Teraz jest wtorek, 22 lipca 2025, 00:57

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Komory Celne
PostNapisane: środa, 3 czerwca 2015, 05:20 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Wygrzebałem miejsce na przysłowiowym zadupiu, gdzie była komora celna pomiędzy Królestwem Polskim a Cesarstwem Rosyjskim. Niestety ładny kawałek ode mnie. Wobec tego mam pytanie, czy ktoś z was penetrował już taką miejscówkę, czy warto ? Miejsce niby zapowiada się ciekawie, ale takich zapowiadających się ciekawie miejsc odwiedziłem już setki, i bywa często (zbyt często) że się rozczarowałem. Jak się na to zapatrujecie ? Wyprawa to cały dzień od białego rana do zmierzchu, boję się że jak będzie niewypałem to kumpel dokona na mnie linczu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Komory Celne
PostNapisane: środa, 3 czerwca 2015, 20:16 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Bardziej las czy pola?, jeśli pola to wiadomo że o tej porze roku mogą być zasiane i będzie po wykopach; co do samych komór to z własnego doświadczenia wiem że mogą mile zaskoczyć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 czerwca 2015, 02:08 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Łąka rzadko jakieś drzewo i momentami krzaki większe w skupiskach, tak z tego co widzę na mapie. Nie wiem czy jest sens, daleko dość i czasu lekko szkoda. Kiedyś taką komorę celną między Rosją a Austro-Węgrami przeszukiwałem, to śmieci od groma było, bo budynki opuszczono dopiero w dobie PRLu. Jedynie na strychu był kociołek miedziany wojskowy carski i tasak saperski Austriacki na krokwi położony. A w ziemi kupa złomu kolorowego. Za to wzdłuż granicy to po przemytnikach fajne rzeczy zostawały.
Nie wiem jak to będzie w miejscu gdzie po skasowaniu Królestwa Polskiego komorę celną zlikwidowano i potem już tylko tam wyły wilki i nikt się nie zapuszczał. Lokalizacja też jest taka z tolerancją do 200 metrów mniej więcej. Więc nawet jeden dzień może być za mało na szukanie dokładnego miejsca.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 czerwca 2015, 15:40 
Generał Broni
Generał Broni

Każde miejsce w którym przebywali i przechodzili ludzie może zaowocować znajdkami...
Poszukałbym na okolicznych polach, które według starych map były wtedy np. ugorami. Tam trafiać mogły "śmieci" z takich placówek.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 6 czerwca 2015, 02:38 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Fortus, no i tu właśnie naruszyłeś odwieczny problem poszukiwań. Miejsce obiecujące, coś tu na pewno świetnego wyjdzie, ale czas wracać do domu a tyle jeszcze do przeszukania :( Przy odległych miejscówkach to jest mocno denerwujące. Niedawno miałem fajny lasek do przeszukania, ale troszkę duży. Zawinęliśmy się a kolega mi mówi że potem w tym lasku od miejsca naszego odwrotu na znajdował fajne rzeczy. Ile człek takich okazji przepuścił bo czasu nie starczy na odległą miejscówkę :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2015, 17:15 
Generał Broni
Generał Broni

Takie życie... nie ma szans, aby wszystko "wyczesać" z miejscówki. Jak nie teraz, to innym razem albo Ty, albo ktoś inny znajdzie fanciki. To jest TA motywacja do poszukiwań oraz powrotów do raz przeszukiwanych miejsc z nadzieją, że tym razem także COŚ pod wykrywacz wyjdzie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2015, 18:05 
Generał Broni
Generał Broni

Trafiliśmy z kolegą komorę celną w lesie (dodatkowo były tam młyny) i na małym fragmencie lasu wyszły setki monet, guzików i innych dupereli, z tego wiele sreber i nie tylko ;) Pewnie głębiej jest tam jeszcze raz tyle moniaków, ale niestety potrzeba by porządnej orki. Z wierzchu wyzbieraliśmy już wszytko :)
Także polecam takie miejsca. Pod jednym warunkiem - że będziesz tam pierwszy :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 8 czerwca 2015, 04:57 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Nawet jeśli będę ten dziesiąty to i tak pewnie coś jeszcze wydłubię sobie. Aspiracji nie mam wielkich, wystarczy jedna a konkretna monetka :) Miejsce z góry nie wygląda na jakieś uczęszczane, a i samą Komorę przeniesiono w inne miejsce zanim ją skasowano a miejsce robiło za coś w rodzaju małej strażnicy dla celników łapiących przemytników przez pewien czas. Wiadomo że w Rosji było tańsze złoto niż w Królestwie. Zobaczymy co z tego wyjdzie, jedyne źródło informacji o tej komorze znalazłem w Rosyjskich dokumentach urzędowych z epoki, więc nie spodziewam się tabunów detektorystów i krajobrazu księżycowego.

ps. Co najdziwniejsze wyszynk tam prowadzono jeszcze po skasowaniu funkcji komory celnej na rzecz strażnicy. Jak widać celnicy lubili się odprężyć po ganianiu po chaszczach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 29 sierpnia 2015, 09:58 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Wysłałem kumpla na przeszpiegi, miał bliżej. I krew mnie zalała, ponad 100 monetek w trzy długie wypady. Mówi że śmieci też od groma, ale niektóre ciekawe. Resztki biżuterii srebrnej i mosiężnej, złoty kolczyk i pierścionek, guziczki, sprzączki itp. Ma facet dług u mnie :) Teren ciężki i zaśmiecony, ale ponoć wart męki.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]