Teraz jest niedziela, 3 sierpnia 2025, 14:45

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Miejscówki po raz kolejny...
PostNapisane: wtorek, 17 marca 2015, 17:28 
Generał Brygady
Generał Brygady

Jak wiadomo najwięcej moniaków można znaleźć tam, gdzie w minionych wiekach bytowali ludzie czyli w okolicach dawnych (czasem już nieistniejących) dróg i zabudowań. Z racji tego, że dostęp do starych map jest teraz praktycznie nieograniczony, to prawie wszystkie takie miejsca są już wielokrotnie przekopane.

A jakie macie doświadczenia w penetrowaniu miejscówek, które na starych mapach nie przedstawiają kompletnie niczego szczególnego? Na przykład takich jak na załączonym fragmencie mapy? Przeszukujecie takie miejsca? Znajdujecie w nich coś ciekawego?

Tylko nie piszcie, że wszędzie można coś znaleźć, bo to oczywiste :) Pytam raczej o to czy w takich miejscach trafiliście kiedykolwiek na super miejscówkę i dużo fajnych fantów?

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Miejscówki po raz kolejny...
PostNapisane: wtorek, 17 marca 2015, 17:52 
Porucznik
Porucznik

Może nie dużo ale nieraz bardzo ciekawe przynajmniej tak bywa w moim przypadku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 marca 2015, 20:00 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Pudło tam była zabudowa :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 marca 2015, 20:01 
Specjalista
Specjalista

Ta miejscówka jest w granicach KPN - mogę się mylić ale kopanie w Kampinosie kosztuje chyba 5 tys. zł kary.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 marca 2015, 20:04 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Znowu pudło to działka prywatna :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 marca 2015, 20:08 
Generał Brygady
Generał Brygady

Panowie, to jest przykład :) Wziąłem jakieś miejsce z czapy, żeby zilustrować temat.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 marca 2015, 20:36 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Czyli nie ma tak naprawdę miejsc z czapy ;) Każde niesie za sobą historię, a to że czegoś nie ma na mapie nie oznacza że czegoś nie było. Miejsce które przypadkowo wskazałeś, to działka pewnego starszego Pana, którego kiedyś spotkałem. Opowiedział mi historię jak podczas wojny jego rodzina została wyrzucona z domu a dom spalony. Starszy Pan bardzo się wzruszył opowiadając ją. Bardzo miłe spotkanie. A ziemia do dziś jest jego ponieważ nie chce jej sprzedać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 marca 2015, 21:06 
Generał Broni
Generał Broni

Ja tam z mapy widzę, że było puste pole. Nie las i nie podmokła łąka. Jeżeli dzisiaj jest tak pole lub ugór wchodzę na bank, bo to miejsce było pomiędzy dwoma wsiami, blisko starej drogi. Zawsze coś wyjdzie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 marca 2015, 22:19 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ok, jedziemy! Żarcik :D

Jeżeli chodzi o mnie, to zaledwie kilka razy odwiedzałem tego typu tereny i łączny bilans kilkunastu godzin kopania w takich miejscach, to 3 krajcary Fryderyka, boratynka i guzik carski. Łusek, pocisków i kulek oczywiście nie liczę, bo tego nie zabieram. Dlatego darowałem sobie takie klimaty i przestawiłem się na przekopane miejscówki w okolicach dawnych zabudowań. Z takich wypadów zawsze wracam z kilkoma popularnymi monetami (z reguły destruktami), a czasami trafi się jakaś ciekawsza lub chociaż ładnie zachowana. No ale ile można grzebać w śmieciach i zakopywać dołki po kolegach... ;) Ostatnio znowu myślę o "pustych" miejscach i dlatego podpytuję czy coś w takich znajdujecie. Być może za krótko eksplorowałem takie tereny.

PS. Plusem takich miejscówek jest na pewno fajny klimat kopania. Zero śmieci, mało dołków, mało gapiów.. tylko tych fantów kurde też coś mało ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 18 marca 2015, 11:28 
Generał Broni
Generał Broni

Przy starej drodze zawsze coś jest. Najlepiej znajdź taką już nieuczęszczaną.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 31 marca 2015, 22:34 
Generał Broni
Generał Broni

Wg. mnie wiele potencjalnych wspaniałych miejscówek rozczarowuje, a takie za które przysłowiowego złamanego grosza nie dałoby się - mogą sypnąć zaskakującymi fantami. Chodzę na tak przeszukanych polach, że teraz w większości to groszaki II RP oraz 1/2 kopiejki carskie mi wpadają, ale zdarzają się zaskakujące przedmiotu np. ostatnio sygnet i obrączka - nie ze tych najszlachetniejszych metali!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 2 maja 2015, 00:32 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Ostatnio coraz bardziej się przekonuję do miejscówek tzw z otchłani odbytu wyjętych. Czasem człek się nachodzi i za piątym razem trafia dopiero na w miarę średnią miejscówkę, ale trafia. Kontekst historyczny takiej miejscówki prawie zerowy, nic na mapach, nic w książkach, nic ludzie nie mówią starsi, LIDAR pokazuje zadupie z bruzdami polodowcowymi czy innym geologicznym bełkotem. A monetki i drobnica wychodzą. W tamtym roku znajomy wyliczał sobie z starych map i zdjęć satelitarnych jakieś trasy przemieszczania się ludności prowizorycznie. W końcu pojechał na jedno miejsce i przez trzy następne wypady stamtąd wyciągał ciekawie monetki i rzeczy. Wziął się za następne z wyliczonych szlaków, i dopiero bodajże chyba za ósmym razem trafił na teren gdzie w miarę znośnie było. Czyli wyliczenia można było sobie wsadzić w cztery litery, ale to mówiło że łażąc w potencjalne miejscówki na mapie można namierzyć i trafić przypadkowo dość łatwo. Powiedzmy na dziesięć wypadów w ciemno, się trafi, może rzadziej, ale w końcu coś wyjdzie (ostrożny szacunek)

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]