Teraz jest czwartek, 17 lipca 2025, 23:38

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jak długo szukać w jednym miejscu.
PostNapisane: środa, 30 września 2015, 20:02 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam wszystkich.
Wielu z Was znalazło w jednym miejscu tzw. fant życia. Jak często wracaliście do tego miejsca? Jakim sposobem przeszukiwaliście pobliski teren tego miejsca? Do jakiej odlegości od wykopanego dołka? Ja trafiłem fanta wiosną(skrzyżowanie w lesie). Przeszukałem teren w odległości 30m używając pinpont. Dwukrotnie tam wracałem. Za drugim razem wyszło nawek kilka drobnych monet. Otwieram dyskusję :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jak długo szukać w jednym miejscu.
PostNapisane: środa, 30 września 2015, 20:13 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Ja w takie miejsce wracam już dziesiąty rok i jeszcze coś znajduje pewnie nie ma reguły w takich wykopkach.Szukamy, szukamy i jeszcze raz szukamy taka moja rada.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 30 września 2015, 20:16 
Generał Broni
Generał Broni

Mam kilka miejscówek, które przeszukuję od czterech sezonów / w moim przypadku jeden sezon to około tysiąca przechodzonych godzin :h /. Miejscówki na których wychodzą ciekawe fanty, przeszukuję bardzo dokładnie, raz przy razie. W tym sezonie, po zabronowaniu pola, na obszarze, który był zawsze najintensywniej przeszukiwany, w ciągu trzech dni wyszło kilkanaście solidów i inne fanty. W poprzednim sezonie, dokładnie w tym samym rejonie pola, nie było już sygnałów do kopania. Fakt, że doświadczenie z roku na rok rośnie, ale żeby aż tak :?
Reasumując, do starych, sprawdzonych miejscówek, z a w s z e warto wracać, po jakichkolwiek pracach polowych. Pozdrawiam Walbor62.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 30 września 2015, 20:23 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Ja mam podobnie.Mam akurat jedną stała miejscowke gdzie zawsze coś znajdę.Odkryta w tym roku więc mam nadzieję ze po orce znowu ziemia wyrzuci na wierzch parę nowych i ciekawych rzeczy.Uważam że jeśli miejsce jest dobre to trzeba chodzić długo po niej a i tak w kolejnym sezonie jeszcze coś wyciagniesz. Jak już przestanie oddawać fakty to można pomyśleć nad inną ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 30 września 2015, 20:26 
Generał Broni
Generał Broni

Kolego, nie koniecznie fant życia wychodzi jako pierwszy z danego pola, nazbierasz się dziś prlków a jutro... za rok na tym polu trafisz ,,fanta życia".
Temat rzeka na zimowe wieczory.
Teraz to jest pytanie dla zerowej klasy na klasówkę o kierunku archeologicznym.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 30 września 2015, 21:30 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Wy piszecie o polach gdzie maszyna zrusza ziemię. Ja mam przykład z lasu. Więc tam ziemia stoi w miejscu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 października 2015, 07:23 
Złosliwy Nieludzki Doktor

bornerpl napisał(a):
Ja mam przykład z lasu. Więc tam ziemia stoi w miejscu.

No niekoniecznie. Może nie tak dynamicznie jak na polu ornym ale się przemieszcza - ruchami korzeni, działaniem wody, czasami ingerencją zwierząt, czasem ludzi .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 października 2015, 08:23 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Ja mam miejsce na łąkach które odwiedzam od dwóch lat , i myślałem że je wyczyściłem ze wszystkich metali , a jednak cały czas coś jeszcze wyłazi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 października 2015, 11:47 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

bornerpl napisał(a):
Wy piszecie o polach gdzie maszyna zrusza ziemię. Ja mam przykład z lasu. Więc tam ziemia stoi w miejscu.

viewtopic.php?f=1&t=154528

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 października 2015, 18:01 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

RobertNS napisał(a):
bornerpl napisał(a):

viewtopic.php?f=1&t=154528

Zgadzam się z tym. Tylko na polu masz "ruchy"gleby dość widoczne(orka,bronowanie), a w lasach na scieżkach jest mało widoczne. Jutro się przekonam czy ziemia odda coś jeszcze:).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 października 2015, 22:55 
Generał Broni
Generał Broni

Mam taki ugorek na którym przez kilka lat znalazłem swoje pierwsze sreberko, obrączkę, nieśmiertelnik i ptasią obrączkę. Obrodziło dokładnie po jednej sztuce. Lubię tam wracać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 2 października 2015, 07:30 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Kumplowi podałem miejscówkę. Wąwóz wąski w Lubelskim przez który kiedyś przebiegał szlak komunikacyjny pomiędzy kilkoma wsiami do miasteczka z kościołem i cerkwią. Przez jakieś 200 lat nawet jako odnoga szlaku handlowego służył. Od 14 lat kolega tam łazi i co roku przynajmniej z dwa albo trzy razy w nim i koło niego trzepie, czasem na wiosnę i na jesień po większych ulewach kiedy wymywany jest piasek, za każdym razem ma kilkanaście fajnych znalezisk. Miejscowa legenda głosiła że przez wąwóz było tak wąsko że chłopi porobili mijanki w nim, a i tak bywały tam częste bójki i awantury między woźnicami. Z sto lat temu nazywano go jeszcze Karczemny Jar, albo Karczemny Wąwóz od karczemnych awantur jakie w nim miały miejsce, Karczma była 250 metrów od jego wylotu. Mniej więcej pośrodku wąwozu biegnie odnoga na wzgórze gdzie stał przez długi czas wiatrak i był wyszynk alkoholi prowadzony przez młynarza. W latach 20stych pociągnięto uczciwą szeroką utwardzaną drogę gdzie indziej i wąwóz jest nawet mało zaśmiecony :) Potrafią w tym wąwozie i najbliższej okolicy wyjść niezłe cuda koledze spod cewki. Z biegiem lat wąwóz robił się płytszy bo osypywały się jego zbocza, teraz po każdej większej ulewie woda wymywa z niego miękki piasek i coraz to nowe znajdki są bliżej powierzchni (taka nasza teoria).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 2 października 2015, 08:17 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Pokaż kolego jak ten wąwóz wygląda na lidarze(geoportal) bardzo jestem ciekawy.Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 4 października 2015, 21:51 
Generał Brygady
Generał Brygady

bornerpl napisał(a):
Jak długo szukać w jednym miejscu.

Dokąd tylko dasz rade samodzielnie stać na nogach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 października 2015, 14:05 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Szydlos, wąwóz jak wąwóz. Na Lidarze niczym się nie wyróżnia spośród setek w Lubelskim. Dopiero na mapie sprzed pierwszej wojny widać że może mieć jakiś potencjał. W czasie I Wojny wycofujący się Rosjanie spalili wsie i wiatraki oraz karczmy, pobliskie miasteczko zmieniło trochę układ ulic a co za tym idzie droga z niego wychodząca i biegnąca przez wąwóz przestała mieć znaczenie. Podczas PRLu już stała się polną dróżką, transport przez pobliską rzekę zmalał i most na niej został rozebrany, dołożył się też fakt że na skutek dużego rozwoju motoryzacji przez wąwóz raz dziennie może przejedzie jakiś rolnik ciągnikiem. Zapewne w twojej okolicy jest kilka takich zapomnianych dróg, na które warto wracać.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]