Jeśli tak wygląda sprawa z kurhanami to spoko, ok, luz :D . Zreszta jeszcze odświeżę sobie wiadomości z książki bo dawno to czytałem. Ale ogólnie dziwna sprawa bo, np: jak nie raz ktoś trafi na bardzo stary cmentarz to przenoszą szczątki itp i nic już tam
nie ma i nikt tego nie traktuje w inny sposób niż np; las, pole czy park ( przykład wzięty z mojego miasteczka ). :8)
P.S. Raf1975 na cmentarzu to nawet przez myśl nie przeszło mi kopać, a kurhany przez myśl przeszły bo tam nic już
nie ma :oops:
Aha co do osłuchania sprzętu:
Bovver napisał(a):
Skoro piszesz, że to Twoje pierwsze wyjście, będziesz mógł spokojnie osłuchać sprzęt i zobaczysz co z czym się je, jak działa i reaguje na poszczególne metale. Nie kombinuj na początku z ustawieniami, włącz sobie all metal, słuchaj i kop.
To ogólnie ustawiłem 2 tony dynamik, dyskryminacja na 3/4 nieraz nawet na 90 %, grunt tak na 3 kreski tylko, sens 98%
I faktycznie ogólnie te dwa tony są fajne, tylko że one działają na rzeczy, które są bardzo płytko - np jakieś 10cm :zb
A na te głębiej na początku dają czysty sygnał ( np jedne lub dwa ciche piknięcia ), dopiero jak się zrobi małą ,,odkrywkę" - zgarnie troszkę ziemi to dopiero wtedy wykrywacz zaczyna lekko szczekać...
Przy okazji zrobiłem sobie też test na monetki. Położyłęm na wierzchu na liściach 5zł, 5groszy, 20 groszy i srebrny pierścionek.
Najbardziej czysty dźwięk był na pierścionek, później 5zł i 5 groszy, a na 20 groszy było szczekanie ( pewno dlatego że to zwykłe żelazo bez koloru? ). Tylko teraz pytanie czy jak szczeka na 20gr to czy, np na jakąś starą monetkę z 1800-1990 roku też nie będzie szczekać zamiast dawać czysty sygnał?
Używałem pinpointa to nawet fajna sprawa.