Teraz jest piątek, 19 września 2025, 00:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Cmentarze Żydowskie (Kirkuty) Kto wie gdzie są?
PostNapisane: niedziela, 27 lutego 2005, 09:56 
Generał Broni
Generał Broni

Uwaga,
działam trochę w Fundacji Pamięci Ofiar Holocaustu. Jednym z punktów programu fundacji na lata 2005-2007 jest ochrona i opieka nad zapomnianymi cmentarzami żydowskimi. Są na to środki i jest chęć młodych wolontariuszy.

Ja ostatnio przypadkowo odkryłem teren ( na którym nota bene znalazłem medalion starożydowski), który potem, po rozmowie z osobnikiem miejscowym czyli autochtonem okazał się cmentarzem żydowskim. Nie było w zasadzie żadnych Macew (nagrobków) ani śladów po grobach.
Zgłosiłem się do Wójta z oficjalnym pismem i już w tych dniach będziemy się przygotowywać do ogrodzenia terenu...

Mam taką prośbę: Ktokolwiek z was cokolwiek na temat jakiegoś cmentarza żydowskiego wie, niech podzieli się z łaski swojej ze mną. Ja to naniosę na mapkę i przekażę kolegom z fundacji. Pamiętajmy, ze zapmniane miejsca pochówku też są święte i wymagają opieki żyjących......

:ang

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 lutego 2005, 10:09 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

rymanów powiat krosno jest tu cmentarz żydowski jest ok 70 macew niektóre z połowy XVIII w pośrodku 2 niedawno odnowione (domy modlitwy ). pochowani są tam mieszkańcy rymnaowa sprzed wojny jak również żołnierze wyznania z 1 i 2 wojny światowej. oprócz cmentarza znajduje się tu również stara bożnica wzniesiona w XVII w można powiedzieć ruina ale w tym roku ma zostać odremotowana ponieważ mija rocznica śmierci znanego rabina cadyka-cudotwórcy Friedmana on też jest pochowany na tym cmentarzu

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 lutego 2005, 10:25 
Generał Broni
Generał Broni

Dzięki Ci Kruger 11
Tym cmentarzem najwyraźniej już ktoś się zajmuje ale dzięki Tobie wpadłem na pewien pomysł......

Chyba wezmę się za wydanie albumu o istniejących cmentarzach i bóżnicach żydowskich w Polsce
Piersza edycja pokazywałaby tylko te pielęgnowane......
Następna edycja te zaniedbane
a kolejna te juz odnowione......
Arcyciekawy temat.

apropos albumu zachęcam do robienia i kolekcjonowania fotek jakichś konkretnych rzeczy.
Widziałem ostatnio albumik z kapliczkami przydrożnymi na Warmii. Z opisem miejsca i krótką historią kapliczki. Coś niebywałego. Można wręcz pokusić się o wycieczkę z albumem w ręku bo opisy miejsc są precyzyjne......

Ale takie fotki lub tylko opisówki mogą dotyczyć Wiatraków, młynów, spichlerzy, mennic, targowisk, czy miejsc odpustów, kościoły, bóżnice, kapliczki, cmentarze żołnierzy września, cmentarze żołnierzy z innych wojen, Grobowce słynnych ludzi, miejsca pochówków elity kulturalnej i duchowej Polski itd itd

mało tego - zapomniane groby w lasach, na bezdrożach.....
warto takim obiektom robić fotki choćby po to by sie wymieniać nimi lub informacją z innymi hobbystami.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 lutego 2005, 10:55 
Moderator
Moderator

Kocio bardzo ciekawa inicjatywa.Tu masz link do strony o cmentarzu żydowskim w Kłodzku http://www.cemetery.ng.pl .Cały bajer polega na tym że podlega on pod gminę żydowską Wrocław,ale oni o nim chyba zapomnieli onim bo jest w tragicznym stanie co zresztą widać na fotkach na powyższej stronie.Jest to dość mały cmentarz zapomniany przez ludzi(ostatnia osoba pochowana na początku lat 60 znany Kłodzki lekarz dr.Einhorn),znajdujący sie na terenie szkoły podstawowej.Szkoda aby uległ z niszczeniu bo to ostatnia pamiątka po społeczności żydowskiej w Kłodzku,nie licząc tablicy w miejscu gdzie stała synagoga(synagoga poszła z dymem podczas Nocy Kryształowej ).Jesli bedzie potrzebne jeszcze jakies info tyczące się jego to daj znać

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 lutego 2005, 11:11 
Generał Broni
Generał Broni

dzięki za info Prezesszczepan.... :h

Mówi się, że Żydzi rządzą kaską na Świecie....
Albo to nieprawda, albo nie mają Boga w sercu, albo nie wiedzą o takich miejscach.
Przyjmuję w konstytucyjnym przeświadczeniu (domniemaniu) niewinności, że nie wiedzą.
Właśnie dlatego chcę to pokazać opinii Światowej.
A ponieważ niedługo robimy Targi Izrael-Polska w Warszawie nie odpuszczę sobie tej przyjemności by zrobić mały punkcik z wystawka poswięcona cmentarzom żydowskim w Polsce, z takimi fotkami.
Obok postawimy skarbonkę Fundacji - ciekawe co ci biznensmeni tam wrzucą........

:hmmm

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 lutego 2005, 11:11 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Taki cmentarz (a raczej to co z niego zostało po kilkuletniej okupacji) jest w Suwałkach przy ul. Bakałarzewskiej. Zachował się jeden nagrobek bez tablicy. Połamane płyty nagrobne kilkadziesiąt sztuk wmurowane są w specjalnie wykonaną ścianę (zapomniałem nazwy). Co do fotek ja akurat pstrykam stare stylowe nagrobki i krzyże przydrożne do 1945 r. Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 lutego 2005, 11:20 
Generał Broni
Generał Broni

Majorian, jak już zrobisz trochę fotek z tego cmentarza, prześlij mi je, please na priva...
Mogę jedną rzecz obiecać - jeśli Fundacja Będzie chciała któregoś użyć, zapyta Cie a nawet zapłaci w przypadku publikacji.....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 lutego 2005, 12:14 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Nie ma problemu. Napstrykam za tydzień. Ew. publikacja gratis ;) . Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 lutego 2005, 12:25 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Wrocław ul.Slezna

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 lutego 2005, 12:44 
Generał Broni
Generał Broni

Dzięki majorian!
Jeśli projekt wyjdzie i wydamy ten albym to będziesz miał w nim podziękowanie.
Jak możecie ([BS] Wolf) to piszcie odrobinę więcej niz tylko adres. może jakieś fotki.....
Please...

:h

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 lutego 2005, 13:18 
Specjalista
Specjalista

Witam

Busko-Zdrój , postałości cmentarza, dookoła ledwo widoczne resztki muru. Cmentarz w zasadzie wyglada jak łąka, w zakrzaczeniu w rogu cmentarza kilkanaście (może troche więcej) rozbitych macew (na jednej stercie). Wiem tez gdzie są przynajmniej dwie całe

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 lutego 2005, 13:51 
Generał Broni
Generał Broni

Dzięki Jaro5, mógłbyś zrobić kilka fotek i blizej opisać gdzie?
Ewentualnie jak bedę w marcu jechał do Buska to sie z Tobą skontaktuję i Bys pokazał to wszystko, OK?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 lutego 2005, 13:56 
Specjalista
Specjalista

Nie ma najmniejszego problemu, z tym że w Busku bede dopiero tak w drugiej połowie marca. Jak bedziesz sie wybierał to daj znać (jarek.busko@wp.pl) albo telefonicznie (numer moge podać Ci w privie). Jeśli bede nadal poza domem to podam Ci namiary jak tam trafić (bardzo łatwo bo to ok 200 metrów od obwodnicy w kierunku Tarnowa)

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 lutego 2005, 14:00 
Generał Broni
Generał Broni

Ja też przed 20 marca nie będę tam jechał tak więc złapiemy się...
Daj na priva Nr tel.
Swoją drogą, nie wyruszam na wyjazdy bez wykrywki. Sa tam ciekawe znaleziska? jakieś wczesne osadnictwo maybe?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 lutego 2005, 15:37 
Weteran
Weteran

To ja mogę się zaoferować zrobienie fotek z wyszkowskiego byłego cmentarza. Tam przywróceniem pamięci zajeła sie fundacja, odkupiono resztki nagrobków i umieszczono w ścianie symbolicznego pomnika. Na otwarciu był nawet wiceprezydent USA.

Z albumem fajna sprawa - ale w zasadzie w każdym miasteczku był kirkut, więc jest tego strasznie dużo.

Taki zapomniany (może już nie?) jest w okolicy Karczewa.

pzdr 111

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]