Teraz jest piątek, 1 sierpnia 2025, 20:18

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Druty
PostNapisane: niedziela, 25 sierpnia 2013, 16:33 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Postanowiłem zapytac wszystkich forumowiczów na temat drutów miedzianych,które zalegają na polach.Na pewno każdy z nas natrafia na druty miedziane róznej grubosci .Wiem ze głupie pytanie,ale dziwi mnie ilosc drutów na polach.Przewaznie znajduje grube druty miedziane,bądz ich kawałki.
Fakt..fajnie tak po całym dniu wrócić,z iloscią ok 1kg drutów=17zł,na skupie na baterie zawsze jest,ale nie oto chodzi...Chcę zapytac was co sadzicie na ten temat,skąd te druty w takich wymiarach i ilosciach,nie wiem czy w waszych regionach jest tyle co u mnie.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Druty
PostNapisane: niedziela, 25 sierpnia 2013, 16:45 
Generał Broni
Generał Broni

U mnie też ich pełno i zawsze mnie to intrygowało, podobnie jak u Ciebie są różnej grubości i różnej długości, bardzo rzadko zdarza sie wersja pokryta gumową otoczką (wtedy pewniak że to kabel).
W sumie nie klnę na nie bo zbieram je na złom, podobnie jak wszelkie inne mosieżno-miedziane przedmioty które nie są fancikami.

Niestety oprócz miedzianych drutów znajduje też całkiem sporo tych aluminiowych, które niestety do niczego sie nie nadają a bardzo potrafią irytować.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 sierpnia 2013, 17:05 
Moderator
Moderator

Jeżeli z jednego wypadu przynosicie kilogram drutów, to u mnie jest ich zdecydowanie mniej. A skąd się wzięły? drut to ciągle jeszcze podstawowy sprzęt naprawczy o uniwersalnym zastosowaniu :) przy wykonywaniu instalacji elektrycznej powstaje masa ścinków które często lądowały na polu, to samo przy naprawach i modernizacjach sieci przesyłowej i telegraficznej. Ja dość często znajduję jeszcze zwinięte z grubszego drutu oczka o śr 4cm, z uchwytem-służyły wiejskiej dziatwie do pomiaru ślimaczków winniczków :) kiedyś to był nasz ważny artykuł eksportowy :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 sierpnia 2013, 17:10 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

To proste jeszcze kilkanaście lat temu brakowało wszystkiego.Polak z zasady to złota rączka.Drut używany był do wszystkiego tak jak obecnie taśma samoprzylepna.To co się trafiło pod rękę było wykorzystywane przez rolników do wiązania ,mocowania itp.Mało tego wiele śmieci tego typu trafiało do obornika gdzieś w obejściu(nie było jeszcze ustawy śmieciowej)Potem roztrząsano to wszystko na pola.Pewnie trafiają się wam stopione kawałki np.aluminium.W większości to jakieś kapsle ,opakowania spalone w kuchni a popiół wysypany na obornik i na pole...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 sierpnia 2013, 18:56 
Generał Broni
Generał Broni

Tak ale miedź jest w cenie, dlatego dziwi wyrzucanie tych drutów zamiast zaniesienie do skupu złomu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 sierpnia 2013, 19:32 
Generał Broni
Generał Broni

Od początku moich poszukiwań,nie ważne czy w wodzie,czy na lądzie,zawsze zabieram wszystkie metale kolorowe aby oczyścić pole poszukiwań.Przy następnym wejściu na ten teren,mam już dużo mniej śmieci i mogę się wsłuchiwać w słabe ale ciekawe sygnały i to się opłaca.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 sierpnia 2013, 19:34 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Dziś dwa kawałki miedzianego drutu znalazłem w lesie, pośród okopów i mnóstwa łusek od pepeszy. Bardziej od drutów dziwią mnie gwoździe i śrubki w środku lasu..

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 sierpnia 2013, 19:46 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Leszel napisał(a):
Tak ale miedź jest w cenie, dlatego dziwi wyrzucanie tych drutów zamiast zaniesienie do skupu złomu.

Czasy się zmieniają ,jeszcze kilkanaście lat temu nikt nie wnikał czy drobne odpady warto zbierać na złom.Poza tym te druty zostały zgubione ,zerwane ,przetarte kończąc swą karierę jako coś tam . Jak byłem ,,młody,,Wszystko można było sprzedać od butelki,makulatury ,złomu ,pierza,jajek kończąc na końskim ogonie.Dzisiaj musimy te ,,niby odpady,, posegregować i za ich odbiór jeszcze zapłacić .czyli role się odwróciły ,albo ktoś nas robi w ...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 sierpnia 2013, 20:06 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

rufa napisał(a):
Od początku moich poszukiwań,nie ważne czy w wodzie,czy na lądzie,zawsze zabieram wszystkie metale kolorowe aby oczyścić pole poszukiwań.Przy następnym wejściu na ten teren,mam już dużo mniej śmieci i mogę się wsłuchiwać w słabe ale ciekawe sygnały i to się opłaca.

Tak ..ja również zabieram wszystko od polmosa po miedziany drut,rolnik sie cieszy że pole czyste,ja zadowolony ze kilka zetów wpadnie za kolorek(baterie gratis),oraz pole czyściejsze do nastepnych poszukiwan.Obie strony zadowolone :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 sierpnia 2013, 20:39 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ja wszystkie znalezione druty zabieram ze sobą.Część z nic słuzyła do zawiazywania worków z ziarnem do siania .Na grube mosiężne nie mam pomysłu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 sierpnia 2013, 21:16 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

raf1975 napisał(a):
rufa napisał(a):

Tak ..ja również zabieram wszystko od polmosa po miedziany drut,rolnik się cieszy że pole czyste,ja zadowolony ze kilka zetów wpadnie za kolorek(baterie gratis),oraz pole czyściejsze do następnych poszukiwań.Obie strony zadowolone :1

Rolnik się cieszy? :lol: Wątpię - Co ty takiego
wyciągasz aby rolnik się cieszył.
Przy dzisiejszej technice upraw mają to w D.. czy jakiś kawałek lemiesza zalega na polu..
Te słowa do Rafa.
A ty kolego - to bardzo dobrze, że czyścisz pole z wszystkiego. To podstawa poszukiwań. Jeśli masz zamiar tam wrócić to porządek robisz dla siebie i oczywiście nas wszystkich poszukiwaczy. :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 sierpnia 2013, 21:37 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ostatnio jak gadałem z rolnikiem to prosił,żeby duże stalowe przedmioty głęboko zakopać albo wynieść jak najdalej od pola.Zdarza się że potrafią uszkodzić jakąś maszynę ,dokładnie nie zrozumiałem jaką i co dokładnie bo gadał do mnie z szoferki ciągnika przy włączonym silniku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 sierpnia 2013, 22:32 
Generał Broni
Generał Broni

druty drutami, ale powiedzcie mi koledzy, po jaką cholerę rolnikom miliony cynkowych blaszek - trójkątnych, podłużnych, kwadratowych oraz o kształtach nieokreślonych, które zalegają na polach wokół Warszawy - szału mozna dostać :evil:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 sierpnia 2013, 22:55 
Moderator
Moderator

Te blaszki to dawne pokrycia dachów i wszelkie obróbki blacharskie, cynk w ziemi kruszeje i po każdej orce większe blaszki rozmnażają się na kilka mniejszych, przekleństwo :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 sierpnia 2013, 23:04 
Generał Broni
Generał Broni

a to rzeczywiście bardzo prawdopodobne, niestety, za Chiny nie ma jak tego zdyskryminować...pozdro

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]