Teraz jest sobota, 28 czerwca 2025, 14:51

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Różdzkarstwo jako ASP(Alternatywny Sposób Poszukiwań)
PostNapisane: poniedziałek, 11 marca 2013, 12:12 
Kapitan
Kapitan

Panowie jak w temacie. Zastanawiam się nad tego typu poszukiwaniami od czasu oglądnięcia na discovery programu o podwodnych poszukiwaczach złota. Rozumiem, że wielu może rozbawić temat.. ale w programie, ojciec jednego z poszukiwaczy złota, chodził z dwiema różdżkami po lodzie w poszukiwaniu złota.

Grubo kilka, kilkanaście metrów pod skutym lodem morzem rzeczywiście znajdowało się złoto. Jednak nie jesteśmy w stanie określić, czy tam pod wodą, wszędzie nie ma złota, a ów Pan po prostu miał szczęście, mogło i być tak, mogło to być wyreżyserowane na potrzeby programu, jednak sprawa sama w sobie jest dość interesująca. Ów Pan w poszukiwaniach podwodnych złota dorobił się pieniędzy, był właściwie jakby prekursorem takiego typu podwodnego poszukiwania złota, a metoda posługiwania się różdżkami w poszukiwaniach wydaje się przez niego sprawdzoną.

Gdyby, ktoś znalazł ów odcinek na Youtube proszę o wstawienie odpowiedniego fragmentu w temacie.
Sprawa ma się tak, że ogólnie różdżkarstwo jest u nas wyśmiewane, natomiast, sam jako młody chłopak chodziłem z takimi drutami, zrobionymi z dwóch kawałków siatki i rzeczywiście dało się wyczuć jak te różdżki w niektórych miejscach zaczynają się obracać i krzyżować.

Wiele się mówi o tym, że różdżki wykrywają żyły wodne, we fragmencie programu pokazane było, ze można wykryć złoto. Przypuszczać więc można, że także dzięki tym różdżkom można wykryć jakieś metalowe rzeczy. Tak więc ów temat trzeba także sprawdzić pod względem prawdziwości.

Jeśli ktoś posiada jakieś doświadczenia w temacie proszę się wypowiadać. Jak będę, na poszukiwaniach postaram się znaleźć czas na tego typu potwierdzenie tego sposobu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Różdzkarstwo jako ASP(Alternatywny Sposób Poszukiwań)
PostNapisane: poniedziałek, 11 marca 2013, 13:20 
Chorąży
Chorąży

Różdżkarstwo jest znane od bardzo dawna. I na przekór wszystkiemu jest skuteczne w wielu badaniach nie tylko w poszukiwaniu cieków wodnych. Jest to już dawno nauka wpisana do rejestru UNESCO . Ci co nie znają jej historii , możliwości i osiągnięć w dziedzinie geologi na całym świecie będą się śmiać. Ale na to sie juz nie patrzy tylko działa jeżeli się ma czułość radiestezyjną. Masz -to ćwicz, są książki na ten temat. Sporo już też było pisane na tym forum w tym temacie. Sam ją wykorzystuję do różnych celów. Życzę powodzenia. :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 11 marca 2013, 13:46 
Podpułkownik
Podpułkownik

Co prawda już to dzisiaj opisałem w tym dziale
http://www.poszukiwanieskarbow.com/forum/viewtopic.php?f=128&t=109016

petromin36 napisał(a):
Jeden z moich kolegów pisał w 1990 roku pracę magisterską o minerałach ciężkich (także złocie) w okolicach Lubawki. Był bardzo sceptycznie nastawiony do radiestezji. Mieszkałem w akademiku z innym kolegą który "bawił" się trochę radiestezją i podjął się zadania odszukania miejsca pobrania próbek z minerałami ciężkimi na podstawie tylko mapy i samych próbek. Nikt oprócz kolegi który te próbki pobierał nie znał dokładnej ich lokalizacji. Po tej "zabawie" okazało się że kolega "radiesteta" określił na mapie miejsce poboru próbek z dokładnością do 50m. Po tym doświadczeniu zabraliśmy się za inne mapy z okolicy. I tak przy okazji wyszło że w okolicy pomiędzy Ogorzelcem a Leszczyńcem :usta "coś" mu silnie oddziaływało. Powiedział ("radiesteta"), że jest tam dużo złota. Jako że studiowałem wtedy geologię poszukaliśmy na niemieckich mapach geologicznych te okolice i okazało się że jest tam zaznaczonych wiele sztolni (ale nie związanych z poszukiwaniem złota). Nie ma ich (tych sztolni) już na polskich mapach geologicznych. I jako że nie dysponowaliśmy żadnym poważniejszym sprzętem do badań to sprawa sobie ucichła. Jakiś czas potem w czasie przypadkowej rozmowy z innym kolegą wyszło, że jego znajomy prowadził na własną rękę poszukiwania wrocławskiego złota. I z jego informacji wynikało, że tajemniczy transport widziano w Kamiennej Górze, ale już do Kowar nie dojechał. Tak więc jeżeli ktoś kiedyś znajdzie to złoto w tamtej okolicy, to my zupełnie przypadkowo poznaliśmy jego lokalizację w 1990 roku.

Tu dodam tylko, że ten kolega radiesteta miał na imię Janusz (to tak do poprzedzającej odpowiedzi). Ale on studiował matematykę :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 11 marca 2013, 14:33 
Moderator
Moderator

Przede wszystkim chciałbym powiedzieć, że z całego serca popieram pomysł. Biorąc pod uwagę lawinowo rosnącą liczbę poszukiwaczy, jestem jak najbardziej za tym, aby część z nich biegała z kijami, uprawiała ASP i czerpała wiedzę z programów "Discovery" :1
Ja pozostanę przy White'sie.
m4rsh4ll napisał(a):
Rozumiem, że wielu może rozbawić temat..
Mnie rozbawił :)
janusz 59 napisał(a):
Różdżkarstwo jest znane od bardzo dawna.
...podobnie jak okłady ze skrzydła nietoperza na wrzody i trądzik młodzieńczy.
janusz 59 napisał(a):
I na przekór wszystkiemu jest skuteczne w wielu badaniach nie tylko w poszukiwaniu cieków wodnych.
Przy poszukiwaniu cieków wodnych nie musimy uciekać się do radiestezji. Możemy odkrywać je organoleptycznie, patrząc na krajobraz, lub w ostateczności włażąc w poszukiwany obiekt. Gdy robi się mokro w butach, to znak, że odkryliśmy ciek wodny.
janusz 59 napisał(a):
Jest to już dawno nauka wpisana do rejestru UNESCO .
Gdzie można się zapoznać ze wspomnianym rejestrem?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 11 marca 2013, 14:46 
Kapitan
Kapitan

Renaldzie, dla mnie też by to było śmieszne, gdyby mi jako młodemu chłopakowi kumple nie dali wykonanych z drutu różdzek. Nie interesuje mnie jakiś tam okultyzm z tym związany, po prostu wtedy jako młody chłopak bardzo silnie czułem jak te druty za jakąś sprawą się obracają, testowałem nawet w domu, pokazywałem rodzinie, teraz tak na szybko zrobiłem dwa druty zagięte, ale niestety bez efektu.

Co do jakiegoś rejestru UNESCO to nie wydaje mi się, żeby to była prawda. Jak znajdę odcinek z discovery to wrzucę.
:1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 11 marca 2013, 15:02 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Odcinek z Discovery... Wszystko staje się jasne:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 11 marca 2013, 15:34 
Porucznik
Porucznik

Nephilimer napisał(a):
Odcinek z Discovery... Wszystko staje się jasne:)

Dokładnie :lol: :lol: :lol: prawda objawiona.
janusz 59 napisał(a):
Różdżkarstwo jest znane od bardzo dawna. I na przekór wszystkiemu jest skuteczne w wielu badaniach nie tylko w poszukiwaniu cieków wodnych
to prawda.... wystarczy obejrzeć Harry Pottera.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 11 marca 2013, 15:44 
Generał Broni
Generał Broni

panowie niewierzący w dziłanie różczki-zróbcie sobie taki eksperyment:szklanka[typowej wielkości szklanka do herbaty] zrobiona z kartki papieru podaniowego[najlepiej w kratkę],odwrócona dnem do góry i podparta w samym centrum denka,na zwykłej igle do szycia[tak jak igła kompasu].igła ma być wbita uszkiem w korek lub kawałek wałka drewnianego.zestaw ten trzeba ustawić na stole z jaknajmniejszą ilością metalu w konstrukcji stołu.następnie trzeba usiąść na krześle,przy stole,położyć ręce[od łokci do dłoni]na stole,po obu stronach tej papierowej szklanki.dłonie mają być pionowo[wewnętrzne części]tak jakby miały chwycić szklankę ale w odleglości,około 4 cm. od niej.następnie trzeba się wyciszyć[odprężyć-zrelaksować] i po kilku minutach-patrząc na szklankę,myśleć o tym że chcę ją obrócić .po niedługim czasie,szklanka ruszy i zacznie się obracać.po kiludniowym treningu można już wybierać,kierunek obrotów.na papierze kratkowanym,łatwo jest narysować 4 ćwiartki i zaczernić dwie [jak skrzydła wiatraka].po kilku dniach treningu,obroty były takie że te ćwiartki się zlewały w szarość.robiłem to wiele razy przy świadkach,nawet przykrywając tą szklankę,odwróconym słoikiem[o dotyku lub przeciągu,nie mogło być mowy].na 10 osób,6 osób ma takie zdolności,tylko o tym nie wie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 11 marca 2013, 16:00 
Generał Brygady
Generał Brygady

Przypomina się " mistrz jedi" .Nie wierze ,nagraj to i zapodaj.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 11 marca 2013, 16:14 
Generał Broni
Generał Broni

to czy ktoś wierzy czy nie i w co wierzy,to mnie nie interesuje.nie bądź kolego leniwy i wykonaj ten eksperyment.koszt niewielki i czasu dużo na to nie trzeba.będziesz wtedy wiedział,czy różczka zadziała w Twoich rękach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 11 marca 2013, 16:17 
Moderator
Moderator

Już samo wykonanie szklanki z papieru podaniowego wbija w fotel.
Nie wiem co to ma wspólnego z różdżką, ale jak do tej szklanki wcześniej czegoś mocniejszego nalejemy, a potem wypijemy na ex i zagryziemy ogórkiem, to się ta szklanka będzie kręcić, jak karuzela na odpuście.
Paranormal activity, aż ciary po plecach chodzą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 11 marca 2013, 16:51 
Generał Brygady
Generał Brygady

Przepraszam,jestem bardzo ciekaw, ale odpadam w przedbiegach.Po prostu nigdy nie byłem"plastykiem" i moje zdolności manualne nie "pozwalają" na wykonanie w/w szklanki
Cytuj:
zrobiona z kartki papieru podaniowego[najlepiej w kratkę],
Więc będę się upierał i proszę kolegę o prezentację...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 11 marca 2013, 17:04 
Generał Broni
Generał Broni

rufa napisał(a):
to czy ktoś wierzy czy nie i w co wierzy,to mnie nie interesuje.....

Kij ma 2 końce - są tacy, których nie interesują Twoje opowieści z mchu i paproci

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 11 marca 2013, 17:06 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Renald napisał(a):
Już samo wykonanie szklanki z papieru podaniowego wbija w fotel.
Nie wiem co to ma wspólnego z różdżką, ale jak do tej szklanki wcześniej czegoś mocniejszego nalejemy, a potem wypijemy na ex i zagryziemy ogórkiem, to się ta szklanka będzie kręcić, jak karuzela na odpuście.
Paranormal activity, aż ciary po plecach chodzą.

Śmiem też twierdzić, że po dobraniu odpowiednich parametrów substancji w szklance, może nastąpić gwałtowne zaćmienie słońca i wszelkich innych źródeł światła naturalnego i sztucznego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 11 marca 2013, 17:15 
Generał Brygady
Generał Brygady

Nephilimer "podoba mnie się to":
Cytuj:
Śmiem też twierdzić, że po dobraniu odpowiednich parametrów substancji w szklance, może nastąpić gwałtowne zaćmienie słońca i wszelkich innych źródeł światła naturalnego i sztucznego

Szacun kolego

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]