Teraz jest czwartek, 31 lipca 2025, 21:51

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Poszukiwanie starych traktów
PostNapisane: środa, 1 stycznia 2014, 14:27 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Koledzy poszukiwacze! ;)
Teraz, gdy zrobi się trochę cieplej to już będzie mój drugi sezon z wykrywką. ;) Na wiele wypadów, czasem nawet 150 km dalej moje wyniki jak na razie są średnie... Nie licząc setek znalezionych łusek i szarpnerów(i polmosów ;), to tylko kilkanaście monet :( (w większości boratynki, kopiejki, jedna moneta srebrna 5 groszy z 1833 r.) ;). Dowiedziałem się tu na forum, a także od spotykanych czasem poszukiwaczy, że najlepiej szukać na dawnych traktach komunikacyjnych, handlowych... Problem w tym, że zupełnie nie wiem jak je odnaleźć... Jestem z Mazowsza, czy macie jakieś ciekawe publikacje z tego regionu dot. właśnie szlaków i jakie macie metody na ich odnajdywanie? Ja staram się analizować miejsca poprzez Google Earth, ale jak na razie efekty są... zerowe. Gdybyście zechcieli ogólnie podzielić się materiałami dot. Mazowsza, a które są przydatne w poszukiwaniach, byłbym bardzo wdzięczny! Interesuje mnie wszystko przed II WW ;).
Pozdrawiam i szczęśliwego nowego roku!!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Poszukiwanie starych traktów
PostNapisane: środa, 1 stycznia 2014, 15:41 
Pułkownik
Pułkownik

Kolego a czy znasz instytucję taką jak Biblioteka tam znajdziesz wszystkie informacje a przynajmniej większość w takim wynalazku jak książka.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 stycznia 2014, 15:53 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Szokuje mnie, że w ostatnim czasie na większości polskich forów, w odpowiedzi na pytanie pojawiają się takie kretyńskie wypowiedzi i to dosłownie WSZĘDZIE... Skąd się to w ogóle bierze, jakaś plaga czy coś? Po co się w ogóle wypowiadać jak się nie ma nic do powiedzenia? Tak kolego, wiem co to za instytucja, powiem Ci więcej: znam ją bardzo dobrze. Pozwól, że ja Ci zadam pytanie: a wiesz co to za instytucja "forum" i do czego służy?
PS: Ten jad powoli przechodzi i na mnie... Ale ciężko się nie irytować, skoro na forum nie mogę znaleźć ani jednego tematu, w którym nie ma takich "mędrców" jak kolega powyżej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 stycznia 2014, 15:59 
Porucznik
Porucznik

Panie Szeregowy takim tonem to Pan możesz rozmawiać z kolegą ze szkolenia podstawowego w NSR-ach :zb a nie z pułkownikiem.Kariery to Panu nie wróżę, przynajmniej w instytucji z pagonami, jednym zdaniem, jakby to powiedział jeden mój znajomy - zlicz gwiazdy synu. :zb :zb

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 stycznia 2014, 16:05 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Powiem tak: nie interesuje mnie ilość gwiazdek na pagonach :) a podstawowe wyznaczniki kultury, a w tym przypadku raczej jej braku... Ja życzę szczęśliwego nowego roku, a kolega pułkownik próbuje zademonstrować mi jakim to jestem idiotą, bo hmm wg. niego nie wiem co to książka. A myślę, że takowy komentarz wysłany do filologa (bo nim jestem) troszkę nie pasuje... I znów wywiązała się jałowa dyskusja przez nasączony jadem komentarz "pułkownika" a ja tylko prosiłem bardziej doświadczonych kolegów o trochę pomocy... Świetnie :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 stycznia 2014, 16:06 
Sierżant
Sierżant

Cześć Ja korzystam z tej mapki http://www.zamki.pl/?dzial=mapa

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 stycznia 2014, 16:07 
Generał Broni
Generał Broni

Panie maleaw1 trochę stonowania proszę.
Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę ile czasu ludzie poświęcili i pieniędzy by zdobyć poszczególną wiedzę teoretyczną.
Na wielu forach wpierw trzeba coś dać od siebie by wymagać od innych.
I nie unoś się bo wystarczy spędzić kilka godzin na internecie by znaleźć takie podstawowe wiadomości na temat traktów o jakie pytasz.
Tak na marginesie teraz w większości wiosek (przynajmniej w moim rejonie woj .pomorskie)są tablice informacyjne,które opisują ciekawostki historyczne i turystyczne.Często dołączona do nich jest mapka na ,której opisane są szlaki handlowe etc.

PS
Więcej spokoju ducha i cierpliwości w tym nowym 2014 roku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 stycznia 2014, 16:15 
Chorąży
Chorąży

A ja kolegę doskonalę rozumiem. Przez takie uszczypliwe uwagi człowiekowi często odechciewa się w ogóle udzielać. A to zjawisko sypnięcia jak najbardziej uszczypliwym tekstem jest straszne. Przecież tę wypowiedź można sprzedać w 1000 innych bardziej przystępnych , mniej irytujących sposobów . I tu chodzi chyba nie o wyimaginowaną rangę na forum a o zwykłą kulturę tym bardziej jak ktoś jest nowy na forum.... .Pamiętam jak kolega w ciekawy w sposób prezentujący swoje poszukiwanie pinpointerem zwinął temat właśnie z powodu natłoku uszczypliwych uwag wszelkiej maści buraków . Mimo , że wątek był ciekawy i bardzo humorystyczny : ( .

Sam jestem z Mazowsza. Osobiście korzystam z mapstera i mam wigu . Stare drogi w większości pokrywają się z aktualną siecią dróg więc sprawdzenie czy dana droga byłą uczęszczana w XIX i w XX i wyskoczenie na okoliczne pola i na pewno nie jedna monetka wpadnie :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 stycznia 2014, 16:26 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

P.G dzięki za mapkę ;) już ją widziałem kiedyś ,jest całkiem OK. Problem jest często tego typu, że na podstawie starych mapek ciężko dokładnie określić gdzie znajdował się trakt (mam na myśli te mniejsze), a w przypadku większych często jest na ich miejscu ekspresówka :(. Słyszałem o mapie Mayera von Heldensfelda, ale niezwykle cieżko ją zdobyć (jest dostępna, ale w arkuszach czarnobiałych). Podobno w miarę dokładna. Za WIG, o którym napisał kolega Barney znalazłem kilka karczm, ale najczęściej w ich miejscu nie było nic poza toną śmieci. Ta srebrna monetka, o której napisałem w pierwszym poście była na terenie na 100% dawnej karczmy przy głównej drodze asfaltowej, przy małej rzeczce. Wytypowałem ją całkiem przypadkiem, nie było jej na żadnej mapce, a po prostu tamtędy przejeżdżałem, a znalazłem tam z kolegą jeszcze ze 20 boratynek i jednego poniatoszczaka. Oprócz tego połamane łyżki i tonę innego żelastwa. Jedyna karczma w moim życiu. Co ciekawe, szukałem dalej wzdłuż traktu przy innych kanałach, rzeczkach, ale nie było tam już kompletnie nic. Przy młynach też kompletnie nic. Najczęściej fanty trafiały mi się po prostu przypadkiem.
PS: I sorry za nerwy, ale nie toleruję chamstwa bez względu na pozycję osoby tym chamstwem się wykazującej ;)

Ostatnio edytowano środa, 1 stycznia 2014, 16:35 przez maleaw1, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 stycznia 2014, 16:30 
Moderator
Moderator

Maleaw1, Coiner dobrze Ci poradził, stonuj trochę ze stylem swoich wypowiedzi jak i zarzutów, kolega Sprota dobrze Ci poradził, a sam na niego napadłeś i nie wykazałeś się zbytnią kulturą, której odmawiasz innym..
Wszedłeś na nowe forum, nawet się nie powitałeś :roll: I jednym z pierwszych rzeczy które robisz to zadajesz inafantylne pytanie, bo taka jest prawda, infantylne! Nie zadałeś sobie trudu aby skorzystać z forumowej wyszukiwarki, zapewniam Cię że jest tam 99% odpowiedzi na Twoje pytania..
Niestety to znak czasów w których żyjemy, najlepiej jest jak wszystko i szybko dostanie się podsunięte pod samą twarz na talerzyku :( Ale całe szczęście jeszcze nie na tym forum :D Daj coś od siebie, a zaręczam że nikt następnym razem nie odmówi Ci pomocy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 stycznia 2014, 16:32 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

A i pytanie: czy ktoś z Was szukał na Mazowszu pomiędzy miejscowościami Białuty, a Leszno (to przy Błoniu). Jest między nimi jeden stary trakt, chociaż szczerze mówiąc pojechałem tam szukać, bo wiem że odnaleziono tam sporo rzymków... I byłem tam, na niektórych odcinkach wychodzi sporo kopiejek, ale rzymków ani nic starszego brak.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 stycznia 2014, 16:36 
Generał Broni
Generał Broni

Jaki wykrywacz, jakie ustawienia?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 stycznia 2014, 16:36 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

EDEK:):):):) napisał(a):
Panie Szeregowy takim tonem to Pan możesz rozmawiać z kolegą ze szkolenia podstawowego w NSR-ach :zb a nie z pułkownikiem.Kariery to Panu nie wróżę, przynajmniej w instytucji z pagonami, jednym zdaniem, jakby to powiedział jeden mój znajomy - zlicz gwiazdy synu. :zb :zb

Głupszej wypowiedzi już dawno na forum nie było :n .
Niedługo zacznie się licytacja kto ma dłuższa sztycę w wykrywaczu.

Lenistwo maleaw1 to jeszcze inna bajka

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 stycznia 2014, 16:40 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Używam Rutusa Proximy, kupionego w 2013 r :). Chodzę na dynamiku, ustawienia na pola to najczęściej 39 czułość, dyskryminacja -15, częstotliwość możliwie blisko środka, korekcja kamieni na 0. Nie wiem czy też macie taki problem, ale w ogóle w miejscach gdzie stały jakieś zabudowania proxima daje strasznie dużo sygnałów, piszczy praktycznie cały czas i nie wiadomo gdzie kopać. Nie nauczyłem się jeszcze chodzić na statyku, nigdy nie próbowałem... W tym sezonie zamierzam zacząć :) fajnie by było znaleźć jakiś depozyt albo coś większego :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 stycznia 2014, 16:41 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Aa i nie jestem takim strasznym leniem jak się wydaje :) na forum już jestem od prawie roku :) czytuję regularnie, a napisałem posta bo wyniki zwyczajnie mierne :(

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]