BRAT_MIH napisał(a):
Chodzić możesz, zawsze mogą wpaść jakieś kosztowności ukryte przed transportem, np. złote zęby. Tak jak na cmentarzu, ale nie trzeba tak głęboko kopać. Ja bym tam nie poszedł, ale twoja sprawa.
Na litość boską. Mam takich miejsc koło siebie mnóstwo. mógłbym pójść na łatwiznę i się nie wysilać z nowymi miejscówkami. Obok Majdanek, Las Krepiecki, z dwa wąwozy gdzie rozstrzeliwano, kilka miejsc zbiorczych właśnie dla Żydów, jeden z 500 metrów w linii prostej ode mnie, jest jeszcze Żydowski stary Kirkut na miejscu Gródka średniowiecznego i okopów z I wojny, ściana gdzie rozstrzeliwano też obok, droga śmierci do Majdanka. Niedaleko była też bocznica kolejowa gdzie niektóre transporty do Majdanka czekały aż wojskowe pociągi przejadą, i w cholerę podobnych miejscówek, w dodatku na których miał bym zgodę właścicieli terenu. I nie szukam w takich miejscach z szacunku dla świeżej jeszcze krwi które symbolizują. Jak ktoś się chce bawić w Hienę cmentarną to niech się liczy z tym że może spotkać kogoś komu się to nie spodoba. Zostawmy takie miejsca Archeologom i IPNowi właśnie dla dobra historii. Bo nie wierze że ktoś kto znajdzie coś w takim miejscu pójdzie i zgłosi to do IPNu. Z tymi złotymi zębami i kosztownościami to wyjechałeś niezbyt inteligentnie. Przez takie teksty i zachowanie co poniektórych, Archeo i Konserwatorzy widzą nas jako hieny cmentarne lub co najmniej wandale. I proszę nie chrzańcie tutaj że przez kopanie w takich miejscach nieoznaczonych zachowa się pamięć o nich. Bo można już lepszego usprawiedliwienia poszukać. Takie miejsca to są niemi świadkowie zbrodni, i tak jak na scenie zbrodni nie należy nic ruszać przez postronnych, tak i my nie powinniśmy świadomie tam łazić z łopatami. Może za kilkanaście czy kilkadziesiąt lat przyjdzie tam archeolog detektyw żeby bardziej rozjaśnić aspekt mordów Niemieckich i co ? Może żeby zbić jakiś argument jakiegoś Niemieckiego historyka negującego albo zaprzeczającego jakiemuś faktowi z Holocaustu. Myślcie z wyobraźnią a nie jak horda Sowieckich Łupieżców :D