Teraz jest niedziela, 3 sierpnia 2025, 19:42

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Zagłębie Dąbrowskie
PostNapisane: wtorek, 10 września 2013, 11:07 
Kapral
Kapral

Witam.Cieszę się że tu jestem w tak zacnym jak sądze gronie i chyba jest to najwiekszy portal tego typu w polskim necie a jak nie to proszę mnie poprawić. Jestem raczej zielony w temacie bo dopiero czekam na mój pierwszy wykrywacz i chciałbym się zapytać czy ten mój teren rodzimy jest atrakcyjny pod względem poszukiwań i czy raczej jest kiepsko ?? Chodzi mi głównie o monety i też tak zwane boratynki ?? Jestem dokładnie z Będzina jakby ktoś mieszkał w mojej okolicy to będzie mi miło jak do mnie napisze. Dziękuje

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Zagłębie Dąbrowskie
PostNapisane: wtorek, 10 września 2013, 11:40 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witaj,
Tu masz dział Zagłębie Dąbrowskie, ostatnio ktoś z Będzina się odzywał.
viewforum.php?f=131

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 11 września 2013, 12:23 
Szeregowy
Szeregowy

Witam,
Ja od tego roku zacząłem, latam z garettem ace 150, kokosów nie ma ale podsumowując Będzin i okolice;
- co do miejscówek, pola głównie na skalę przemysłową że tak powiem, właściciela nigdy na żadnym nie spotkałem, problemów też nikt nie robił
- ciekawych miejsc od groma, typu punkt Celny w Czeladzi, problemem jest że leży pośrodku ogródków działkowych więc raczej sprawa stracona.
- kaplica z łatwym dostępem do starych w miarę dokładnych map, np jakiś dzielnic itp., są raczej ogólnikowe typu miasto tu i tu
- koryta Brynicy, Przemszy ukierunkowane w latach 40-50, ja jeszcze nie znalazłem dokładnej mapy z starym korytem np. Przemszy, która stanowiła granicę państwa. A wiadomo przy granicy ciekawe graty mogły by być.
- znajdy:
* monety póki co mocno zdezelowane, głównie niemieckie i PRL`ki, boratynki żadnej nie mam, jedyna konkretnie stara moneta jaką mam jest nieidentyfikowalna, ledwie kawałek widocznej faktury pozostał
* gwoździ mam tyle że spokojnie na złomie na baterie na nich zarobie
* sporo plomb ołowianych wpada
* pełno różnych resztek niewiadomoczego
* łuski, naboje też rewelacja, sporo niewystrzelonych
* sygnałów powyżej pół metra nie kopałem, saperką jednak źle się kopie na takich głębokościach:D
* polmosów czyli kapsli, puszek i nakrętek od nalewek też cała masa

Generalnie dobrego pola to szukałem ponad 2 miesiące, ale też czasu mam mało bo i dziecko małe i praca na 4 brygady, ale zasoby gleby są dla mnie wystarczające.
Jak masz więcej czasu jak 2 godziny na dojazd do miejscówki, poszukiwanie i powrót to na pewno będziesz zadowolony!:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 11 września 2013, 12:49 
Generał Brygady
Generał Brygady

blebleh napisał(a):
- ciekawych miejsc od groma, typu punkt Celny w Czeladzi, problemem jest że leży pośrodku ogródków działkowych więc raczej sprawa stracona.

Z tego co wiem to nie w tym miejscu była komora celna, ale i tak możesz uznać miejsce za stracone. Ciężko być Kolumbem w tym hobby :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 11 września 2013, 22:54 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Latam czasami po ogromnych polach w okolicy Będzina,rozmawiałem z właścicielem pola i nie robi żadnych problemów,byle by nie wchodzić w szkodę,mówił że nie tylko ja się tam kręcę,że takich jest więcej.Co do znajdek to tak jak pisał blebeh masa śmieci a monety w tragicznych stanach,ziemia jak jest sucha twarda jak beton.Za stan monet odpowiada chyba silne nawożenie chemikaliami.Mimo to od czasu do czasu tam zaglądam,a to z tego powodu że mam w miarę blisko.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]