyjrzeć to KANOI mogłoby być równie dobrze trochę zdartym KANOT.

kanot odpada.. dzieki odpowiedniemu swiatlu dosyc wyraznie widac cien powstajacy w wycieciu w betonie - to co wyglada na kreske ktora mialaby tworzyć T na koncu "kanot" jest w rzeczywistosci odmierzona linia ktora miala umozliwic pisanie w miare rowne w poziomie i rownej wielkosci literki.

widac te linie pomocnicze wzdluz wszystkich wyrazow wiec akurat "kanot" odpada..

pozdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 lutego 2005, 18:32 
Specjalista
Specjalista

tomato napisał(a):
po przeczytaniu postu BtS'a pomyślałem że może ten pomnik został postawiony w tym 1907 roku w miejsce innego, poprzedniego, przy czym odzwierciedlono "oryginał" - nie zapominajcie o "y"! - błąd ortograficzny!!! napisy. Tylko że jeśłi wcześniej był tam jakiś upamiętniający cokolwiek obelisk to prwdopodobnie był z kamienia czyli trwalszy niż obecny cementowy.

Witam

To i dołożę "swoje trzy grosze" ;)
Całkowicie sie zgadzam z powyższą wypowiedzią. Ten pomnik to według mnie tylko kiepska namiastka czegoś co stało tam wcześniej. Raz ze wzgledu na kiepski materiał a dwa - prymitywną dość forme i wykonanie. A ten dziwaczny napis to juz z pewnościa próba odtworzenia napisu z pierwowzoru. I nie sądzę aby to miało jakikolwiek związek z wojną. Raczej pamiątka upamietniająca jakies szczególne wydarzenie dla kogoś lub zaistniałe w tym właśnie miejscu.

Pozdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 lutego 2005, 19:48 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

witam
Tomato.....a czy możesz podać nazwy paru miejscowości które leżą najbliżej tego pomnika, może w ich historii bedzie jakaś wskazówka...zwłaszcza że rok wydarzenia jest znany, bo nie sądzę żeby ktoś odwzorowywał napis pomnika, który jak przypuszczacie stał tam wcześniej i umieszczał tam date "modernizacji".....bez sensu.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 lutego 2005, 11:12 
Wielki Szpitalnik

najstarszą miejscowością w okolicy jest Kamieńczyk nad Bugiem w miejscu ujścia Liwca do Buga. pomnik jest przy trakcie wiodącym do kamieńczyka. drogę tą przemierzali od wieków ludzie, np. na odpusty, do przeprawy przez rzekę itp. Dawna nazwa miejscowości to Kamieniec Mazowiecki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 kwietnia 2007, 20:16 
Podpułkownik
Podpułkownik

Jako że zagadka nie została rozwiązana, to pozwolę sobie odgrzebać stary temat :)

Dzisiaj wybrałem się na przejazdzke rowerem, miałem zamiar zlokalizować miejsce potyczki z czasów powstania styczniowego.
W Kamienczyku obejrzałem sobie mogiłę powstanców którzy polegli po Fidestem z 1863r.
Z Kamienczyka wyruszyłem wspomnianym traktem w stronę Fidestu. Pedałując przez ułamek sekundy zwróciłem wzrok na przydrozna kapliczkę, i nie zaówarzając niczego nadzwyczajnego pojechałem dalej.
Dojechałem do Fidestu i pytam się chłopa gdzie miała miejce ta bitwa, powiedział: " jadź pan tam spowrotem na Kamienczyk ,za jakieś 2 kilometry bedzie stała kapliczka, co ją postawili , na pamiatkę bitwy, wszesniej stała tam taka drewniana , ale sie rozpadła , tom co teraz stoii to jakies 40 lat temu postawili , jak ja jeszcze młody żem był".
Wróciłem popatrzyłem na kapliczke i ten dziwny napis (wydawało mi sie ze już go kiedys widziałem :) ). Weszłem parę metów w głąb lasu, widząc z 2 hektary zrytej scółki i nie zakopanych dołków, zrezygnowałem z szukania w tym miejscu i pojechałem dalej, na ruskie ziemianki z IIWŚ.

Napis w dalszym ciągu nie został przetłumaczony, ale wiadomo z jakiej "okazji" postawili tą kapliczkę ;) :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 kwietnia 2007, 21:46 
Kapitan
Kapitan

Z tego co zauważylem w google to zarówno kanoi jak i hema wystepują w indyjskim... więc może też w cygańskim ??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 stycznia 2009, 12:22 
Podporucznik
Podporucznik

temat karczmy przy tym trakcie też już zakończony. :( :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 stycznia 2009, 14:12 
Moderator
Moderator

To już kiedyś zostało wyjaśnione na innym forum:

http://www.ioh.pl/forum/viewtopic.php?t ... 2a8488fd47

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]