Teraz jest sobota, 26 lipca 2025, 04:19

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Pora roku a poszukiwania
PostNapisane: środa, 9 grudnia 2015, 19:20 
Podporucznik
Podporucznik

Witam,
kopiecie jeszcze, jak tam u was z pogodą? U mnie (pomorskie) jak na grudzień do temp. dosyć znośna +6 po południu, ale wiadomo jak już się z pracy wraca to noc, chodzicie z latarkami? Jak tam u was.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pora roku a poszukiwania
PostNapisane: środa, 9 grudnia 2015, 20:45 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ja osobiście śmigam cały rok, o ile ziemia nie jest skuta lodem na kamień. Generalnie zimę uważam za środek sezonu, którzy zaczyna się na jesieni. Wiosna i lato to z reguły mało miejsc do kopania, komary, kleszcze i upał lejący się z nieba. Jedyny plus w tym czasie to dłuuugi dzień, dzięki czemu można pospacerować nie tylko w weekendy, ale też na przykład po pracy :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 9 grudnia 2015, 21:00 
Generał Broni
Generał Broni

Ja w tym roku po raz pierwszy chodziłem latem, w upały ponad 30 stopni od 20:00 do 22:00 i to było dla mnie trochę dziwne. Chodzenie zimą to normalka, temperatura przeważnie na plusie, czas mrozu i śniegu w okolicach Szczecina to maksymalnie 2-3 tygodnie :) Jak chwyci na polu to w lesie pod liśćmi tak czy siak miękko. Nie ma robali, na łąkach i nieużytkach trawa sucha, lepiej się chodzi, tylko wiatry często miotają człowiekiem, ale coś za coś :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 9 grudnia 2015, 21:44 
Podporucznik
Podporucznik

Właśnie jak dla najlepsza pora to wczesna wiosna i późna jesień, kiedy już nie ma robali i trawa uschła, nie ma paproci itp. Oby tylko mokro nie było i to najlepsza pogoda do kopania. Jednak mimo wszystko latem po pracy od razu do lasu śmigałem i do nocy siedziałem. Teraz po pracy mogę sobie jedynie posiedzieć na forum.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 10 grudnia 2015, 19:23 
Generał Broni
Generał Broni

Jest jeszcze jeden aspekt - w jakich temperaturach, wg producenta - można z wykrywaczem pracować. Jeśli sprzęt jest na gwarancji - bezwzględnie trzeba tego przestrzegać, a i po gwarancji - zalecane ;-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 10 grudnia 2015, 20:05 
Kapitan
Kapitan

Ja kopie cały rok jak pole zamarznie przenoszę się do lasu na ściółkę :) podstawa to dobre ubranko. pozdrawiam i nie daj sobie wmówić że za zimno :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 10 grudnia 2015, 20:15 
Podporucznik
Podporucznik

Dokładnie. Nie ma złej pogody, jest tylko nieodpowiednia odzież :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 10 grudnia 2015, 20:41 
Kapitan
Kapitan

Zła pogoda istnieje niestety, ale wtedy mamy czas dla naszych pań, dzieci, akwarium lub na jakieś inne fiku miku :666 albo np, z TV i Żuberek. W słoneczne i ładne dni lub mroźne zawsze się miejsce wynajdzie 2 komplety aku i ajciu choćby dla samego wyjścia z kijaszkiem na baterie. A jak w taki mroźny dzionkach wpadnie coś fajnego poza jakimś badziewiem i destruktami to morale rośnie i już na sercu cieplej i chce się więcej :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 10 grudnia 2015, 23:06 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Ja latam cały rok. Zimą od 8 do 15 max o ile praca pozwoli. Do pogody można się przyzwczaić. Aby tylko na miejscówkę dojechać. Dla mnie najgorszy jest silny wiatr, który zagłusza wykrywacz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 11 grudnia 2015, 00:37 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Sama pogoda mi nie robi różnicy, ale oblepiająca się łopata i buty już tak, a teraz niestety wszystko temu sprzyja. Za ciepło, żeby ziemia zamarzła, za chłodno, żeby przeschła. I tak niestety ma być do końca roku :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 11 grudnia 2015, 15:03 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Chodziłem przy -20 i w śniegu 20 cm. Dla mnie jesień i wiosna to pełnia sezonu. Zimą wypadam pieszo na bliższe miejscówki i jest git. Zima ma swój specyficzny klimat, ale ostatnimi latami z typowymi zimami u nas cienko. Jak się robi to co się lubi to aura czy pora roku nie ma znaczenia, trzeba tylko odpowiedni strój. warto zainwestować w buty i ciuchy. Ja kupuje w większości rzeczy wojskowe. 65-90% moich wypadów to las, zależy od roku i pory.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 12 grudnia 2015, 08:52 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

boogieman666 napisał(a):
ale oblepiająca się łopata i buty już tak

Zamień urodzajne gleby na piaszczyste pagórki, ugory lub las. Ja kopię cały rok :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 12 grudnia 2015, 10:04 
Podporucznik
Podporucznik

Wiatr to pikuś, byleby wtedy chodzić po polu a nie lasach. Najgorzej jak leje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 grudnia 2015, 17:19 
Porucznik
Porucznik

BRAT_MIH napisał(a):
Ja w tym roku po raz pierwszy chodziłem latem, w upały ponad 30 stopni od 20:00 do 22:00 i to było dla mnie trochę dziwne. Chodzenie zimą to normalka, temperatura przeważnie na plusie, czas mrozu i śniegu w okolicach Szczecina to maksymalnie 2-3 tygodnie :) Jak chwyci na polu to w lesie pod liśćmi tak czy siak miękko. Nie ma robali, na łąkach i nieużytkach trawa sucha, lepiej się chodzi, tylko wiatry często miotają człowiekiem, ale coś za coś :1

Wczoraj jechałem koło Wysokiej Gryfińskiej (wypad niezwiązany z kopaniem)... i aż się zatrzymałem i podlazłem do jednego pola żeby z bliska zobaczyć - świeżo obsiane. Ale co się dziwić jak na święta ma u nas być 10 stopni na plusie :h

Sam najbardziej lubię zimę (w lasach), na polach wiosna/jesień. Latem kopać nienawidzę, ale co zrobić - nałóg silniejszy niż wygoda :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 grudnia 2015, 18:34 
Szeregowy
Szeregowy

Ja tam preferuję każdą porę roku. Zima to czas na las(kurde, zrymowało mi się), koniec lata wczesna jesień to pola, wiosną i latem różnie: łąki, dukty leśne, plaża.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]