Teraz jest niedziela, 10 sierpnia 2025, 12:32

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Czy pytacie o pozwolenie chodzenia po polach?
PostNapisane: wtorek, 31 marca 2015, 09:00 
Szeregowy
Szeregowy

Witam
Od niedawna jestem posiadaczem wykrywacza.
Zastanawiam się jak to jest z chodzeniem po polach. Czy idziecie do gospodarza i pytacie o możliwość "pospacerowania" po polu, czy może wchodzicie na "pałę" i liczycie na to, że nikt Was nie pogoni?
No i jak to generalnie jest, ludzie się zgadzają czy raczej nie życzą sobie chodzenia po Ich ziemi?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Czy pytacie o pozwolenie chodzenia po polach?
PostNapisane: wtorek, 31 marca 2015, 09:07 
Generał Broni
Generał Broni

Kolego, zmuś się do tego tytanicznego wysiłku i skorzystaj z tego co było dziesiątki razy pisane na forum.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 31 marca 2015, 10:21 
Kapitan
Kapitan

Jeśli widzę właściciela pracującego na polu lub wiem gdzie mieszka to pytam. Zazwyczaj jednak wchodzę bez pytania bo podczas szukania nowych miejsc potrafię przejść i kilkanaście pół w ciągu jednego dnia i więcej czasu zajmowałoby szukanie właścicieli niż fantów. Kilka razy zdarzyło mi się, że właściciel przyjechał pracować na polu podczas gdy po nim chodziłem i jak do tej pory zawsze kończyło się miłą rozmową, a czasem i ciekawymi informacjami.
Nie chodź po obsianym, zakopuj dołki, nie uciekaj jak widzisz kogoś zbliżającego się do Ciebie i żadnych przykrych przygód mieć nie powinieneś ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 31 marca 2015, 10:52 
Generał Brygady
Generał Brygady

Są dwie strategie i niestety żadna z nich nie jest pozbawiona minusów:

1. Kierując się w stronę wytypowanego terenu, szukasz pola na którym akurat ktoś pracuje. Podchodzisz i pytasz grzecznie czy możesz pospacerować z patykiem. Plus jest taki, że prawie zawsze otrzymujesz zgodę i kopiesz sobie spokojnie w miłej atmosferze. Minusem jest niestety to, że jesteś tylko na jednym konkretnym polu danego właściciela. Jak już słusznie zauważył kolega wyżej, często ma się plany aby przewędrować wzdłuż kilku pól (bo na przykład tak przebiegała kiedyś stara droga).

2. Drugi sposób czyli wbijasz się na pole na pałę. Tutaj masz teoretycznie nieograniczone pole manewrowania po miejscówkach, ale z tyłu głowy cały czas siedzi myśl, że ktoś może się pojawić i zapytać co tu robisz i jakim prawem. Jeżeli jesteś kulturalną osobą i nie kopiesz na obsianym oraz zasypujesz dołki, to w 95% przypadków nic Ci nie grozi. Takie spotkania z reguły kończą się miłą pogawędką, a czasem nawet uzyskaniem ciekawych informacji o historii miejsca. Niestety 5% przypadków to krzywe akcje tego typu, że ktoś bez żadnego uprzedzenia wzywa policję lub wyskakuje z pięściami i od razu chce Ci połamać wykrywacz (miałem jeden taki przypadek).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 31 marca 2015, 11:47 
Generał Broni
Generał Broni

Zawsze pytam właściciela o zgodę i w 100% przypadków ją uzyskuję. Z tym, że znam osobiście wszystkich właścicieli pól, które mnie interesują ;) Pozdrawiam Walbor62.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 31 marca 2015, 14:02 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Ja jak chodzę to sześć razy zapytałem i dwa razy otrzymałem odmowę, (było nie bo nie). Myślę że za dużo pól przekopuje żeby szukać wszystkich właścicieli. Nawet jak zjawił się właściciel to było raczej ok, chwila rozmowy i spokojne kopanie dalej. Nie rób kraterów, nie kop na obsianym, zasypuj po sobie doły i powinno być ok.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 31 marca 2015, 15:14 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

ramnad napisał(a):
Ja jak chodzę to sześć razy zapytałem i dwa razy otrzymałem odmowę, (było nie bo nie). Myślę że za dużo pól przekopuje żeby szukać wszystkich właścicieli. Nawet jak zjawił się właściciel to było raczej ok, chwila rozmowy i spokojne kopanie dalej. Nie rób kraterów, nie kop na obsianym, zasypuj po sobie doły i powinno być ok.

.... i jeszcze dopowiem. Zawsze w kieszeni noszę swoje "alibi" np. stare połamane łuski, destrukty monet z PRL-u /uwaga nie pokazywać złotych monet !/ :lol: ...a bo jestem takim stukniętym i pozytywnie zakręconym fascynatem historii...to działa i łagodzi sytuację, większość rolników uspokaja się. :lol:
Pozdrawiam. :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 31 marca 2015, 15:24 
Porucznik
Porucznik

U mnie jakoś nie trafiłem na rolnika który by odmówił jak jest na polu zawsze podejdę.Ostatnio fakt pół godziny w plecy bo musiałem kawałek zasuwać do rolnika on sieje a ja na nie obsianym sobie penetruje :lol: często się zdarza że właściciela nie ma na polu a pracują pracownicy też idzie się dogadać.I tak jak piszą koledzy wyżej trzeba zasypywać dołki -to podstawa o polu obsianym nie wspomnę bo tylko kretyn nie szanujący innych pracy tam kopie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 31 marca 2015, 18:31 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

U mnie podobnie. Jak widzę, że rolnik pracuje w pobliżu to pytam o zgodę. Okoliczni rolnicy już mnie znają, wiec sytuacja taka sama jak opisali koledzy wyżej. Czasami nawet uslysze "panie hu ze obsiane, kop pan" ale i tak zawsze odmawiam w tej sytuacji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 31 marca 2015, 18:53 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Owoc napisał(a):
U mnie podobnie. Jak widzę, że rolnik pracuje w pobliżu to pytam o zgodę. Okoliczni rolnicy już mnie znają, wiec sytuacja taka sama jak opisali koledzy wyżej. Czasami nawet uslysze "panie hu ze obsiane, kop pan" ale i tak zawsze odmawiam w tej sytuacji.

.... jasne, kulturka przede wszystkim. :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 31 marca 2015, 18:59 
Podporucznik
Podporucznik

Pytać, rozmawiać, grać wariata i nie wyglądać jak separatysta sowiecki .
Kulturalnie, spokojnie i jak koledzy wyżej zostawić posprzątane :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 31 marca 2015, 23:22 
Podporucznik
Podporucznik

U Nas w Naszej Jednostce...APROM Dowódca operacyjny uczył:,, odejdz, przeproś cywila nim go uszkodziasz nieodwracalnie ,, :D
To tak apropo właścielela gruntu który startuje z pięściami :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 kwietnia 2015, 19:45 
Moderator
Moderator

Temat walkowany na forum setki razy, czy az tak ciezko przejzec dzial?
Klodka, a za jakis czas poleci w kosmos.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]