Teraz jest poniedziałek, 8 września 2025, 21:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Przeszukiwanie starych traktow,drog,prosba o porady.
PostNapisane: sobota, 12 sierpnia 2006, 21:57 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Znalazlem ostatnio kilka wsi w ktorych sa granitowe koscioly z XIII w. a wiec sa to stare wsie,ludzie miedzy nimi sie przemieszczali,ubrania i kieszenie liche byly,wypadalo co nieco.. Sa drogi laczace te wsie ,czesc z nich jest z bruku,ale nie z kostki tylko z normalnych "kocich lbow" a kilka innych drog to drogi w ogole nieutwardzone,polne.Zaczalem przeszukiwac te drogi,zaczlem od tych kamiennych,nic nie znalazlem oprocz kilku ladnych sygnalow gdzies spod kamlotow no i mnostwa smieci,blaszki,druty,zakretki.Nie wierze ze tam nic nie ma,moze sa osoby na forum ktore radza sobie w takich miejscach,maja jakies sposoby na szukanie na drogach,starych traktach.
Gdzie najwiecej monetek jest znajdowane,na skraju drogi,poboczu,czy tylko raczej na samej drodze,a moze na takich kocich lbach nie ma co w ogole szukac?
Jak "kopac" pomiedzy kamieniami?fiskars okazal sie bezuzyteczny,dziubalem nozem.. :666
Bede bardzo wdzieczny za wszelkie wskazowki,mysle ze to rzadko poruszany a ciekawy temat,w przegladarce niewiele znalazlem na ten temat.
Rownie ciekaw jestem poszukiwan na drogach nieutwardzonych,polnych piaskowych.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 sierpnia 2006, 22:08 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Na drogach polnych bywa czasem dramat...Jak droga jest często używana przez traktory, to rolnicy później do kolein sypią najprzeróżniejszy syf, gruz, popiół. Jakieś k*wa miski, deski, gumy. :)
Co ja się nieraz namordowałem...
Ale czekam, może ktoś ma jakieś doświadczenia z innego typu szlaków komunikacyjnych.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 sierpnia 2006, 22:38 
Generał Broni
Generał Broni

Ważne jest też aby polna droga nie była równana tzw. równiarką drogową. Wtedy raczej ciężko coś trafić.
Pozdrawiam

Ostatnio edytowano środa, 20 lutego 2008, 05:41 przez vincent_vega_69, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 sierpnia 2006, 15:56 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Witam!

Drogi to od starożytności jedno z najbardziej skarbonośnych miejsc a jednocześnie najmniej docenianych przez poszukiwaczy..
Trud kopania może zostać nagrodzony dla tych, którzy okażą się cierpliwi i przedsiębiorczy :) Dodatkowym atutem jest to, że znakomita większość dróg w IV RP należy do państwa, więc i przegonić poszukiwacza nie ma komu, zwłaszcza takiego co to zgubił tam swój pierścionek zaręczynowy ;) Jeśli przejrzysaz n.p. katalog skarbów znalezionych w Polsce, zobaczysz, że wiele z nich wykopano właśnie "na" drodze a nie "przy" drodze.. Patentu na kopanie nie ma chyba uniwersalnego i tu musisz posłużyć się własną inwencją :skromny

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 sierpnia 2006, 23:46 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam - z tego co znalazłem na polnych drogach mógłbym złożyć pół ciągnika i dwa małe Fiaty ;) , ale pewnie chodziłem po nie właściwych drogach - pozdrawiam ARNOLD

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 sierpnia 2006, 00:06 
Podpułkownik
Podpułkownik

mi sie wydaje że wiekszość polnych dróg które mamy dzisiaj powstało niedawno, jako dojazdy na pola itp. :) dawne główne drogi biegną tak samo jak dzisiaj i co sie z tym wiąże zostały równo i dokładnie wyasfaltowane :( ale pola przy dgłównych drogach ,pomimo wielkiej ilości puszek/polmosów/zawleczek i innego śmiecia są dobra na monetki :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 sierpnia 2006, 22:04 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Vw, niezła rada. Wykorzystam w najbliższym szasie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 sierpnia 2006, 16:25 
Generał Brygady
Generał Brygady

stare dorgi ktorych sie aktualnie nie uzywa, biegnace przez pola lub bedace aktualnie trzeciorzednymi drogami oraz ich pobocza. Drogi aktualnie uzywane a jednoczesnie stare odpuscilbym z racji wielkiej ilosci smiecia ale jezeli masz zapal to zawsze warto pobocza przeleciec. Jak kogos gonili zeby go obrabowac to zwodnik rzucal w bok sakwe i czasem lezy to do tej pory.

PS. Gdzie ty Van Worden te skarby na drodze wynalazles? Chodzi ci chyba o skarby wydobyte przy budowie drogi na starej drodze (lub jej poboczu) ktora szla zazwyczaj przez osady. To troche inaczej od zakopywania skarbow na drodze.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 sierpnia 2006, 14:58 
Porucznik
Porucznik

Dodam swoje 3 grosze... w pewnej mazowieckiej wsi na zwyklej drodze, ktora niestety w tej chwili juz jest wyasfaltowana znalazlem kilka monet - od kopiejek, przez fenigi (jeden okazal sie b.rzadki) XIXw. do polskich przedwojennych. Kumple mieli jeszcze lepsze starsze trafienia i to wszystko bez wykrywek.
Wniosek - wioskowe drogi też warto przeszukiwać, bo jak już je wyasfaltują to bedzie po ptokach.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 sierpnia 2006, 20:46 
Generał Brygady
Generał Brygady

Van Worden napisał(a):
Witam!

Drogi to od starożytności jedno z najbardziej skarbonośnych miejsc a jednocześnie najmniej docenianych przez poszukiwaczy..

Zależy jakich poszukiwaczy :jump - drogi to moje ulubione miejsca. Wole je od pól bo przynajmniej nie wylewają na nie ... no tego co na pola... :skromny
A kopie się nieraz całkiem przyzwoicie (choc co najmniej saperke mieć trzeba - ja mam starą wojskową z 1939 - jest wspaniała) - najprzyjemniejsze momenty, to gdy po analizie drogi w oparciu o nowe i stare mapy okazuje się, że jest stara i ciekawa no i skarbonośna :)
Zdarzają sie drogi całkiem do kitu, choć fajnie wyglądają, ale są i zaskakujące - droga na którą niedawno trafiłem pod Poznaniem, za którą nie dałbym funta kłaków, na odcinku mniej wiecej 200m dała mi mocno ponad trzydzieści starych monet od XVII do XVIIIw: co prawda głównie boratynki i szelagi saskie (jeden wspaniale zachowany i czytelny), ale także sreberko pruskie z XVIIw, grosz i półgrosze SAP, szelagi Wazy i jedną krystynkę, nie liczę złomu miedzywojennego i XIXw oraz trzech peereli, a takze innych retentów typu guziki, lilijki harcerskiej i guzika sprzed 1939, etc. - może nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, ale sygnały kolorowe miałem co chwilę i nie były to łuski czy polmosy- tak więc analizę odcinka tego traktu w oparciu o mapy z XIXw zacząłem przeprowadzać post factum...

Warto ryć w starych traktach
Pozdro

IdeL

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 sierpnia 2006, 11:36 

Witam!

Ardengard - polecam "Katalog Skarbów Monet Znalezionych w Polsce" tom II.. Jest tam kilka takich perełek ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Przeszukiwanie starych traktow,drog,prosba o porady.
PostNapisane: wtorek, 25 marca 2014, 21:09 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Cytuj:
Jak "kopac" pomiedzy kamieniami?fiskars okazal sie bezuzyteczny,dziubalem nozem.. :666
Bede bardzo wdzieczny za wszelkie wskazowki,mysle ze to rzadko poruszany a ciekawy temat,w przegladarce niewiele znalazlem na ten temat.
Rownie ciekaw jestem poszukiwan na drogach nieutwardzonych,polnych piaskowych.

Witam ja mam podobny problem mam bardzo obiecujący trakt do przeszukania, ale jest właśnie utwardzony kamieniami, jest to przeprawa przez bród na dość dużej rzece, z tego co się dowiedziałem już w XVII/XVIIIw w tamtym miejscu była jedna z główniejszych przepraw. W tej chwili droga jest po bokach zarośnięta krzakami ale główny trakt który schodził do rzeki jest w miarę czysty.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 marca 2014, 21:35 
Moderator
Moderator

To karczmy tam poszukaj, na jednym lub drugim brzegu musiała być.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 marca 2014, 21:44 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Bardzo możliwe tylko karczma musiała by być trochę dalej od rzeki, ponieważ ten teren jest do dnia dzisiejszego zalewany jak rzeka wychodzi z brzegów.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]